Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Consumul exagerat de apă, mai ales în perioada caniculară, poate conduce la deces ca urmare a hiponatremiei

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La întrebările, unor cetăţeni din judeţ, adresate specialiştilor Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare, răspund azi la provocarea: Este adevărat că poate apărea “Intoxicaţia cu apă” la animale şi om, mai ales în perioadă caniculară?

Apa este lichidul vital pentru organism, iar medicii ne sfătuiesc să ne hidratăm corespunzător pentru a fi sănătoşi. De asemenea, organismul uman nu poate supravieţui fără aceste lichid vital mai mult de o săptămână. Hidratarea, spun nutriţioniştii, este utilă în curele de slăbire. Cu toate acestea, apa poate deveni un duşman, dacă este consumată în cantităţi exagerate şi poate duce chiar la intoxicaţia cu apă şi apoi la moarte.

Doi litri de apă pe zi

În mod ideal o persoană poate consuma în jur de doi litri de apă pe zi. Cercetătorii, au publicat recent un studiu, în care spun care este cantitatea de apă care poate omorî un om prin intoxicaţie cu apă. Se pare că 6 litri de apă pot ucide o persoană de 75 de kilograme, dacă această cantitate este băută într-un timp scurt. Intoxicaţia cu apă se mai numeşte hiponatremie şi este o stare letală atunci când nivelul de sodiu din corp scade extrem de mult.

Când consumi cantităţi foarte mari de apă, într-un timp foarte scurt, nivelul sodiului şi al electroliţilor din corp scade. Rinichii nu mai pot face faţă cantităţii de lichid, astfel că apa ajunge în sânge şi mai departe direct în celule, determinând mărirea exagerată în volum a acestora. Atunci când celulele creierului ajung să-şi mărească volumul, starea pacientului devine foarte gravă şi poate duce rapid la deces. Asta deoarece în urma măririi în volum a creierului în cutia craniană sunt presate punctele cele mai importante din creier, precum trunchiul cerebral – unde se găsesc centrii ce controlează respiraţia. Simptomele intoxicaţiei cu apă sunt: durerea de cap, oboseala, ameţeala, starea de vomă, urinările frecvente şi stările de confuzie. Această problemă apare destul de rar, însă destul cât să-i îngrijoreze pe cercetătorii.

Cei mai expuşi sunt sportivii şi muncitorii din diverse domenii

Intoxicaţia cu apă apare cel mai des la sportivi, la muncitorii din diverse domenii, a căror activitate se desfăşoară preponderent în soare, care pot ajunge să se hidrateze excesiv, dar şi la adolescenţii care fac ”concursuri” de băut apă. O directivă europeană, specifică că ”apa nu poate preveni întodeauna deshidratarea”. Afirmaţia are la bază un studiu care a durat ani de zile şi care a concluzionat că apa nu este întotdeauna responsabilă de hidratarea corectă a organismului.

Deci, oricâtă apă am bea, acest fapt nu poate controla deshidratarea, care are şi alte cauze, fiind o afecţiune provocată de un dezechilibru ce nu poate fi rezolvat doar prin consumul de apă.

Cercetătorii afirmă că excesul de apă poate duce la scăderea puterii de concentrare sau la hiponatremie, adică la scăderea cantităţii de sodiu din organism sau chiar la inflamarea creierului. Ca să nu mai vorbim de tulburările somnului, prin folosirea frecventă a toaletei pe timpul nopţii. Cantitatea de apă recomandată ar fi în jur de 30 ml de apă pentru fiecare kg/corp.

Aşadar, un adult de 60 kg – 80 kg, ar trebuie să bea 1,8 l – 2,4 litri apă pe zi.

Pentru animalele domestice şi cele de companie, specialişti veterinari recomandă mai ales în perioada caniculară, asigurarea cu apă la discreţie şi amenajarea unor bazine cu apă, care să poată fi folosite cât mai des pe parcursul unei zile, mai ales pentru animalele de pază şi companie.

Pentru orice sesizări, reclamaţii în domeniul sanitar veterinar şi al siguranţei alimentare, vă rugăm să apelaţi CALL CENTER la numărul de telefon 0800.826.787 sau 0261.715.956.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns