Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

ȘEDINȚĂ LA PREFECTURĂ

Creşte numărul cazurilor de turbare la vulpile din judeţ

 În urmă cu aproximativ o săptămână, consemnam în coloanele ziarului nostru faptul că, pe raza comunei Batarci, a fost confirmat un caz de turbare la vulpe.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Se presupune că „rezervorul” de vulpi care transmit virusul turbării ar fi Ucraina, fără a exclude şi România.
Pericolul creşterii numărului cazurilor de turbare la vulpi este mare.
Asta şi pentru faptul că, aşa cum a precizat dr. Nicolae Dumuţa, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor – DSVSA Satu Mare, vulpile cu rabie/turbare, au ajuns din Ucraina şi în Ungaria.
În Ungaria, aşa cum s-a tranmis DSVSA-urilor pe canale oficială, a fost confirmat în ultima perioadă caz de turbare la şacal, dar şi la o bovină.

 

Comunele din judeţ aflate în zona de frontieră cu Ucraina şi cu Ungaria sunt vulnerabile, fiind posibile confirmări a altor cazuri de vulpi, şacali, câini comunitari. În contextual posibilei creşteri a incidenţei turbării la noi în judeţ poate fi integrat şi recent confirmatul caz de turbare la vulpe în comuna Micula, satul Micula Nouă.
Populaţia este rugată să evite contactul cu animalele sălbatice care dovedesc prea mult “curaj” la apropierea omului, dovedindu-se blânde, dar şi cele găsite moarte pe câmp.
Pericolul transmiterii virusului de la animalele vii sau moarte, la om este deosebit de mare, indiferent că am vorbi despre animale sălbatice sau domestice.
Prin definiţie, Rabia este o boala virală acută şi fatală care afectează sistemul nervos central al mamiferelor, inclusiv al oamenilor.

 

Este cauzată de virusul rabic şi se caracterizează prin simptome neurologice severe.
În ciuda faptului că vaccinarea antirabică periodică la vulpe, prin mijloace aero şi terestre, are eficienţă de peste 95%, nu există certitudinea că pot fi vaccinate toate vulpile, motiv pentru care trebuie să se acorde atenţia cuvenită bolii, dar mai ale animalelor suspecte de turbare.

Ședință la Prefectură

 

Pe această temă, prefectul Radu Roca a convocat ieri, în calitate de președinte, ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Satu Mare.
După prezentarea situației de către directorul executiv-adjunct al Direcției Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Corneliu Ceică, CLCB a emis Decizia nr. 2/15.02.2024 privind aprobarea Planului de măsuri pentru focarul de rabie din comuna Micula, localitatea Micula Nouă și zona considerată de risc crescut, care va fi transmisă pentru implementare tuturor Unităților Locale de Sprijin (UAT), către Garda Forestieră Județeană Satu Mare, RNP-Romsilva – Direcția Silvică Satu Mare și către gestionarii fondurilor cinegetice.
Principalele măsuri stabilite azi privesc catagrafierea și inspecția animalelor receptive din exploatația afectată, restricționarea mișcării animalelor și stabilirea zonelor de protecție și supraveghere dar și identificarea animalelor din speciile receptive din localitate. Ca măsură suplimentară la nivelul comunei Micula a fost dispusă identificarea și gestionarea câinilor fără stăpân ținând cont de riscul epidemiologic ridicat legat de această boală gravă atât la animale cât și la om.
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare recomandă tuturor deținătorilor de câini și pisici, vaccinarea de urgență a acestora și consemnarea în carnetele de sănătate.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns