Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Controversata zi de marţi

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În ultimele ore s-a desfăşurat un adevărat război între putere şi opoziţie privind data convocării birourilor reunite ale Parlamentului şi data dezbaterii şi a votului la moţiunea de cenzură. Cele două tabere au acţionat fiecare în alt fel: puterea a făcut presiuni ca moţiunea să fie dezbătută după trei zile calendaristice, opoziţia a ţinut morţiş ca data de marţi, odată fixată, să fie respectată. Ostilităţile le-a declanşat şeful statului, Traian Băsescu care, printr-o scrisoare a făcut observaţia că ziua de marţi e prea târzie. Din momentul acela, toţi parlamentarii au aflat că există două decizii ale CCR pe această temă, a datei la care trebuie să fie dezbătută moţiunea  şi conform acestora, ziua dezbaterii şi a votului  nu pot depăşi ziua de sâmbătă.
După cum era normal, în jurul acestei cotroverse au apărut supoziţii. De ce se grăbeşte puterea, în speţă Traian Băsescu, ca să fie dezbătută şi votată moţiunea?
Victor Ponta, convins că a aflat răspunsul, a declarat că această grabă ar ascunde teama şefului statului că, în răstimpul prea lung până marţi, o parte din parlamentarii puterii s-ar putea răzgândi şi ar vota şi ei moţiunea. De altfel, acelaşi lider al PSD a ameninţat că luni şi marţi va exercita mari presiuni asupra reprezentanţilor partidelor de la guvernare, încercând să-i determine să treacă de partea opoziţiei. Nu excludem această variantă, e posibil ca în cele două zile de la începutul săptămânii viitoare, PSD să întreprindă un astfel de demers. Efectele lui vor putea fi examinate marţi la ora la care în atenţia tuturor va sta această moţiune de cenzură.
Tabăra puterii a dat însă o altă interpretare. Ziua de marţi înseamnă o amânare. Data la care s-a fixat votul este prea târzie pentru implementarea măsurilor de austeritate şi România ar putea pierde tranşa de împrumut de la FMI.
Ciudat este că pentru fixarea zilei de marţi ca zi decisivă, votul a fost unanim. Au fost de acord laolaltă şi unii şi alţii, indiferent de culoarea politică şi indiferent de poziţia ocupată. Prin răspunsul dat, vicepreşedintele Senatului-politician din tabăra puterii-îşi justifica gestul, gest şi al altor parlamentari, afirmând că mapa lor nu conţinea informaţii asupra celor două decizii anterioare ale Curţii Constituţionale.
În sfârşit mai apare o întrebare: dacă există două decizii ale CCR că o moţiune se dezbate şi se votează la trei zile calendaristice de la depunerea ei, de ce puterea nu-şi anunţă intenţia de a contesta, pe proceduri, fixarea datei de marţi, la o distanţă de şase zile, fapt neconstituţional în opinia CCR. Credem că puterea nu contează pe un astfel de gest al Curţii Constituţionale, deciziile anterioare ale acestei instituţii fiind date în favoarea opoziţiei şi nu a puterii. Altfel, de ce Traian Băsescu a  încercat să devanseze votul la moţiune.
Nu excludem varianta unor presiuni din partea FMI. După cum ştim, această insituţie aştepta demult implementarea unor măsuri de austeritate, data la care ele trebuiau să intre în vigoare este cu mult depăşită. În cazul acesta, e adevărat, orice zi periclitează tranşa de împrumut aşteptată

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns