Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Corlăţean despre scandalul Schengen: A venit momentul să fim respectaţi

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Titus Corlatean: A venit momentul să rupem pisica
Titus Corlatean: A venit momentul să rupem pisica

România şi-a îndeplinit toate obligaţiile pentru aderarea la spaţiul Schengen şi trebuie să-şi exprime clar aşteptarea legitimă de a fi acceptată, a declarat sâmbătă ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, punctând că “a venit un moment în care trebuie să rupem pisica”.
“Câtă vreme statul român, prin instituţiile sale, a fost un stat slab şi, după data aderării la UE nu a ştiut să-şi susţină printr-o politică internă corectă, solidă, de respect faţă de cetăţean, printr-o politică economică corectă şi printr-o poziţionare în planul UE cu demnitate, promovând interesele cu demnitate, fără să-şi negocieze mici interese, fără să se aplece, astfel de chestiuni să nu ne surprindă. A venit un moment în care – ştiţi cum spune românul – trebuie să rupem pisica. Trebuie să spunem foarte clar: dacă noi, România, ne-am făcut datoria, ne-am îndeplinit obligaţiile, atunci avem o aşteptare legitimă, europeană, să fim respectaţi şi o decizie pozitivă să fie adoptată. Dacă vrem să continuăm în ritmul în care ni se pun pe masă tot felul de alte motive, unele explicite, altele aşa, pe la spate – că sunt alegeri anul acesta sau anul viitor (în unele state UE – n.r.), nu vrem să deranjăm, imigraţia e o temă de campanie – lucrurile acestea nu mă interesează pe mine ca ministru de externe al României şi am obligaţia, în interesul României, să spun public acest lucru şi, înainte de a-l spune public, să spunem partenerilor noştri europeni”, a afirmat Corlăţean, la Antena 3.

El a dat asigurări că majoritatea statelor europene a înţeles pe deplin argumentele României.

“Mai avem un lucru de făcut şi nu întâmplător am spus: ne batem şi facem demersurile politico-diplomatice până în ultima zi, în şedinţa Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, dar pentru asta ar fi fost foarte bine acasă să fi avut o voce unitară şi să nu fi fost jocuri politice pentru nişte interese obscure până la urmă”, a spus ministrul, citat de Agerpres.

Corlăţean a afirmat că solicitarea preşedintelui Traian Băsescu, adresată primului-ministru Victor Ponta, de a semna o scrisoare cu angajamente vizând Mecanismul de Cooperare şi Verificare “a însemnat exprimarea unei poziţii oficiale publice greşite, în contradicţie cu poziţia oficială a României de până acum şi a majorităţii statelor membre”. Aceasta însemna acceptarea corelării şi interdependenţei dintre MCV şi aderarea la Schengen, a spus Corlăţean.

În context, el a menţionat că reprezentanţii diplomaţiei române au săptămânal contacte cu Germania, stat care se opune aderării noastre la Schengen. Corlăţean a spus că el însuşi a discutat zilele trecute subiectul cu omologul său german, Guido Westerwelle.

România pierde din cauza restricţiilor de viză pentru oameni de afaceri statele arabe
România înregistrează pierderi economice din cauza politicii restrictive de acordare a vizelor pentru oameni de afaceri din statele arabe, din Turcia, a declarat sâmbătă ministrul de Externe, Titus Corlăţean, care a deplâns faptul că aceste sacrificii nu sunt luate în considerare de ţările care se opun aderării României la spaţiul Schengen.
“Sunt chiar lucruri suplimentare foarte serioase şi vă voi da un singur exemplu: datorită faptului că noi am acţionat foarte serios în aceşti ani, consecvent, am făcut eforturi, am făcut tot ce trebuia pentru a ne atinge un obiectiv important pentru România şi cetăţenii săi, dar şi pentru companiile româneşti şi străine care funcţionează în România, am făcut o serie de alte sacrificii pe care noi nu le-am evocat până acum public. Noi pierdem foarte mult, inclusiv economic, dintr-o politică foarte restrictivă în materie de vize, de exemplu. Noi nu ne putem permite să fim mai lejeri în acordarea unor vize pentru turişti interesaţi să vină în România din state cu un potenţial turistic important şi am primit astfel de solicitări pe canale diplomatice ani la rând. Nu ne permitem să ne mişcăm foarte serios în a acorda nişte vize pentru oameni de afaceri din ţări precum statele arabe din Golf, avem aceste solicitări de ani de zile să fim mai flexibili şi nu o facem pentru că trebuie să aderăm la spaţiul Schengen. Nu suntem foarte flexibili în a acorda vize oamenilor de afaceri din Turcia sau din alte părţi şi pierdem”, a afirmat Titus Corlăţean, la Antena 3.

El a arătat că, din aceleaşi considerente, România nu îşi permite să fie mai deschisă faţă de cetăţenii din Republica Moldova.

“Nu putem să ne permitem să fim mai deschişi pe relaţia cu fraţii noştri din Republica Moldova şi libertatea de circulaţie a cetăţenilor moldoveni, pentru că trebuie să intrăm în spaţiul Schengen. Lucrurile astea contează, le-am spus partenerilor europeni şi trebuie să fie luate serios în considerare, pentru că a continua un proces necredibil în care noi nu mai suntem interesaţi – e o mare diferenţă de aderare la Schengen pe baza regulilor – nu ar mai trebui să fie pe agendă”, a concluzionat şeful diplomaţiei de la Bucureşti.

În opinia sa, după ce România şi-a îndeplinit condiţiile, poate să aştepte ca UE sau statele care la momentul actual se opun aderării să îi adreseze o invitaţie la un moment dat.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns