Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

TENSIUNI ÎN COALIȚIE

Data prezidențialelor creează tensiuni în creștere între PSD și PNL

Data prezidențialelor creează tensiuni în creștere între PSD și PNL
Pentru Nicolae Ciucă problema foarte mare este că Mircea Geoană ”culege” mult din electoratul de dreapta, adică de la PNL și USR
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Calendarul prezidențialelor iscă tensiuni uriașe în Coaliție. Liberalii continuă să refuze varianta organizării alegerilor în septembrie, așa că au venit cu o nouă propunere: final de octombrie și început de noiembrie.

 

De cealaltă parte, social-democrații nu renunță nici ei și spun că decizia scrutinului din septembrie a fost asumată în Coaliție cu mult timp înainte de alegerile din 9 iunie. Declarația care i-a provocat și mai tare pe liberali vine chiar de la premierul Marcel Ciolacu, care i-a cerut public ministrului Cătălin Predoiu să scrie hotărârea de Guvern cu cele două date preferate de PSD.

 

Liberalii s-au răzgândit și lansează o nouă propunere pe masa negocierii legate de alegerile prezidențiale: primul tur pe 27 octombrie, iar cel de-al doilea pe 10 noiembrie, după ce au propus datele de 29 septembrie – 13 octombrie. Declarația care a întins și mai tare nervii în PNL îi aparține chiar premierului Marcel Ciolacu, care a insistat public cu organizarea prezidențialelor în septembrie.

 

Marcel Ciolacu: “În urma deciziilor din coaliția de guvernare, îi solicit domnului vicepremier și ministru al afacerilor interne, Cătălin Predoiu să pregătească proiectul hotărârii de guvern privind alegerile prezidențiale. Săptămâna viitoare stabilim la care dintre cele două date, 15 sau 29 septembrie, se va desfășura primul tur.

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a explicat pentru Digi24 de ce liberalii nu vor alegeri prezidențiale în septembrie: “Românii nu vor campanie în luna august, trebuie să ținem cont de asta. Ministrul de Interne nu poate scrie 15 sau 29, asta a fost manifestare de forță a lui Ciolacu. Ciolacu ne-a învățat că mai are ieșiri. Ciolacu a zis – nu, domne, miniștrii PNL fac ce zic eu și ministrului Predoiu i-a zis: ia fă tu rapid HG, inițiaz-o, că așa spune legea că tu o inițiezi, cu două date.”

 

Pe de altă parte, liderii coaliției PSD-PNL au de rezolvat o ecuație extrem de complexă și de complicată: cum să desemneze un candidatul/ candidații la alegerile prezidențiale fără a rupe coaliția și mai ales să nu piardă în fața lui Mircea Geoană. Pe masa coaliției sunt mai multe scenarii.

 

Mircea Geoană, o nouă problemă

În coaliție se analizează fiecare sondaj de opinie, din mai multe unghiuri.

 

Toate sondajele au o concluzie destul de clară: în primul tur votul va fi unul fărâmițat, asta pentru că toate partidele, mai mari sau mai mici, vor avea candidat.

 

Există două informații care pot răsturna jocurile: Klaus Iohannis ar putea pleca pe o funcție importantă la ONU sau la UE, în septembrie-octombrie. Asta va schimba ecuația politică, pentru că Nicolae Ciucă va deveni președinte interimar și va avea trambulina necesară pentru candidatura la prezidențiale.

 

Totuși, riscul cel mare este ca Mircea Geoană să câștige în fața lui Nicolae Ciucă.

Mircea Geoană are deja acontat un partid (căruia îi va schimba numele) și va face anunțul oficial la momentul potrivit.

 

Conform stiripesurse.ro, Marcel Ciolacu nu-și dorește neapărat să candideze la prezidențiale ci ar rămâne mai degrabă premier.

Cu toate acestea, Ciolacu are nevoie de un argument extrem de solid pentru a convinge liderii PSD că partidul nu va avea un candidat.

Dacă PSD și PNL vor merge cu candidați proprii, atunci Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă ar urma să fie adversari. Riscul cel mare este ca în vâltoarea bătăliei prezidențiale să se rupă coaliția de guvernare, lucru pe care nu și-l doresc nici cei de la PSD, nici cei de la PNL.

În scenariul candidaturilor separate, riscul foarte mare este ca Nicolae Ciucă să nu intre în turul II. Marcel Ciolacu are toate șansele să intre în turul II, bazinul electoral al PSD fiind capabil să ducă un candidat în finala prezidențială fără prea mari probleme.

Pentru Nicolae Ciucă problema foarte mare este că Mircea Geoană ”culege” mult din electoratul de dreapta, adică de la PNL și USR. Tocmai de aceea, riscul pentru liberali este ca Mircea Geoană să dispute finala cu Marcel Ciolacu, iar PNL să ”pice între scaune”.

 

CITEȘTE ȘI: Socotelile din spatele datei prezidențialelor

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns