Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

ÎNGRIJIREA BĂTRÂNILOR

Cum funcționează azilele de bătrâni în Austria?

În toată Europa este criză de personal pentru îngrijirea bătrânilor. În urmă cu câțiva ani, Informația Zilei a dus o întreagă campanie pe marginea uniui azil din localitatea Viile Satu Mare. Situația s-a îmbunătățit în urma intervenției ziarului? Se pare că da.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În toată Europa este criză de personal pentru îngrijirea bătrânilor. În urmă cu câțiva ani, Informația Zilei a dus o întreagă campanie pe marginea  uniui azil din localitatea Viile Satu Mare. Situația s-a îmbunătățit în urma intervenției ziarului? Se pare că da.

 

În România până la scandalul “azilelor groazei” nu s-a știut mare lucru despre cum funcționează casele de îngrijire a persoanelor în vârstă. Problema exista, dar nimeni nu știa de ea. În timpul marelui control la nivel național a caselor de îngrijire a persoanelor în vârstă Satu Mare nu s-a numărat printre județele în care a funcționat vreun “azil al groazei”. Cu toate că s-au găsit nereguli în ceea ce privește autorizațiile, situația este aproape normală, atât cât se poate în România.

 

Dacă în România s-a iscat un adevărat scandal, cu reverberații internaționale, trebuie să amintim că și în Austria, de exemplu, există o mare problemă legată de casele de îngrijire a persoanelor în vârstă. Am stat recent de vorbă cu două femei care s-au întors din Austria.

 

Au lucrat ca asistente la o casă de îngrijire a bătrânilor. În primul rând ne-au spus că nu se câștigă chiar atât de mult pe cât se crede, însă mult mai mult decât în România. Pe lângă salariu se adaugă cazarea gratuită și mâncarea, aceeași cu persoanele internate. Își vor păstra locurile de muncă? Se mai gândesc. “Este foarte greu. O asistentă îngrijește uneori și peste 15 persoane.”

 

Am verificat și lucrurile stau aproximativ așa cum le-au prezentat cele două femei pe care le-am întâlnit la intrarea în țară, la vama Petea.

 

Potrivit presei, sunt căutați cu disperare oameni care vor să lucreze în îngrijire. Faptul că lipsa de personal este acută este demonstrată și de  datele de la Serviciul Public de Ocupare a Forței de Muncă (AMS) din Austria. Astfel în Stiria în luna august pentru calificați și necalificați există 951 de posturi vacante, personal îngrijire medicală și asistenți medicali. Mare este și cifra celor care au  renunțat la acest serviciu greu. Potrivit  datelor de la Serviciul Public de Ocupare a Forței de Muncă (AMS), sunt înregistrați 714 asistenți șomeri, oameni care au renunțat la acest tip de muncă.

 

Din ce în ce mai puțini oameni sunt interesați de asistență medicală”, declară Ingrid Pauritsch-Leitinger, șefa serviciilor de îngrijire medicală din  Preding încă din anul 1999 în ziarul Kleine Zeitung. Tot ea spune că norma angajaților trebuie redusă. “Când o singură persoană trebuie să aibă grijă de 15 rezidenți ai unei case de bătrâni, este o adevărată nebunie”. Soluția este una singură: trebuie crescut numărul de angajați și scăzută norma. O casă de îngrijire bătrâni poate funcționa numai dacă există suficient personal”, spune ea.

 

De remarcat că pentru buna funcționare a caselor de îngrijire a bătrânilor în Austria pe lângă câteva firme mari, printre care n-am regăsit OMV, se implică Loteria Națională, iar dintre formațiunile politice, Partidul Popular condus de cancelarul Karl Nehamer. În România își va lua vreun partid sarcina de a rezolva criza azilelor de bătrâni? Toată lumea critică, nimeni nu rezolvă.

Ana-Maria Toth și Christian G.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Mii de pensionari contestă deciziile de recalculare a pensiilor

LEGEA PENSIILOR

Mii de pensionari contestă deciziile de recalculare a pensiilor

Mii de pensionari din România au contestat deciziile de recalculare a pensiilor, iar unii dintre aceștia au reușit să obțină revizuirea dosarelor lor. Peste 11.000 de persoane au solicitat audiențe la casele de pensii sau au trimis sesizări scrise, exprimându-și nemulțumirea față de deciziile primite. În doar o săptămână de la începerea distribuirii plicurilor cu noile decizii, aproximativ 1.000 de pensionari au obținut revizuirea dosarelor.