Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

CRIZĂ DE PERSONAL LA SPITALUL NEGREȘTI OAȘ

Criza de specialiști din Sănătate obligă spitalele să-și închidă temporar secțiile deficitare

Criza de specialiști din Sănătate obligă spitalele să-și închidă temporar secțiile deficitare
În urma elaborării proiectului tehnic au intervenit unele diferențe față de situația prezentată în cadrul documentației DALI. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

Spitalul Orășenesc Negrești Oaș se confruntă cu o acută criză de personal medical. Într-un comunicat postat pe site-ul spitalului, dar și pe pagina de facebook, unitatea anunță suspendarea temporară a activității secției de pediatrie și a liniei de gardă, implicit a compartimentului de maternitate.

 

 

”Temporar, din cauza lipsei de personal medical superior, se va suspenda linia de gardă pediatrie precum si activitatea secției de pediatrie si a compartimentului de maternitate din cadrul Spitalului Orășenesc de Negrești-Oaș.

 

 

Pentru consulturi medicale, în perioada 01.10.2024- 14.10.2024 vă rugăm să vă adresați cabinetelor de medicină de familie la care sunteți înscriși și cabinetului de obstetrica ginecologie din cadrul ambulatoriului Spitalului Orășenesc Negrești-Oaș.

 

 

 

Luni, 30 septembrie, consilierii judeţeni sătmăreni au fost convocaţi pentru ultima şedinţă ordinară a acestui mandat 2020 – 2024. 

 

 

Pe proiectul iniţial al ordinei de zi s-au regăsit proiectele de hotărâri: Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului general consolidat al Judeţului Satu Mare pe anul 2024; Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Satu Mare nr.70/2022 privind mandatarea președintelui Consiliului Județean Satu Mare, în vederea semnării declarației autentice a proprietarului cu privire la acordul de diminuare a suprafeței tronsonului de drum județean din DJ 108M înscris în CF nr.102521 Andrid; Proiect de hotărâre pentru modificarea Anexelor nr.3, nr.4, nr.6, nr.7, nr.8, nr.11, nr.13, nr.14, nr.16, nr.17 și nr.18 la Hotărârea Consiliului Județean Satu Mare nr.144/2023 privind aprobarea modificării tarifului mediu lei/km/loc inclusiv TVA și a tarifelor prevăzute în anexa nr.5.1 din contractele de delegare a gestiuniiserviciului publicde transport județeande persoane prin curse regulate în aria teritorială de competență a UAT Județul Satu Mare; Proiect de hotărâre privind modificarea Statului de funcții al Spitalului Județean de Urgență Satu Mare; Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de Organizare și Funcționare al Spitalului Județean de Urgență Satu Mare; Proiect de hotărâre privind modificarea Statului de funcții al aparatului de specialitate al Consiliului Județean Satu Mare; Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului de selecție pentru desemnarea membrilor în Consiliul de Administrație al societății Managementul Deșeurilor Satu Mare SRL pentru mandatul 2024-2028 şi punctul diverse.

 

 

După ce a fost făcută prezenţa, fiind consemnată participarea a 32 de consilieri judeţi din cei 33 validaţi, Pataki Csaba – preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, a declarat statutară şedinţa, iar apoi, Mihaela Elena Crasnai – secretarul general al judeţului, a consultat participanţii asupra proceselor verbale ale şedinţei ordinare din 30 august şi a celei extraordinare din 23 septembrie. Procesele verbale au fost adoptate cu unanimitate de voturi – 32, fără comentarii şi completări. A venit rândul preşedintelui Pataki să propună includerea pe ordinea de zi a altor patru proiecte de hotărâri precum: Proiect de hotărâre pentru modificarea Anexei 1 şi 2 ale Hotărârii Consiliului Judeţeran Satu Mare nr. 126/26.06.2017 – privind aprobarea componenţei nominale a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism a judeţului Satu Mare şi a Regulamentului de funcţionare a acesteia; Proiect de hotărâre privind modificarea Organigramei şi a Statului de funcţii ale Muzeului judeţean Satu Mare; Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Satu Mare nr. 152/2022 – privind aprobarea „Reabilitarea, extinderea şi dotarea Ambulatoriului de Specialitate Tăşnad”, a cheltuielilor legate de proiect şi a parteneriatului aferent proiectului, în vederea finanţării acestuia în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă; Proiect de hotărâre – privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice cu principalii indicatori tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii „Reabilitare şi eficientizare secţie interne cu compartiment îngrijiri paleative, spital orăşenesc Tăşnad“. Proiectul noii ordini de zi mai sus menţionate a fost votat cu unanimitate de voturi.

 

 

S-a trecut apoi la analizarea fiecărui proiect de hotărâre mai sus menţionat. Doar proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetară a avut 28 de voturi şi patru neparticipări, iar celelalte au întrunit numărul maxim de voturi – 32. La rectificarea bugetară a fost o luare de cuvânt din partea consilierei PNL Mariana Andaluzia Lazăr, care a solicitat lămuriri privind sumele pentru asistenţa socială, dovedind o insuficientă cunoaştere a mecanismelor din acest domeniu, fiind necesare explicaţii din partea preşedintelui Pataki cu referire la finanţările din domeniul asistenţei sociale şi sumele care se repartizează Consiliului Judeţean, entitate care nu are surse proprii de venituri.

 

 

La punctul diverse au intervenit consilierii PNL Mariana Andaluzia Lazăr, Ioan Belbe şi Beniamin Kira, care au solicitat unele informaţii privind obiective de investiţii propuse şi nefinanţate în acest mandat, în municipiul Carei, dar şi la Negreşti-Oaş. Explicaţiile prezentate de preşedintele Pataki au clarificat lucrurile.

 

 

Detalii despre proiectele din Tășnad 

 

 

Prezentăm câteva detalii referitoare la proiectele care țin de instituțiile sanitare din Tășnad.

 

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației tehnicoeconomice cu principalii indicatori tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții ,,Reabilitare și eficientizare secție interne cu compartiment îngrijiri paliative, spital orășenesc Tășnad – Faza: D.A.L.I.” În vederea pregătirii și depunerii proiectului “Reabilitare şi eficientizare secție interne cu compartiment îngrijiri paliative, spital orășenesc Tășnad”, este necesară elaborarea unei documentații tehnicoeconomice faza DALI.

 

 

Obiectivul general al investiției îl constituie dezvoltarea infrastructurii de sănătate a secției exterioare Tășnad, din cadrul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare, care deservește comunitatea din Tășnad și din zonă, prin reabilitatea secției interne și prevederea unei secții de îngrijiri paliative de specialitate cât și dotarea acestora cu aparatură medicală performantă.

 

 

În acest sens, Spitalul Județean de Urgență Satu Mare a încheiat un contract de servicii cu S.C. Confort Design S.R.L. având ca obiect prestarea serviciilor de realizare documentație de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI) la obiectivul de investiție “Reabilitare și eficientizare secție interne cu compartiment îngrijiri paliative, spital orășenesc Tășnad”.

 

 

Principalii indicatori tehnicoeconomici ai investiției vor fi: Indicatori maximali, respectiv valoarea totală a obiectivului de investiții, exprimată în lei, cu TVA și, respectiv, fără TVA, din care construcții-montaj (C+M), în conformitate cu devizul general. Valoarea totală a lucrărilor este estimată la suma de 24.523.224,19 lei cu T.V.A., respectiv 20.634.710,58 lei fără T.V.A., din care construcții + montaj (C+M) 17.617.355,00 lei cu T.V.A. respectiv 14.804.500,00 lei fără T.V.A.; B. Indicatori minimali, respectiv indicatori de performanță – elemente fizice/ capacitați fizice care să indice atingerea țintei obiectivului de investiții – şi, după caz, calitativi, în conformitate cu standardele, normativele și reglementările tehnice in vigoare. Indicatori tehnici ai investiției: Suprafața construită propusă totală = 1933 mp.

 

 

Județul Satu Mare implementează și proiectul ,,Reabilitare, extindere și dotare Ambulatoriu de Specialitate Tășnad”, finanțat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Pilonul V: Sănătate și reziliență instituțională, Componenta: 12 – Sănătate, Investiția: I1. Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești, Investiția specifică: I1.3. Unități de asistență medicală ambulatorie, apelul de proiecte MS-0013.

 

 

Obiectivul general al proiectului îl constituie dezvoltarea infrastructurii de sănătate a ambulatoriului din Tășnad, ambulatoriu care deservește comunitatea din Tășnad și din zonă, prin reabilitatea și dotarea clădirii acestuia cu aparatură modernă și de specialitate.

 

 

În vederea implementării proiectului, în urma unei proceduri de atribuire, s-a încheiat contractul de proiectare și execuție lucrări de reabilitare și extindere Ambulatoriu de Specialitate Tășnad, nr. 304/13.07.2023, între Județul Satu Mare în calitate de achizitor și asocierea formată din SC Marco Oaș SRL – lider de asociere și SC Laitokset SRL – asociat, în calitate de antreprenor. În urma elaborării proiectului tehnic au intervenit unele diferențe față de situația prezentată în cadrul documentației DALI.

 

 

 

Astfel, având în vedere cele menționate mai sus, bugetul total al proiectului este de 19.689.518,23 lei (inclusiv TVA). Valoarea totală eligibilă este de 13.076.518,12 lei fără TVA, valoarea TVA aferentă acesteia este de 2.474.019,76 lei. Valoarea cheltuielilor neeligibile este de 3.469.295,52 lei la care se adaugă valoarea TVA aferentă acestora în valoare de 659.166,15 lei.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

PROTEST INEDIT: Fermierii unguri aduc cămile în centrul Budapestei pentru a atrage atenția asupra secetei

PROTEST INEDIT

PROTEST INEDIT: Fermierii unguri au dus cămile în centrul Budapestei pentru a atrage atenția asupra secetei

Într-un gest neobișnuit, fermierii unguri au adus cămile în centrul orașului Budapesta, într-o demonstrație colorată și plină de semnificații, desfășurată joi, 1 august. Acest marș neconvențional a avut drept destinație clădirea Ministerului Agriculturii, scopul fiind acela de a atrage atenția asupra efectelor devastatoare ale schimbărilor climatice asupra sectorului agricol din Ungaria.