Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Conducatorii auto bolnavi cronic, bombe cu ceas pe soselele din Maramures

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

[slideshow id=6611]

In ultima perioada, lucratorii de la politia rutiera din judetul nostru se confrunta cu tot mai multe cazuri in care la volan sunt depistati in trafic soferi care sufera de anumite boli cronice, care le-ar interzice sa conduca un vehicul. Situatia este si mai tragica in cazul conducatorilor profesionisti, care pun in pericol viata cetatenilor. Nu de putine ori au avut loc accidente provocate de astfel de persoane.

Reprezentantii Serviciului Politiei Rutiere Maramures transmit unor astfel de persoane sa nu se mai urce la volan pana cand nu-si trateaza afectiunea, deoarece devin “bombe cu ceas” pe sosele. Cei care pot da o mana de ajutor sunt medicii de familie, care, potrivit legii, au obligatia ca atunci cand constata ca un pacient care poseda permis de conducere sufera de o afectiune cronica, sa-l trimita de urgenta la medicul de specialitate, iar daca se confirma ca este inapt sa sofeze, trebuie sa anunte politia rutiera din zona. Din pacate, acest lucru se intampla foarte rar, iar acest lucru duce de cele mai multe ori la adevarate tragedii in circulatie.

Medicii de familie au obligatia sa anunte politia rutiera

Legea interzice soferilor cu afectiuni cronice sa detina permis de conducere. Medicii de familie au obligatia sa sesizeze organele de politie in momentul in care un pacient este descoperit cu o afectiune cronica (printre care boli mintale, cardiace sau hepatice) incompatibile cu dobandirea calitatii de conducator auto. Acest fapt nu se respecta, insa, si exista posibilitatea sa genereze evenimente rutiere.

“Pe noi nu ne-a intrebat nimeni de articolul cu bolile cronice. Am aflat si noi din zvonurile care circula, dar pana acum nu am primit nimic concret in acest sens”, a explicat intrigat, sub protectia anonimatului, un medic de familie.

Poate ca modificarea legislativa a fost bine intentionata, insa, momentan, este inaplicabila. Potrivit Codului Rutier, medicii de familie sunt obligati sa-si chestioneze pacientii de pe liste, care au fost depistati cu afectiuni cronice, daca au permis de conducere. Se poate intampla insa ca acesta sa ii dea peste nas medicului, raspunzandu-i ca nu este treaba lui daca are sau nu are permis. Iar medicul nu isi poate permite sa sesizeze abuziv politia, chiar daca presupune ca pacientul in cauza ar avea permis de conducere. Un veritabil cerc vicios. Politistii spun ca in astfel de cazuri nu pot intreprinde nimic fara sa aiba o decizie a comisiei medicale. Din acest motiv, numarul soferilor care conduc, desi nu vad, nu aud bine sau au alte afectiuni grave este mult mai mare decat cel al celor pe care boala i-ar lasa fara permis.

Sute de maramureseni ar trebui trasi pe dreapta

Statisticile arata ca sute de soferi maramureseni sufera de boli cronice, incompatibile cu calitatea de conducator auto. Unii dintre ei sunt soferi profesionisti. Aceste aspecte trebuie sesizate de catre medicii de familie atunci cand depisteaza pacienti cu boli grave, lucru care se intampla destul de rar. Spre exemplu, din 2010 si pana in prezent, in Maramures doar doua permise de conducere au fost retrase pe motive medicale. Unul pentru un sofer din Baia Mare, iar celalalt pentru unul din satul Negreia, comuna Sisesti.

Soferii bolnavi pot suferi in orice moment o criza

Pe lista Ministerului Sanatatii sunt 50 de boli incompatibile cu sofatul. Printre cele mai importante sunt< epilepsia, strabismul paralitic, ciroza hepatica, anemia severa, dementa, tulburarile de personalitate, afectiunile cardiace, afectiunile oculare care scad acuitatea vizuala, deficienta auditiva de peste 50% si alcoolismul cronic. De altfel, doar o simpla parcurgere a statisticilor intocmite de angajatii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Maramures ajunge sa reliefeze nivelul pericolului generat de soferii care sufera de boli psihice cronice. Aceste persoane pot suferi in orice clipa o criza, moment in care devin pericole iminente pentru siguranta traficului rutier.

Politisti, soferi si medici, derutati de Codul Rutier

Noul Cod Rutier, insa, care s-a vrut a fi o legislatie europeana, dupa modelele occidentale, nu a facut decat sa deruteze si mai tare, daca mai era nevoie, atat politistii si conducatorii auto, cat si medicii de familie.

Potrivit dispozitiilor legislatiei rutiere, prevazute in art. 22, alineatul 6, “medicul de familie, atunci cand constata ca o persoana din evidenta sa, care poseda permis de conducere, prezinta afectiuni medicale prevazute in Ordinul Ministrului Sanatatii Publice, va solicita examenul de specialitate necesar, iar in cazul in care s-a stabilit ca persoana este declarata inapta medical sau psihologic pentru a conduce un autovehicul sau tramvai, va comunica aceasta imediat politiei rutiere pe raza careia medicul isi desfasoara activitatea”.

Cu alte cuvinte, medicul de familie, constatand ca pacientul sau sufera de o boala cronica, este obligat sa anunte unitatea de asistenta medicala specializata, careia sa-i solicite un examen de specialitate.

127 de conducatori auto cu handicap vizual vor fi verificati

Inspectoratul Judetean de Politie Maramures a facut demersuri pentru depistarea celor care au afectiuni vizibile si poseda permis de conducere. In acest sens, a solicitat de curand Serviciului Medico-Legal Maramures efectuarea de verificari privind diagnosticul si gradul de handicap la 127 de persoane, posesoare de permis de conducere. Acestea figureaza in evidenta Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Maramures cu handicap vizual.

Totodata, medicii de familie sunt informati sa fie mai atenti cu pacientii de pe lista lor, care detin permis de conducere, si care pe o perioada mai scurta sau mai lunga de timp sufera anumite afectiuni cronice. Este benefic pentru toata lumea sa se respecte legislatia in vigoare si sa urmeze procedurile necesare, astfel incat politia rutiera sa le ridice celor bolnavi permisul de conducere pe o perioada nedeterminata (pana la tratarea si vindecarea afectiunii cronice).

Demersuri pentru modificarea unor articole

Alte demersuri s-au facut catre Ministerul Administratiei si Internelor cu privire la oportunitatea modificarii unor articole de lege. “De exemplu< in acest moment, un pacient cu o boala cronica poate evita analizele medicale periodice, efectuate o data la 10 ani, cu ocazia preschimbarii permisului. Daca solicita schimbarea permisului inainte cu cateva zile de implinirea termenului legal, acesta nu mai este obligat sa isi faca analizele medicale. Deci poate scapa fara nicio problema. Un alt neajuns se inregistreaza in cazul persoanelor varstnice, la care poate interveni foarte usor incapacitatea de a conduce vehicule, dar acestora li se poate retrage dreptul de a sofa cu o foarte mare greutate. In cazul producerii unor evenimente rutiere, in  putine cazuri se poate dovedi ca acestea s-au datorat unei afectiuni cronice a unuia dintre soferii implicati”, a declarat seful Serviciului Politiei Rutiere din cadrul IPJ Maramures, Dorin Gherman.

Bolnavii reactioneaza imprevizibil

Ingrijorator este faptul ca astfel de persoane nu si-au facut un control medical de mai bine de 10 ani si continua sa conduca autovehicule. Lor li se adauga sute de soferi cu handicap de vedere sau de auz. Aceste cazuri sunt intalnite la tot pasul, insa nimeni nu ia masuri. Sun soferi “pericol public” care conduc nu numai autoturisme, ci si microbuze sau dubite. Astfel de cazuri sunt in tot judetul, insa cele mai frecvent intalnite sunt in mediul rural, in special in sate apartinatoare de orasele Tg. Lapus, Baia Sprie, Seini si in Maramuresul Istoric. Sunt cazuri in care persoane cu handicap (declarati nevazatori in acte) vin sa-si ridice banii, conducand autoturismul propriu din dotare. Sigur ca sunt si autoturisme adaptate special pentru a putea fi conduse in functie de handicapul conducatorului auto. Reactia unor astfel de conducatori auto este imprevizibila uneori in trafic.

“De aceea, conducatorii auto trebuie sa aiba o conduita preventiva mereu pentru ca pot intalni in trafic soferi cu boli cronice, chiar psihice si nu stii cum reactioneaza pe moment. Atitudinile agresive din trafic nu conduc la nimic bun. Injuraturile, claxoanele si alte astfel de obiceiuri ale soferilor pot duce la pierderea de vieti omenesti”, a mai precizat Dorin Gherman.

Handicapurile provin dupa obtinerea permisului

In unele cazuri problemele de handicap intervin dupa ce permisul de conducere a fost obtinut. In astfel de situatii, familia sau medicul de familie al conducatorului auto in cauza ar trebui sa anunte Politia Rutiera pentru ridicarea permisului. Legea romana prevede pedeapsa cu inchisoarea pentru medicii care nu instiinteaza organele de Politie. Acestia, pana in prezent, cel putin la nivelul judetului, n-au instiintat niciun caz de aparitie a unui handicap care sa dea incompatibilitatea cu calitatea de conducator auto. Se stie de astfel de cazuri, insa politia rutiera nu poate ridica permisul daca nu exista proba (certificat de la medicul specialist). Pot fi sanctionati doar daca incalca regulile de circulatie, spun lucratorii Politiei Rutiere.

Unii detin doua sau mai multe masini

Sunt cazuri in care persoane cu deficiente de vedere au cate doua sau trei masini in garaj, iar unii dintre ei au luat chiar si amenzi pentru nerespectarea regulilor de circulatie. Acestia gresesc destul de mult in trafic, multi dintre ei luandu-si permisul dupa mai multe incercari. O parte dintre nevazatori au incasat si amenzi pentru nerespectarea regulilor de circulatie, insa nu li s-a ridicat permisul pana cand nu medicul specialist, prin intermediul medicului de familie, confirma faptul ca nu poate conduce autovehicul pe drumurile publice. Abia atunci Politia Rutiera il instiinteaza pe cel in cauza sa predea permisul auto.

Situatia este cat se poate de dramatica, insa sperante sunt ca la modificarea Codului Rutier din 2013 sa se faca modificari privind bolnavii, inclusiv vizitele medicale periodice sa fie obligatorii.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Si batut si cu euroii luati

Asculta acest articol Gavrila T., 32 de ani, din Borsa, va fi cercetat penal pentru comiterea infractiunii de talharie dupa