Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Daca Guvernul nu creste veniturile medicilor ar putea urma demisii in bloc

Sigla Informatia Zilei
Daca Guvernul nu creste veniturile medicilor ar putea urma demisii in bloc
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Daca Guvernul nu creste veniturile medicilor ar putea urma demisii in bloc
Daca Guvernul nu creste veniturile medicilor ar putea urma demisii in bloc

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, sustine ca organizatia solicita cresterea veniturilor medicilor, iar daca Guvernul nu ia in discutie subiectul pana in septembrie s-ar putea afla in fata unei demisii in bloc a acestora,a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, la Targu Mures, Vasile Astarastoae.El a precizat ca termenul pentru satisfacerea acestei solicitari de catre Guvern ar fi luna septembrie, aratand ca vor exista discutii si eventual se vor putea incheia protocoale si cu partidele de opozitie, “cu recomandarea ca nu e bine sa isi incalce un cuvant pe care si-l dau”.

“Speram ca pana in septembrie, nu o sa lasam dupa luna octombrie. Experienta mea a fost ca Colegiul Medicilor este foarte iubit de partidele de opozitie si mai putin de cele de la guvernare, indiferent de coloratura. si atunci discutiile si protocoalele, daca se vor incheia, vor fi inainte de alegerile generale”, a spus el.

Astarastoae a precizat ca actiunile preconizate de Colegiul Medicilor beneficiaza de sustinere din partea AEMS si a Federatiei Sindicatelor Medicilor din Spitale de la nivel european.

“Nu e o activitate sindicala, Colegiul Medicilor este obligat sa apere demnitatea corpului medical si demisia in bloc nu este activitate sindicala – nu este nici greva, nu este nici miscare in strada, este pur si simplu o demisie sau concediu fara salariu. Unii sunt foarte sceptici, spun ca cei 43.000 de medici nu-si vor da demisia. Vreau sa le comunic ca nu e nevoie ca 43.000 de medici sa-si dea demisia din sistem, e suficient sa-si dea demisia din sistem 6.000 din zonele sensibile”, a spus Astarastoae.

El a precizat ca daca doar 300 dintre medicii anestezisti isi dau demisia “sistemul a clacat” si ca s-au facut astfel de studii pe toate specializarile medicale.

Astarastoae a aratat ca venitul mediu al unui medic rezident la nivelul UE este de 1.200 de euro, in timp ce in Romania este undeva la 200 de euro, afirmand ca in Marea Britanie cel mai mic salariu pentru un medic rezident este de 1.700 de lire sterline.

Astarastoae a precizat ca isi propune ca “intr-un an, un an si jumatate” sa creasca absolut toate veniturile medicilor.

Potrivit sursei citate, daca pentru medicii rezidenti se cere de trei ori salariul mediu pe economie – net sau brut, in functie de negocieri – veniturile celorlalti medici ar urma sa se orienteze dupa noile venituri ale medicilor rezidenti, astfel incat sa se pastreze raportul actual.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns