Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

De ce trec credincioşii ortodocşi la greco-catolicism?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Din cauza unor preoți care își urmăresc doar interesele personale când este vorba despre înmormântări

podinaPentru familia Podină, durerea pierderii soției și mamei s-a transformat într-un adevărat calvar. Decedată pe 2 august, Doina Podină  de 57 de ani din municipiul Satu Mare urma să fie înmormântată două zile mai târziu, duminică 4 august.

Creștină ortodoxă, evlavioasă și cu toate taxele plătite la zi către biserica ortodoxă din Micro 17 de care aparținea, a ajuns în situația de a nu fi înmormântată de un preot ortodox pentru motivul că familia a decis să o îngroape într-un cimitir privat. Relatăm în cele ce urmează firul evenimentelor așa cum ne-a fost relatat de fiul acesteia, Cristian.
Familia s-a îngrijit de toate pregătirile necesare unei înmormântări creștinești care să respecte tradiția și obiceiurile locului.   Cum era și firesc s-a ajuns la capitolul găsirii unui loc de veci. Prima opțiune a fost cimitirul de pe strada Amațului unde administratorul le-a spus că nu are locuri disponibile. La insistențele familiei, acesta le-a propus  să cumpere un loc de veci de la o persoană care avea două locuri cumpărate în urmă cu ceva vreme. Însă acolo era deja montată o piatră de mormânt cu numele inscripționate. Mai mult, trebuia să se întocmească un act de vânzare-cumpărare însă era foarte complicat și necesita mult timp. Nici banii pretinși de proprietar nu erau puțini, împreună cu toate celelalte rânduieli ridicându-se, în final, la 6000 lei.

Cimitirul privat a fost cea mai bună opțiune

După mai multe încercări, inclusiv în cimitirul din Balta Blondă dar și la alte cimitire, familia a hotărât că cea mai bună opțiune este înmormântarea într-un cimitir privat care are toate condițiile necesare, respectiv două locuri de veci unul lângă altul, criptă, serviciile unei capele, etc. L-au chemat pe preotul paroh de la biserica aparținătoare să oficieze înmormântarea, însă acesta a refuzat pe motiv că nu a primit încuviințare de la Protopopul de Satu Mare, Ioan Socolan. Familia a insistat pe lângă preotul protopop, amintindu-i inclusiv că este consătean și a copilărit cu decedata,  dar acesta a rămas ferm pe poziție.
În aceste  condiții, administratorul cimitirului le-a promis aducerea unui preot ortodox care să oficieze slujba de înmormântare. Fiind neîncrezători, l-au sunat pe preot întrebându-l dacă e dispus să participe la înmormântare. Chiar dacă inițial a confirmat, acesta nu a venit decât la priveghiul din seara dinaintea înmormântării. Așa s-au trezit în situația de a rămâne fără preot care, susține familia Podină, a fost sunat chiar de către arhiepiscop care i-a transmis că va fi dat afară dacă va participa la înmormântare.
Neavând încotro au  apelat la preotul greco-catolic Bonea Daniel, la sugestia aceluiași administrator.
Supărat și indignat de toată situația creată, Podină Cristian a depus după înmormântare o sezisare la Protopopiatul Ortodox Satu Mare. Acesta cere explicații pentru refuzul preoților de a participa la înmormântarea mamei sale.
Mai mult, Cristian Podină împreună cu soția sa a hotărât să treacă la religia greco-catolică renunțând la credința sa strămoșească, în care a fost botezat.

Poziția Protopopiatului Ortodox

La fel ca la toate instituțiile statului, protopopiatul are la dispoziție 30 de zile pentru a  da un răspuns oficial la această sesizare, însă protopopul Ioan Socolan ne-a relatat că acest răspuns va fi formulat mai repede.
În urma acestui scandal, Protopopiatul Satu Mare a remis presei un comunicat prin care se precizează că în luna februarie 2012 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a stabilit că  “preoţii ortodocşi nu au voie să oficieze slujbe ale înmormântării şi de niciun fel în cimitirele private”. În aceste condiții preoții ortodocși nu fac decât să respecte această hotărâre.
De altfel, preotul care a participat la priveghiul Doinei Donca a fost sancționat cu o mustrare scrisă, pedeapsă ce se poate agrava dacă astfel de abateri se repetă, mergând până la mutarea în altă parohie sau chiar excomunicare.

Moral și canonic nu există nici o interdicție, susțin greco-catolicii

Contactat, protopopul greco-catolic Dumitru Roman a precizat în legătură cu această situație: “atâta timp cât aceste cimitire funcționează având autorizație și în deplină legalitate, nu există niciun impediment pentru preoții greco-catolici să oficieze înmormântări în aceste cimitire. Dreptul nostru canonic nu ne interzice să oficiem înmormântări în alte locuri care funcționează legal. Atâta timp cât există o autorizație de înhumare și un cimitir autorizat, nu există niciun impediment. Nu știm ce interese, altele de cât cele pecuniare, ar putea să le invoce cineva. Din punct de vedere moral, religios și al dreptului canonic nu există vreo interdicție în acest sens.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sfantul Ilie Proorocul

Sfântul Ilie Proorocul

Asculta acest articol Unii dintre profeţii Vechiului Testament şi-au împlinit misiunea de vestitori şi apărători ai legii divine fără a