Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

De ce n-are laptele românesc grăsime?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Conform statisticilor europene, laptele produs în România conţine cantităţi de grăsime mult sub media din statele membre. Producătorii şi procesatorii au explicat de ce, pentru ECONOMICA.NET

Un studiu al Comisiei Europene referitor la laptele livrat către procesatori în sistemul cotei, indică un nivel scăzut de grăsime în cantităţile provenite din România, comparativ cu media europeană. Potrivit datelor, cantitatea medie reală de grăsime din laptele provenit de la producătorii români şi livrat către procesatori este de 37,7 g/kg, faţă de 40,5 g/kg cât este media în UE. Sau 44 de g/kg cât este în Olanda-ţara cu cel mai gras lapte din Europa. Lapte cu un conţinut mic de grăsime produc şi bulgarii (37,05 g/kg), dar şi ungurii (37,02 g/kg).

 

Bani în funcţie de grăsimea din lapte

 

Crescătorul de bovine mai explică faptul că în majoritatea contractelor dintre producători şi procesatori se stipulează o cantitate de grăsime a laptelui de 35 g/kg). “Plata se face după procentul de grăsime, astfel că la preţul standard (cel pentru 3,5 g n.red) se adaugă pentru fiecare linie de grăsime o bonificaţie”, spune Caraş, potrivit căruia măsurătorile se fac la fabrică şi nu la fermă. Cantitatea mică de grăsime din laptele românesc, mai spune Caraş Costel, este practic şi o cerinţă a pieţei locale. În Franţa sau Olanda există o cerere mare pentru brânzeturi, astfel că pentru fermierii de acolo cea mai importantă este grăsimea din lapte. La noi, unde se fac mai mult iaurturi, importantă este cantitatea de lapte obţinută, nu grăsimea. Dacă vrei să scoţi 35 de litri de lapte pe zi nu poţi avea un lapte de 4,3-4,5%”, mai spune crescătorul,potrivit căruia animalele sunt furajate în funcţie de nevoile fermierului.

 

Din datele CE, în România există în jur de 90.400 de mici producători de lapte (care vând procesatorilor în sistemul cotelor), care au livrat aproximativ 812.600 de tone de lapte, dintr-o cotă de 1,5 milioane de tone destinată procesatorilor. De asemenea, numărul producătorilor care fac livrări directe prin sistemul cotelor este de 244.600. Aceştia au vândut în mod direct 885.200 de tone de lapte, dintr-un total de 1,7 milioane de tone posibile. Şeptelul de bovine din România a ajuns la 2 milioane de capete.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns