Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cel mai important eveniment al sfârşitului de săptămână a fost unul de domeniul moralităţii politice, al conştiinţei politice. Institutul de Studii Populare de pe lângă PDL, care a organizat două dezbateri din acest ansamblu teoretic, să admitem, interesante, a avut o activitatea intensă în ultimele zile.
Una din temele dezbătute, analizate, a fost corupţia. O temă periculoasă totuşi, a vorbi despre corupţie întro formaţiune politică este ca şi cum ai vorbi despre funie în casa spânzuratului. Nu putem spune că, în general, nu s-a spus lucrurilor pe nume. Însă, cele afirmate cu acest prilej, oricât de adevărate vor fi fost ele, nu îşi vor găsi aplicarea vreodată, nu numai în PDL, dar în niciuna din grupările politice din România. Doamna de fier a justiţiei noastre, Monica Macovei, o militantă a reformării justiţiei după model european, total neagreată de politicieni dar susţinută de democrat-liberali pentru că este apreciată de Traian Băsescu, a lansat câteva aserţiuni reprezentative pentru personalitatea ei. În politică nu poate acţiona prezumţia de nevinovăţie, a afirmat ea.
Dar ştim prea bine că în PDL, lideri locali importanţi au fost propovaţi în ciuda dosarelor lor penale, sau în ciuda unor zile petrecute în arest. Alţii, tot dintre liderii locali, deşi au dosare penale, izbutind să-şi amâne anchetele, îşi continuă netulburaţi glorioasa carieră politică. Liderul PDL ales în funcţia de preşedinte al organizaţiei locale Craiova după mai multe zile de detenţie a declarat că nu există familie în România fără un dosar penal, el, esxistenţa dosarului e normală, ţine de firescul vieţii cotidiene.
Monica Macovei cerea la dezbaterea organizată de Institutul de Studii Populare o atitudine radicală. Desigur, dacă apreciezi membrii unui partid numai după profilul său moral, folosind numai criteriile de integritate, nu mai aştepţi ca instanţa să se pronunţe, după câţiva ani conform dinamicii justiţiei noastre.
Lucrul acesta nu s-a întâmplat până acum, nu se va întâmpla nici în viitor , indiferent cât se va discuta această temă la dezbaterile organizate de ISP. Pentru că, a spus-o chiar Cristian Preda, o voce care va trebui luată mai în serios de camarzii săi de partid, în PDL aprecierile nu se fac în funcţie de profilul moral al politicianuliu , ci după performanţele sale electorale. Dacă corupi electoratul şi instituţiile statului ai protecţia partidului, eşti remarcat ca o vedetă politică. Probabil că acţiunea de corupere este considerată ca firească dacă în joc este un anumit număr de voturi, folositori partidului. Cel în cauză, indiferent câte dosare penale are sau câte zile de arest, dovedindu-şi utilitatea nu numai că îşi păstrează funcţia, dar este investit cu sarcini şi mai importante. Desigur, pentru acesta va acţiona prezumţia de nevinovăţie, invocată de Monica Macovei.
Sever Voinescu a fost mai clement cu corupţia, refugiindu-se în logica socială a fenomenului. Corupţia este o trăsătură a sistemului politic şi al partidelor aflate la guvernare. Aşa este, confirmăm noi, doar că fenomenul se extinde, cuprinde întreg orizontul puterii, devină o trăsătură a guvernării cu conotaţii mafiote. Cum a procedat PSD, aşa procedează şi PDL. Efortul social-democraţilor de a întârzia anchetele, de a se opune ridicării imunităţii parlamentare, dibăcia amânărilor la nesfârşit sunt aplicate şi în cazurile Ridzi şi Păsat.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns