Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Comisia de dialog social a discutat despre situația Teatrului

Actorul secției maghiare Gall Gyula, Carmen Frățilă - preşedintele Sindicatului Liber Scena și actorul secției române Andrei Stan au expus situația instituției de cultură
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Actorul secției maghiare Gall Gyula, Carmen Frățilă - preşedintele Sindicatului Liber Scena și actorul secției române Andrei Stan au expus situația instituției de cultură
Actorul secției maghiare Gall Gyula, Carmen Frățilă – preşedintele Sindicatului Liber Scena și actorul secției române Andrei Stan au expus situația instituției de cultură

Comisia de Dialog Social s-a întrunit într-o şedinţă miercuri, 25 septembrie. Două puncte au fost notate pe ordinea de zi.

Acestea au făcut referire la neacordarea la timp a salariilor pentru actorii Teatrului de Nord Satu Mare şi la ajutorul acordat de către stat investitorilor care doresc să creeze noi locuri de muncă.
Scandalul iscat în cadrul instituţiei de spectacole Teatrul de Nord Satu Mare a ajuns să fie dezbătut şi în cadrul şedinţei de Dialog Social. Carmen Frăţilă, preşedintele Sindicatului Liber Scena, alături de actorul secţiei maghiare Gall Gyula şi actorul secţiei române Andrei Stan, au mai expus încă o dată situaţia în care întreg colectivul Teatrului se găseşte, aici referindu-ne strict la neplata salariilor. “Aşa cum am declarat şi presei, nu vom mai protesta dacă şi oficialităţile se ţin de cuvânt, iar luni noi avem banii. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, nu avem încotro decât să acţionăm în instanţă pentru a obţine drepturile cuvenite”, a declarat Carmen Frăţilă.
Tot preşedintele sindicatului a mai specificat că suma ce urmează a fi suplimentată, de la bugetul local, pentru salarii este de 540 de mii de lei, ceea ce înseamnă o acoperire a salariilor doar până în luna noiembrie inclusiv. Aceştia cer administraţiei să găsească soluţii, astfel situaţia să nu se repete şi în luna decembrie.
O altă problemă ridicată de actori a făcut referire la începerea lucrărilor de restaurare a clădirii Teatrului de Nord. “Ne-am mutat în Casa de Cultură anul trecut, în 6 octombrie. De atunci şi până acum nu s-a făcut nimic. Condiţiile în care momentan ne desfăşurăm activitatea sunt improprii, dar încercăm să facem tot ce putem, pentru a nu dezamăgi publicul. Ştim că până în 13 octombrie se pot depune contestaţii în ceea ce priveşte licitaţia. Asta înseamnă că în 14 octombrie lucrurile acolo trebuie să se mişte. Sunt bani europeni, vorbim de 3 milioane de euro, aşa că ar fi păcat să îi pierdem”, a mai spus Carmen Frăţilă.
Prefectul Eugeniu Avram, în calitatea sa de preşedinte al Comisiei de Dialog Social, i-a asigurat pe actori că va cere informaţii despre clădirea în discuţie.
La nici o oră de la Comisia de dialog social, consilierii locali sătmăreni au rezolvat problema salariilor de la Teatru, în cadrul şedinţei ordinare din această lună. Pentru a putea oferi salariile până la sfârşitul anului, consilierul local Maskulik Csaba a propus ca reprezentanții Consiliului Județean să ofere măcar o parte din sumă. “Noi am fost fraieriți și cu Olimpia, pentru că am mers pe plata egală a cheltuielilor și așa noi am plătit 1,3 milioane lei, iar Consiliului Județean îi reveneau 1,2 milioane lei, bani pe care nu i-a dat toți”. Şi alţi consilieri au evidenţiat faptul că municipiul Satu Mare a cheltuit un milion de euro anul acesta cu sportul, mai ales cu echipele CSM și Olimpia. Magyar Lorand a propus ca cei 300.000 de lei propuși pentru CSM, să se îndrepte spre Teatrul de Nord. Asta s-a și întâmplat. Toți consilierii locali au fost de acord și proiectul a trecut.

Se primesc bani pentru crearea de noi  locuri de muncă

Al doilea punct discutat în cadrul întâlnirii a făcut referire la Hotărârea de Guvern 332 din 2014. Aceasta prevede instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă în toate domeniile de activitate.
Prezenta schemă este inclusă în Programul “Ajutoare de stat pentru finanţarea proiectelor pentru investiţii” din cadrul bugetului Ministerului Finanţelor Publice. Bugetul maxim al schemei este de 2.700 milioane lei reprezentând echivalentul a aproximativ 600 milioane euro, cu posibilitatea suplimentării pentru întreaga perioadă cuprins[ între 2015 – 2025. Bugetul anual maxim al schemei este de 450 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 100 milioane euro. Pentru ca o `ntreprindere să poată beneficia de aceşti bani trebuie să îndeplinească un set de condiţii< locurile de muncă trebuie create direct de un proiect de investiţii şi doar după data primirii acordului pentru finanţare, dar nu mai târziu de 3 ani de la data finalizării investiţiei.  Locurile de muncă create se păstrează pentru o perioadă minimă de 5 ani în cazul întreprinderilor mari şi de 3 ani în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii. Înscrierile au început în 22 septembrie 2014 şi se mai pot face până în 17 octombrie 2014.
Tot legat de locuri de muncă, Cristian Raţiu, consilier în cadrul Departamentului pentru ~ntreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, a adus din nou în discuţie proiectul “Locuri de muncă pentru TINEri”. Prin acesta, patronii de firme care angajează absolvenţi cu studii medii sau superioare din 2014, primesc subvenţii de la stat.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns