Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Putin a semnat tratatul de anexare a Crimeei la Rusia. SUA ameninţă cu noi sancţiuni

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Preşedintele rus, Vladimir Putin, s-a declarat oficial dispus să ratifice un acord care prevede integrarea în Rusia a Crimeii, peninsulă din sudul Ucrainei, într-un document publicat marţi pe site-ul Kremlinului. Vladimir Putin a mers în faţa Parlamentului rus pentru a prezenta argumentele pentru anexarea Crimeei.

UPDATE ora 19.00: Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a declarat, marţi, că, în Crimeea, conflictul cu Rusia intră într-o fază militară, calificând tirurile asupra unor militari ucraineni drept “o crimă de război”. Militari ucraineni de la o bază situată în principalul oraş din Crimeea, Simferopol, au afirmat marţi că au fost atacaţi de forţe ruseşti, iar un militar a fost rănit, a declarat un purtător de cuvânt al armatei ucrainene citat de agenţia Interfax

UPDATE 15.30: SUA consideră acţiunea Rusiei în Crimeea “este o confiscare a unui teritoriu”

Vicepreşedintele Statelor Unite Joe Biden a condamnat marţi, la Varşovia, acţiunile Rusiei în Crimeea, catalogându-le drept o “confiscare a unui teritoriu” şi a ameninţat Moscova cu noi sancţiuni.

 

UPDATE 15:00 – Ucraina nu va recunoaşte niciodată alipirea Crimeei la Rusia, anunţă Kievul

Ucraina nu va recunoaşte niciodată alipirea Crimeei la Rusia, a declarat marţi Evghen Perebîinis, un purtător de cuvânt al diplomaţiei de la Kiev, citat de agenţia Interfax, relatează AFP.

“Nu recunoaştem şi nu vom recunoaşte niciodată aşa-zisa independenţă şi aşa-zisul acord de alipire a Crimeei la Rusia”, a declarat Perebîinis, adăugând că acordul semnat la Moscova “nu are nimic a face cu democraţia, dreptul şi bunul simţ”.

 

Sancţiunile occidentale le provoacă ruşilor “ironie şi sarcasm”

Sancţiunile occidentale anunţate luni şi care vizează oficiali ruşi de rang înalt provoacă “ironie şi sarcasm”, a declarat marţi Iuri Uceakov, un consilier al preşedintelui rus.

“Ne-am sătuat de sancţiunile astea, ele provoacă ironie şi sarcasm”, a declarat Uceakov, citat de agenţiile ruse de presă.

El fusese întrebat dacă Rusia va răspunde prin sancţiuni.

“Cred că sunt sancţiuni foarte confortabile, eu nu văd nicio problemă. Nu mă deranjează. Din contră, sunt mândru. Este un fel de «Oscar» din partea Americii, la categoria «cel mai bun rol secundar masculin»”, a ironizat alt consilier prezidenţial, Vladislav Surkov.

Crimeea a fost alipită Rusiei

“Republica Crimeea este considerată parte componentă din Federaţia Rusă începând de la semnarea acordului”, afirmă Kremlinul.

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat, marţi, cu noii lideri proruşi ai Crimeei aceste acord la Kremlin, în faţa celor două Camere ale Parlamentului, a guvernatorilor şi membrilor Guvernului rus.

Chiar dacă acest document a intrat în vigoare imediat, parlamentarii ruşi vor trebui să ratifice o lege care să includă în Federaţia Rusă doi noi subiecţi, Crimeea şi oraşul Sevastopol, care se bucură de un statut special. Data acestei ratificări, o simplă formalitate, nu a fost precizată.

 

UPDATE 13.05 Putin şi-a început discursul printr-un elogiu la adresa Crimeii, spunând că are “o semnificaţie istorică” pentru Rusia. El spune că referendumul de duminică a respectat principiile democratice.

“Vladimir Putin a cerut Parlamentului să adopte o lege privind alipirea Crimeei la Rusia. Crimeea a fost şi rămâne în sufletul ruşilor o parte integrantă a Rusiei, a declarat marţi preşedintele rus. Situaţia din Kosovo este similară celei din Crimeea, a declarat Putin, citat de Russia Today şi Mediafax. Noi nu vrem scindarea Ucrainei, a declarat preşedintele rus.

“Propun Adunării Federale (cele două Camere ale Parlamentului rus) să adopte o lege pentru a include în Federaţia Rusă doi noi subiecţi, Crimeea şi oraşul Sevastopol”, a declarat el.

“În sufletul şi conştiinţa acestor oameni, Crimeea a fost şi rămâne o parte integrantă a Rusiei”, a declarat preşedintele rus, la două zile după referendumul organizat în peninsula din sudul Ucrainei, care a votat în favoarea alipirii la Rusia.

Putin: Nu vrem scindarea Ucrainei

“Să nu îi credeţi pe cei care vă sperie pe tema Rusiei, care vă spun că după Crimeea, vor urma alte regiuni”, a declarat Putin, adresându-se ucrainenilor. “Noi nu vrem scindarea Ucrainei, nu avem nevoie de acest lucru”, a adăugat el.
Vladimir Putin invocă precedentul Kosovo în cazul Crimeei

Putin a respins criticile privind referendumul din Crimeea, citând declaraţia unilaterală de independenţă a Kosovo, ca exemplu de autodeterminare lăudat de Occident.

Votul a fost considerat legitim din punctul de vedere al dreptului internaţional, de către Curtea Internaţională de Justiţie şi aceleaşi reguli se aplică în Crimeea, a declarat el.

Putin a respins afirmaţia potrivit căreia Kosovo a fost un caz unic din cauza vărsării de sânge şi a conflictelor etnice din Iugoslavia, poziţie susţinută de Washington. CIJ nu spune nimic despre numărul victimelor în justificarea separării Kosovo de Serbia, a declarat Putin.

Referendumul din Crimeea a fost deplin democratic şi în conformitate cu dreptul internaţional

Referendumul din Crimeea a fost organizat în conformitate deplină cu procedurile democratice şi dreptul internaţional, a declara Vladimir Putin, într-un discurs susţinut în Parlament, unde a fost primit cu aplauze prelungite.

Vladimir Putin a insistat că rezultatele referendumului de duminică, unde locuitorii din Crimeea s-au pronunţat masiv în favoarea alipirii peninsulei la Rusia, nu pot fi contestate.

Liderul rus a mai afirmat că pensinsula Crimeea are legături istorice, culturale, religioase şi spirituale cu locuitorii din Rusia, Ucraina şi Belarus, ceea ce explică poziţia Moscovei faţă de regiune.

Preşedintele rus a făcut referire şi la persecutarea etnicilor tătari din Crimeea şi a altor minorităţi din spaţiul sovietic şi a asigurat că noile autorităţi de la Simferopol doresc să repare aceste lucruri. Astfel, una dintre măsuri vizează ca tătara să devină limbă oficială în Crimeea, alături de rusă şi ucraineană.

Vladimir Putin l-a criticat, de asemenea, pe liderul sovietic Nikita Hruşciov, afirmând că acesta a cedat Crimeea Ucrainei fără să ţină seama de dorinţa locuitorilor din regiune.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

2 comentarii

  1. Cuvantare remarcabila, chiar fenomenala a lui Putin !!! care poate servi drept exemplu puleticienilor romani cu privire la oficializarea limbii maghiare alaturi de cea romana in Transilvania !. ” Preşedintele rus a făcut referire şi la persecutarea etnicilor tătari din Crimeea şi a altor minorităţi din spaţiul sovietic şi a asigurat că noile autorităţi de la Simferopol doresc să repare aceste lucruri. Astfel, una dintre măsuri vizează ca tătara să devină limbă oficială în Crimeea, alături de rusă şi ucraineană.
    Vladimir Putin l-a criticat, de asemenea, pe liderul sovietic Nikita Hruşciov, afirmând că acesta a cedat Crimeea Ucrainei fără să ţină seama de dorinţa locuitorilor din regiune.”

Lasă un răspuns