Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Corlătean a reactivat celula de criză de la MAE, după două zile de la prăbuşirea avionului în Ucraina

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, sâmbătă, că în lista transmisă de compania aeriană cu numele pasagerilor aflaţi în cursa care s-a prăbuşit în Ucraina prenumele românului era Andre în loc de Andrei, ceea ce a îngreunat identificarea acestuia.

Titus Corlăţean a precizat că, după consultarea primului ministru, a decis reactivarea Celulei de criză a MAE, la 17 iulie, având două obiective extrem de importante, situaţia din Ucraina şi evoluţiile din Gaza, el adăugând că prioritatea acestei structuri, în privinţa tragediei din Ucraina, a fost ”accesul la informaţii cât mai rapide şi complete posibil privind existenţa sau inexistenţa unor cetăţeni români în avion”.

Corlăţean a explicat că toate statele care au fost direct interesate de eventualitatea prezenţei unor pasageri de naţionalitatea respectivă au depins şi depind în continuare de informaţiile autorităţilor din Malaezia, de informaţiile companiei aeriene şi a celulei de criză olandeze, cu centrul la Haga, alte canale de informare fiind autorităţile ucrainene şi, în cazul României, un contact direct cu autorităţile canadiene, relatează Mediafax.

Ministrul de Externe a arătat că, în general, companiile aeriene nu transmit listele cu numele şi identitatea pasagerilor, astfel că celula de criză a primit la un moment dat din partea companiei aeriene o evidenţă cu numărul de pasageri, pe cetăţenii, fără nume sau alte elemente de identificare cu caracter personal.

”O altă informare, din partea companiei aeriene, a fost că nu există niciun pasager, în avionul care s-a prăbuşit în Ucraina, deţinător de cetăţenie română”, a mai spus Corlăţean.

Potrivit ministrului de Externe, celula de criză olandeză a pus la dispoziţie mai multe elemente. El a adăugat că, o lungă perioadă, nu au fost transmise decât o listă cu nume şi prenume, fără date de identitate sau date de naştere, ceea ce a creat o dificultate în a verifica cetăţeniile pasagerilor.

Corlăţean a mai afirmat că membrii celulei de criză din cadrul MAE au mers mai departe şi au solicitat ambasadelor elemente suplimentare privind datele de naştere sau alte elemente pentru identificarea victimelor tragediei aviatice.

Ministrul de Externe a precizat că, în situaţia tânărului student cu dublă cetăţenie, română şi canadiană, în lista înregistrată de compania aeriană prenumele acestuia era greşit, Andre în loc de Andrei.

”Asta a generat dificultăţi în identificarea pasagerului. Ulterior, datorită comunicării cu autorităţile canadiene, am primit şi informaţia corectă, şi ulterior s-a primit şi data naşterii, astfel încât în două minute, folosind şi baza naţională de date, a fost identificată cetăţenia”, a mai declarat Titus Corlăţean.

Ministrul a făcut un apel la reţinere în legătură cu situaţia dramatică a familiei tânărului.

Titus Corlăţean a spus că celula de criză a transmis disponibilitatea autorităţilor române de a se ocupa de procedurile de repatriere a rămăşiţelor pământeşti ale acestuia, de a ajuta la identificarea, la faţa locului, dar familia a preferat, pentru că are reşedinţa în Canada, ca autorităţile canadiene să se ocupe de aceste proceduri.

Ministrul de Externe a arătat că a avut discuţii cu omologii olandez şi canadian, cărora le-a transmis compasiunea şi solidaritatea poporului român, în urma acestui tragic eveniment.

Corlăţean a mai spus că procredurile continuă, pentru că există încă un număr de pasageri, pe listă, doar cu nume şi prenume.

”Nici autorităţile olandeze, nici la faţa locului nu se ştiu încă toate datele pentru permiterea identificării şi, în cazul nostru, identificarea suplimentară, în baza de date, pentru a vedea dacă nu există un nou caz de dublă cetăţenie. Prezumţia celulei de criză din România, văzând lista cu nume şi prenume şi rezonanţele, este că nu vom avea o astfel de situaţie, dar vrem să fim siguri, pentru că, în cazul studentului de la Cluj, prenumele din lisă era Andre, iar la final, numele corect era Andrei. Prezumţia este reţinută, dar vrem să fim siguri”, a mai spus Corlăţean.

Un avion de tip Boeing 777 aparţinând companiei Malaysia Airlines care asigura o legătură între Amsterdam şi Kuala Lumpur, la bordul căruia se aflau 283 de pasageri şi 15 membri ai echipajului, s-a prăbuşit, joi, la Snejnoie, în regiunea Doneţk, scena unor lupte intense între trupe guvernamentale ucrainene şi separatişti proruşi.

Toate persoanele care se aflau la bord au murit.

 

Corlăţean: Sprijinul acordat de către Moscova separatiştilor din Ucraina trebuie oprit

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, sâmbătă, că ”stoparea sprijinului acordat separatiştilor din Ucraina de către forţa politică şi militară rusă trebuie să devină rapid realitate” şi a precizat că nu se impunea convocarea CSAT după tragedia aviatică.

Întrebat dacă se impunea convocarea unei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în urma tragediei din Ucraina, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a precizat: ”Pe o evaluare complexă a situaţiei şi ţinând cont că instituţiile abilitate ale statului şi-au făcut datoria, nu credem, la nivelul MAE, că era necesară convocarea CSAT”.

Corlăţean a precizat că este atributul preşedintelui convocarea CSAT, adăugând că s-a considerat că, atâta vreme cât lucrurile sunt bine gestionate, nu era nevoie de convocarea CSAT.

Ministrul de Externe a arătat că această tragedie a dus la reacţia imediată a comunităţii internaţionale, relatează Mediafax.

”Eu cred că Moscova va trage concluziile care se impun, astfel încât să stopeze sprijinul militar. Vorbiţi de armament a cărui origine ar fi cunoscută. Este cunoscut şi noi inclusiv la niveul Alianţei Nord-Atlantice, au fost prezentate public lucruri pe care noi le ştim din interior. De unde este provenienţa, rusă, ce tipuri de armament, lucrurile astea sunt cunoscute”, a spus Titus Corlăţean.

”Într-o astfel de situaţie, stoparea sprijinului acordat separatiştilor de către forţa politică şi militară rusă trebuie să devină rapid realitate şi pe măsură ce lucrurile vor avansa (…) sperăm ca, după acest şoc care a lovit întreaga umanitate, să putem să mergem rapid în direcţia bună”, a mai afirmat Corlăţean.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns