Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cronică la Ziua Judeţului Satu Mare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Deschidere Ziua Judetului Satu Mare
Deschidere Ziua Judetului Satu Mare

Plasată prea aproape de Zilele Oraşului Satu Mare, de  la sfârşitul lunii mai, de Ziua Copilului şi de Zilele Familiei, de acum o săptămână prima ediţie a ZILEI JUDETULUI SATU MARE nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor, în raport cu efortul organizatorilor. Se ştie că niciodată nu se organizează o acţiune foarte apropiată în timp faţă de o sărbătoare consacrată. Şi pentru că  există posibilitatea să o umbrească, dar şi pentru că oamenii nu au bani pentru acelaşi tip de distracţie în aceeaşi lună. Din acest punct de vedere au avut de pierdut comercianţii.

Pe de altă parte Rusaliile sunt o sărbătoare a familiei, nu una de ieşit la mici şi bere, precum 1 mai să zicem. Nu în ultimul rând la zilele de weekend s-a adăugat şi ziua liberă de luni. Deci o minivacanţă numai bună de plecat undeva. Dacă mai adăugăm şi vremea foarte călduroasă urmată de o furtună şi o ploaie violentă, avem o explicaţie raţională pentru modul în care a decurs prima ediţie a Zilei Judeţului.

Trebuie să remarcăm, totuşi, ambiţia organizatorului, adică a Consiliului Judeţean de a porni un festival original. Muzica, evident, orice cântăreţi ar fi invitaţi, seamănă cu alte tipuri de evenimente. Micii, berea, jocurile distractive pentru copii, sunt aceleaşi la toate evenimentele. Ceea ce a fost cu adevărat nou au fost cele 60 de standuri pentru comunele din judeţ. Trecând peste faptul că a plouat cu găleata şi toţi au dat bir cu fugiţii, se pune întrebarea dacă sunt pregătite comunele din judeţul Satu Mare pentru o competiţie pe piaţa produselor tradiţionale. În comparaţie cu Maramureşul istoric, Ţara Oaşului a rămas în urmă. Oşenilor nu le place să umble prin lumea largă, la târguri, aşa cum s-au obişnuit deja maramureşenii. Există produse specifice, dar producătorii trebuie încurajaţi şi sprijiniţi financiar. Nici codrenilor nu le place să iasă în lume cu produse tradiţionale. Rămân comunele ungureşti, unele dintre ele fiind mereu invitate la festivaluri în Ungaria s-au specializat pe anumite produse. Dar nici acestea nu strălucesc.

Suprapunerea unui festival deja consacrat, “Festivalul Pălincii” peste “Festivalul Mămăligii” dar şi a bograciului, nu a fost o idee fericită. S-au anihilat reciproc.

În ceea ce priveşte formaţiunile şi cântăreţii invitaţi, îi lăsăm să se pronunţe spectatorii. Poate că s-a greşit invitând-o pe Irina Loghin, din sud, la un festival ce s-a vrut să promoveze specificul ardelenesc din nord- vestul României. Dar orice început este dificil. Să sperăm că organizatorii vor învăţa din greşeli, iar următoarele ediţii vor fi mai reuşite. Sunt câteva reguli pe care trebuie să le respecte: să nu se organizeze un eveniment la o distanţă mai scurtă de o lună de alte evenimente consacrate, de la un salariu la altul, cum zic comercianţii. În luna lui cuptor, evenimentele se organizează în locuri în care natura este mai ocrotitoare, nu pe asfaltul încins. Luna iulie este luna concediilor, a vacanţelor. Lumea pleacă departe de oraş, la munte, la mare, la ştranduri.

 

Cu toate acestea, organizatorii s-au străduit să iasă totul bine, ca la carte. Natura, dar şi noul protector al judeţului, Sfântul Ioan Botezătorul, nu a ţinut cu ei. Dar dacă ne luăm după tradiţia dacilor, ploaia este un semn de apreciere din partea zeilor, un semn că ofrandele şi jertfele au fost primite. Eliminând ce este în plus, mai adăugând ceva din experienţa primei ediţii, sărbătoarea numită Ziua Judeţului ar putea avea succesul scontat. Cu condiţia să aibă invitaţi din alte părţi, de la agenţiile de turism la standurile oferite oraşelor şi comunelor de la noi şi a celor înfrăţite cu ele din alte ţări. În felul acesta s-ar fi văzut originalitatea noastră în raport cu diversitatea culturală de care suntem înconjuraţi. Dar un astfel de eveniment costă foarte scump. Chiar şi aşa, costurile Zilei Judeţului au fost destul de ridicate, cam trei miliarde de lei vechi, conform declaraţiei conducerii CJ. Plus alte cheltuieli neprevăzute. Felicităm organizatorii şi să ne rugăm noului protector al judeţului, Ioan Botezătorul, să nu ne mai ofere atâta ploaie data viitoare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns