Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cum influenţează războiul proiectele transfrontaliere pe care judeţul Satu Mare le are cu Ucraina?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Mai multe instituții din județul Satu Mare au în derulare proiecte din fonduri europene cu țările vecine, inclusiv cu Ucraina. În contextul războiului din Ucraina, i-am contactat pe beneficiari ai acestor proiecte pentru a afla ce se întâmplă în continuare.

Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba ne-a informat că după două săptăm]ni de sincope, lucrurile au început să se miște din nou.
Inițial partea ucraineană a decis să sisteze plățile, dar a revenit asupra acestei decizii. În unele cazuri, Ucraina a cerut prelungirea termenului de execuție.

Proiect Ungaria, Slovacia, România și Ucraina

Consiliul Județean Satu Mare, are în derulare trei astfel de proiecte, ne spune președintele Pataki Csaba.

Potrivit președintelui Consiliului Județean Satu Mare imediat după izbucnirea războiului au fost unele sincope, dar apoi lucrurile au început să se miște din nou.

“Mobi – Modern Border Infrastructure – Successful Carpathian Region” este un alt proiect. În acest caz Autoguvernarea Judeţului Szabolcs-Szatmár-Bereg este lider de proiect și are ca parteneri: UAT Judeţul Satu Mare, Consiliul Județean Maramureș, Administrația Regiunii Kosice din Slovacia, Direcția de Drumuri a Regiunii Transcarpatia șiAsociatia IARDI din Ucraina.

Obiective specifice: realizarea unei abordări strategice a dezvoltării sustenabile și eficiente a transportului și infrastructurii de graniță; dezvoltarea unei infrastructuri de graniță bazată pe transport eficient și conectivitate frontalieră și dezvoltarea de studii de fezabilitate și proiecte pilot de infrastructură

Îmbunătățirea serviciilor pentru populație și companii de transport în regiunile de graniță din Ungaria, Slovacia, România și Ucraina. Valoarea proiectului este de 1.051.980 euro, din care județului Satu Mare îi revine suma de 82.870 euro (inclusiv TVA).

Sobius: Fiind instituită legea marțială, ucrainenilor le este interzis să facă achiziții de echipamente

Comuna Tarna Mare au proiect în parteneriat cu comuna Hija (Ucraina). “Development and Modernization of the Access Infrastructure to the Romanian-Ukrainian Border Crossing Point From Tarna Mare – Hyzha” este titlul acestuia, iar lider de proiect este comuna Tarna Mare și are următorii parteneri: – Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Satu Mare și comuna Hija (Ucraina).

Este vorba despre “modernizarea infrastructurii de acces către punctul de trecere a frontierei româno-ucrainene de la Tarna Mare-Hija prin reabilitarea a 1,696 km de drum în comuna Tarna Mare și 1,163 km de drum în comuna Hija.” De asemenea, se are în vedere și sporirea cooperării între instituțiile partenere prin susținerea a 6 seminarii de interes comunitar, dar și conștientizarea populației cu privire la importanța investiției în cele două regiuni prin organizarea a 3 conferințe de informare.

Valoarea totală a proiectului este de 1.071.738,44 euro, valoarea proiectului ce revine Județului Satu Mare este în cuantum de 23.967,20 euro (inclusiv TVA), iar valoarea proiectului ce revine comunei Tarna Mare – 896.622,54 euro și comunei Hija – 151.148,70 euro.

De la Mariana Monica Sobius – primarul comunei Tarna Mare am aflat că proiectul merge mai departe, însă deocamdată nu pot fi virate sumele pentru partea ucraineană. “Continuăm proiectul. Probabil vom renunța sau am]na unele activități de tip seminar la care trebuia să participe și partenerul ucrainean. Deocamdată nu avem voie să virăm sumele către partenerii din Ucraina, fiind instituită legea marțială, le este interzis să facă achiziții de echipamente, birotică, etc.”, ne-a declarat Mariana Monica Sobius.

Dezvoltarea aviației în zona de graniță

“Carpathian small aviation – new approaches for mobility of persons and goods in Carpathian region” este cel de-al treilea proiect. Acest proiect a fost aplicat de Aeroportul Internațional Satu Mare.

Agenția de Dezvoltare Regională și Cooperare Transfrontalieră ”Transcapathia” al Consiliului Regional Zakarpattya (Ucraina), Asociația Internațională a Instituțiilor de Dezvoltare Regională (Ucraina), Asociația de dezvoltare regională pentru Euroregiunea carpatică (Ungaria) și Agenția de inovație regională (Slovacia) sunt partenerii Aeroportului. Valoarea proiectului este de 1.111.108,40 de euro, din care Aeroportului Satu Mare îi revin 446.230 euro. Cofinanțare de la bugetul local al Județului Satu Mare este de 5% ( 22.311,50 euro), cofinanțare de la bugetul de stat 5% ( 22.311,50 euro).

Obiectivul este dezvoltarea “aviației generale în zonele de graniță (RO, UA, HU, SK), crearea unei platforme pentru aviația mică la Aeroportul Satu Mare (1000 m2), înființarea unei Școli de Zbor la Satu Mare și înființarea primei platforme de flight sharing”.

IPJ reabilitează 10 posturi de poliție și sediul Poliției municipale Satu Mare

Și Inspectoratul de Poliție al județului Satu Mare un astfel de proiect. “Saga – Cooperare regională pentru prevenirea și lupta împotriva infracționalității transfrontaliere România – Ucraina” este titlul proiectului aflat în curs de derulare. Prin acest proiect, IPJ Satu Mare și-a propus efectuarea de reperații la 10 posturi de poliție de la graniță precum și reabilitarea sediului Poliției municipale Satu Mare. În contextul războiului, partea ucraineană a solicitat o prelungire a termenului de execuți. Termenul de execuți inițial era de 36 luni, mai exact până în iunie anul acesta.

Am prezentat doar câteva proiecte derulate de instituții sătmărene în cooperare cu Ucraina.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns