Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cum aţi dori să fie ales preşedintele Consiliului Judeţean?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
sedinta Consiliului Judetean Satu Mare de joi, 19 martie
sedinta Consiliului Judetean Satu Mare de joi, 19 martie

Potrivit noii legi electorale, aflată îm dezbatere publică, viitorii preşedinţi ai Consiliilor Judeţene vor fi aleşi prin vot indirect, din rândul consilierilor judeţeni, iar pentru revocarea lor va fi nevoie de votul a două treimi din numărul consilierilor judeţeni. Comisia de Cod Electoral a decis că primarii vor fi aleşi dintr-un singur tur, în timp ce preşedinţii de Consilii Judeţene vor fi aleşi prin vot indirect, din rândul consilierilor judeţeni.

Pentru alegerea acestora este nevoie de majoritatea din Consiliul Judeţean, în timp ce pentru revocarea acestora este nevoie de două treimi din consiliul judeţean.

Pentru alegerea primarilor nu se va schimba legea, edilii urmând să fie aleşi şi la viitorul scrutin pe baza votului uninominal, dintr-un singur tur. În schimb, modificarea esenţială se va face pentru preşedinţii de Consilii Judeţene, care vor fi aleşi pe baza votului indirect, din rândul consilierilor judeţeni. Din 2008, şefii de CJ erau aleşi uninominal, într-un singur tur de scrutin. 

Dacă alegerea preşedintelui de CJ se va face în mod indirect din rândul consilierilor judeţeni, prin votul majorităţii consilierilor judeţeni, pentru revocarea unui şef de CJ este nevoie de votul a două treimi. Procedura de revocare a unui preşedinte de Consiliu Judeţean poate fi iniţiată de o treime din numărul consilierilor judeţeni.

PNL a propus ca şefii de CJ-uri să fie aleşi prin vot uninominal, în două tururi de scrutin, în timp ce PSD a optat pentru vot uninominal, într-un singur tur. Pentru că nu s-a ajuns la o concluzie, soluţia de compromis, acceptată de ambele tabere a fost alegerea indirectă a preşedinţilor de CJ.

În noua lege se va preciza că preşedintele de CJ va răspunde în faţa consilierilor pentru buna funcţionare a administraţiei publice judeţene.
Comisia de Cod Electoral a decis ”introducerea sistemului informatic de prezenţă la vot şi de depistare a votului multiplu”. ”Se pune capăt unui fenomen care a fost timpul acuzat – traseismul electoral”, a spus Victor Paul Dobre.
Preşedintele UNCJR, Marian Oprişan, a catalogat votul din Comisia de Cod Electoral drept o decizie ”mizerabilă, şmecherească, ipocrită şi jignitoare”.

Asociaţia Municipiilor din România (AMR) a propus ca actualul sistem de alegere a primarului din primul tur să rămână în vigoare, a declarat luni preşedintele executiv al AMR, Ilie Gavril Bolojan. Pe de altă parte, Bolojan afirmă că alegerea preşedintelui CJ din rândul consilierilor va slăbi autoritatea acestuia.

Bolojan consideră că autoritatea este necesară pentru a dezvolta programe pentru judeţul respectiv, însă alegerea preşedintelui unui consiliu judeţean din rândul consilierilor va reduce autoritatea acestuia.

 

[cardoza_wp_poll id=97]

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

8 comentarii

  1. …adica e simplu, indiferent de situatie, unii nu merita sa cheltuie banii in campanii , socoteala se poate face atat de usor incat …acuma fiind roman, nu pot decat sa ma gandesc la victoria noastra in alegeri, indiferent de candidat sau de tipul de vot …oricum sa speram ca vom avea un presedinte cel putin la fel de bun ca predecesorii…

  2. nu-i totuna cum? Sa zicem ca pe lista sunt 10 nume si oricum au in frunte o persoana socotita ca fiind sefu. Populatia va da vot politic unei formatiuni sau alteia. In functie de procent, in functie de negocieri, votul a scoate in fata o persoana din , probabil, mai multe puse in discutie. Acum intrebarea este ce fel de persoana:
    -una care prin activitate, indiferent din formatiunea din care face parte, a stiut lasa loc de buna ziua, lucru care ar favoriza implementarea cu votul unei majoritati a unor obiective, indiferent de formatiunea politica. La nivel de judet nu e interesant ce se intampla strict in parlament, si indiferent de judet e mai interesant ca: satele sa aiba canalizare si buda in casa, strazile sa fie asfaltate, chiar cele comunale, etc. Asta, pastrandu-se clar, linia politica de la guvernare cu specific liberal sau social sau mixt…acum ca satmarean, ar mai fi o treaba: ar fi unica sansa ca sa avem un presedinte roman; sunt pur si simplu curios daca politica a reusit sa fractureze total legatura dintre romani; N-ar fi o minune, si alta data unii au mers cu unii sau altii, dar la o propunere de doi trei , din care unu: roman, altu maghiar, cu 60 % voturi romanesti, cum ar fi sa iasa unul maghiar? Mai bine alegem unu car-i si roman si ungur si svab…sa aiba doua cetatenii macar si…sa fi lasat loc de buna ziua …ei? Oare cum vom vota si oare cine va fi in 2016, presedinte ? Ei , ce important e sa lasi loc de binyete…cei 7 ani de-acasa fac cat un sac cu diplome, chiar si-ntro democratie tulburata…

  3. Consider ca alegerea primarilor si a presedintilor de CJ ar trebui sa se faca prin VOT DIRECT,cu majoritatea voturilor exprimate,in doua tururi,unde e cazul,iar la consilieri si parlamentari sa fie vot cu lista de partid,dar eu sa pun stampila pe numele unui anumit consilier de la partidul X,deci VOT MIXT.

Lasă un răspuns