Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană s-a întâlnit cu oficialităţile judeţului Satu Mare

Radu Merica, Sebastian Metz si Stefan Lerm fata in fata cu conducerea judetului Satu Mare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Radu Merica, Sebastian Metz si Stefan Lerm fata in fata cu conducerea judetului Satu Mare
Radu Merica, Sebastian Metz si Stefan Lerm fata in fata cu conducerea judetului Satu Mare

Preşedintele Consiliului Judeţean Adrian Ştef  şi prefectul Eugeniu Avram le-a solicitat sprijinul pentru atragerea de investitori

Joi, 18 aprilie, de la ora 11, în cabinetul prefectului dr. Eugeniu Avram a avut loc o întâlnire între reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK), directorul general Sebastian Metz şi preşedintele Radu Merica.

La întâlnire au mai participat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Adrian Ştef şi viceprimarul municipiului Satu Mare, dr. Radu Roca.

Cei doi şefi ai AHK, însoţiţi de Ştefam Lerm, membru marcant al FDG Satu Mare, au venit în judeţul nostru la invitaţia conducerii Asociaţiei Economice Germano-Rmâne (AEGR) – Deutsch-Rumänische Wirtschaftsverein (DRW) şi au participat la şedinţa lunii în curs a acesteia. Este de remarcat faptul că doi membri ai conducerii AEGR-DRW sunt şi membri ai Consiliului director al AHK.

 

Investitorii sunt interesaţi de multe aspecte, nu doar de costul forţei de muncă

 

După formulele de salut şi de politeţe, preşedintele Ştef şi prefectul Avram au prezentat oaspeţilor judeţul Satu Mare şi oportunităţile sale de afaceri. În timpul formulelor de politeţe, Radu Merica şi-a exprimat admiraţia faţă serviciile şi condiţiile oferite de Aeroportului Internaţional Satu Mare.

Preşedintele Ştef a informat apoi oaspeţii în legătură cu priectul de reabilitare şi modernizare a aeroportului şi intenţia conducerii judeţului de a face din acesta un important nod de comunicaţii aeriene – inclusiv pentru transport de marfă – al întregii regiuni ce conţine trei judeţene din România (Satu Mare, Maramureş şi Sălaj), dar şi multe localităţi din zonele frontaliere din Ungaria şi Ucraina.

La acest capitol, vorbitorul a adăugat şi faptul că Centura oraşului ce se va realiza curând, autostrada ce începe la circa 40 kilometri de graniţa cu Ungaria (la Mateszalka), trecerea de frontieră de cale ferată de la Halmeu, precum şi relativa apropiere de Slovacia, vor putea transforma zona judeţului nostru într-una de centru de tranzit din şi dinspre Vest înspre Est. “Poziţia geografică se pretează la înfiinţarea şi dezvoltarea unor centre logistice. Avem forţă de muncă bine calificată aşa că avem de oferit multe oportunităţi investitorilor”, a spus preşedintele CJ. Prefectul, în completare, a vorbit despre grădiniţele şi şcolile cu predare în limbă germană al cărui număr creşte an şi de an şi despre Liceul Teoretic German, la care oaspeţii au spus că acesta, poate fi un argument puternic de atragerea de investitori germani.

Viceprimarul Roca a vorbit apoi despre Parcul industrial Sud şi familităţile ce se oferă investitorilor în acest parc. Cei dooi s-au arătat interesaţi de subiect şi au propus ca Satu Mare să participe cu acest parc la una din manifestările prin care sunt  oferite investitorilor germani în principal, informaţii privind facilităţile oferite, manifestare pe care o va organiza AHK. O altă manifestare la care judeţul şi municipiul nostru au fost invitate să participe este un Târg internaţional ce se va organiza în toamnă în München, o altă ocazie de a face cunoscute oprtunităţile de afaceri oferite de zona noastră.

La solicitarea oaspeţilor de a fi informaţi în legătură cu oferta de forţă de muncă, prefectul Avram şi preşedintele Ştef au arătat că sistemul dual de învăţare (un semestru şcoală, unul practică într-o firmă ce are meseria pe care o învaţă elevul), sistem specific Germaniei nu doar în licee şi ci şi universităţi) a făcut deja primii paşi la noi în judeţ şi urmează a fi extins.

Radu Merica a subliniat faptul că în întreaga lume, inclusiv în Germania, oraşele sau zonele duc o luptă acerbă pentru a atrage investitori serioşi. În completare Sebastian Metz a spus că lohn-ul nu e o soluţie, firmele străine care practică acest mod de producţie aici la noi, fiind precum caravenele, care trec dintr-o ţară în alta.

La final, cei doi oaspeţi au promis sprijin conducerii judeţului pentru pregătirea participării judeţului şi municipiului la cele două manifestări pe care le organizează AHK, dar şi în efortul de atragere de investitori străini.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns