Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

De anul viitor, bunicii ar putea primi indemnizaţie pentru creşterea nepoților

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

22 de senatori şi deputaţi propun modificarea şi comppletarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copiilor. Parlamentarii vor să fie introdus un nou beneficiu social care să contribuie la creşterea numărului persoanelor îndreptăţite să primească indemnizaţia pentru creşterea copilului și să se întoarcă la muncă.

Este vorba de indemnizaţia pentru creşterea nepotului sau a nepoatei.

Proiectul e în dezbatere publică la Senat

Dacă proiectul primeşte undă verde, fiind în stadiul de dezbatere la Senat, cu termen de consultare 22 noiembrie 2019, din 1 ianuarie 2020, conform proiectului, pe perioada acordării stimulentului de inserţie, oricare dintre bunici beneficiază de o indemnizaţie pentru creşterea nepotului sau a nepoatei, dacă se află în relaţii de rudenie firească sau din adopţie cu copilul pentru care solicită indemnizaţia şi dacă are acordul părinţilor acestuia.

Spicuind din expunerea de motive observăm că în prezent, conform OUG nr. 111 din 2010, persoanele care în ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri supuse impozitului beneficiază de dreptul la concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani şi o indemnizaţie lunară în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, cu minim de 1.250 lei şi maxim de 8.500 lei, respectiv dreptul la stimulentul de inserţie în cazul persoanelor care, în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului şi indemnizaţia lunară obţin venituri supuse impozitului în ultimele 60 de zile înainte de împlinirea vârstei de 2 ani de către copil – în cuantum lunar de 650 lei, 3 ani pentru copilul cu handicap. Stimulentul se acordă până copilul împlineşte 3 ani, respectiv 4 ani în cazul celui cu handicap.

Cererile se vor depune la primărie

Iniţiatorii constată analizând datele statistice că, deşi a crescut ponderea beneficiarilor de stimulent de inserţie în totalul beneficiarilor, de la 21,3% în 2015 la 34,1% în anul 2018, precum şi ponderea cheltuielilor cu stimulentul de inserţie în totalul cheltuielilor, aceste creşteri sunt nesemnificative. Prin introducerea noului beneficiu social se doreşte sporirea înclinaţiei de a lucra a persoanelor îndreptăţite la primirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

Cuantumul lunar al indemnizaţiei pentru creşterea nepotului sau a nepoatei va fi egal cu cel al stimulentului de inserţie, de 650 lei lunar. Conform proiectului, indemnizaţia pentru creşterea nepotului sau a nepoatei se va acorda pe bază de cerere a unuia dintre bunici, plus acte doveditoare privind calitatea solicitantului, relaţia cu nepotul sau nepoata şi acordul părinţilor. Cererile se vor depune la primăria în a cărei rază îşi are solicitantul domiciliul ori reşedinţa, iar indemnizaţia pentru creşterea nepotului sau a nepoatei se va stabili de la data depunerii cererii. Ea va înceta odată cu încetarea dreptului la stimulentul de inserţie.

Cât despre fondurile necesare plăţii indemnizaţiei pentru creşterea nepotului sau a nepoatei, acestea vor fi asigurate din bugetul Ministerului Muncii începând cu anul viitor, se mai notează în propunerea legislativă. Cele mai recente date publicate de Ministerul Muncii arată că la finele lunii august 2019 în ţară erau 177.763 de persoane beneficiare de indemnizaţie pentru creşterea copilului şi 92.779 de persoane ce beneficiau de stimulentul de inserţie pentru creşterea copilului.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns