Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Comisiile de bacalaureat din Satu Mare nu s-au completat cu profesori de liceu

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

colegiu pref-MondiciInspectoratul Şcolar va face apel la profesori de gimnaziu pentru a se completa comisiile de bac

Miercuri, 18 iunie 2014, a avut loc loc şedinţa lunară a Colegiului Prefectural.

Primul punct pe ordinea de zi a şedinţei a fost< Informare privind măsurile adoptate la nivelul judeţului pentru prevenirea fraudelor la examenele naţionale> Strategia şi Planul de măsuri adoptate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare, informare expusă de Claudiu Mondici, inspector şcolar general adjunct.

Avertismente privind frauda

Raportorul a început prin a prezenta centrele de evaluare şi centrele de examen din judeţ, după care s-a referit la măsurile de prevenire a fraudelor la examenul de bacalaureat. Astfel, membrii comisiilor de examen vor da o declaraţie pe proprie răspundere, sub sancţiuni care merg până la excluderea din învăţământ, că nu au rude printre candidaţi şi nu vor divulga subiectele. Componenţa comisiilor de evaluare se va stabili prin tragere la sorţi de către comisia judeţeană cu cel mult 48 de ore înainte de începerea examenului. Sălile de examen vor fi supravegheate cu camere video, iar la poarta instituţiilor se va afla un poliţist sau un jandarm. Reprezentanţii inspectoratului au transmis directorilor de şcoli că este interzisă colectarea de bani pentru examinatori.
În ceea ce îi priveşte pe elevi, în sălile de examen nu vor avea asupra lor telefoane sau alte mijloace de comunicare, iar la ieşire vor preda lucrarea precum şi subiectul. Frauda sau tentativa de fraudă se sancţionează cu eliminarea din examen.

Unii profesori de liceu au refuzat să facă parte din comisii

Claudiu Mondici a spus că nu s-au înscris suficient de mulţi profesori de liceu în comisii. În aceste condiţii, inspectoratul şcolar va face apel la profesorii de gimnaziu. De altfel, conducerea Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) avertizase, printr-un comunicat de presă, faptul că “tot mai mulţi membri din teritoriu ameninţă că nu se vor prezenta în comisii la examenul de bacalaureat”. Motivele sunt de ordin financiar. “Un profesor primeşte 19 lei/zi pentru asistenţă şi trei lei pentru o lucrare corectată la acest examen de bacalaureat. Cum să nu se se simtă umiliţi? Cum să fie ei motivaţi cu această sumă? Cum să dorească ei să facă parte dintr-o comisie de bacalaureat, mai ales acum când se pune o presiune imensă pe ei, având în vedere scandalurile din anii trecuţi, care au aruncat o pată de noroi asupra întregului învăţământ din România?”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hancescu.

Fără protocol la bac

La rândul său, prefectul Eugeniu Avram a solicitat “transparenţă şi exigenţă maximă. Să nu ne furăm căciula, rezultatele să fie cele reale. Să ne informaţi dacă sunt disfuncţionalităţi”.
Claudiu Mondici a mai adăugat că probele promovate de candidaţi sunt recunoscute la sesiunile ulterioare, iar în primăvară s-ar putea să se mai organizeze încă o sesiune. Totodată, el a solicitat o ambulanţă pentru cazurile în care unii candidaţi vor avea probleme de sănătate.
Menţionăm că ministrul Remus Pricopie a precizat, cu câteva zile în urmă, că a cerut inspectorilor şcolari generali să fie pregătiţi pentru cazul în care se întâmplă “ceva negativ” la bacalaureat. Fără protocol la bac. Mai mult, oficialul le-a cerut inspectorilor să interzică orice practică de colectare de bani la bacalaureat.

Strategia antidrog

La punctul doi al ordinei de zi, Beatrix-Puşa Câmpan, coordonatoarea Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Satu Mare (CPECA Satu Mare) a prezentat Planul judeţean de acţiune 2014-2016 pentru implementarea Strategiei Antidrog 2014-2020 la nivelul judeţului Satu Mare. Din şirul acţiunilor preconizate de CPECA am reţinut organizarea de campanii, cursuri şi concursuri pe teme de prevenire a consumului de droguri. În ceea ce priveşte consumul de droguri, în judeţ s-au depistat şapte persoane consumatoare de canabis şi una de etnobotanice. Raportoarea a invocat şi dificultăţi pe care le întâmpină instituţia, între care lipsa de personal, spaţiu inadecvat, lipsă de finanţare şi neacordarea personalităţii juridice, fapt ce duce la imposibilitatea accesării de fonduri.
Elisabeta Bekessyi a făcut observaţia că tinerii din judeţ sunt lipsiţi de posibilităţi de distracţie în aer liber şi de sport. Au la dispoziţie doar cluburile, fapt ce ar favoriza consumul de droguri. “Nu suntem pregătiţi pentru întocmirea de proiecte, care ar obţine finanţare de 98%. De asemenea, nu este promovat nici voluntariatul”, a adăugat vorbitoarea.
Diverse
La punctul diverse inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Satu Mare, Cristian Sasu a prezentat Legea nr. 18/2014 privind modificarea si completarea Legii 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri.
Din partea Direcţiei Agricole, Lia Ardelean a spus că au apărut norme care reglementează vânzarea-cumpărarea de teren în extravilan.
Elisabeta Bekessyi a spus că tariful pentru autorizaţia de mediu este de 1.500 lei pentru toţi operatorii economici indiferent de mărime, apreciind că e o sumă prea mare pentru micii întreprinzători.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns