Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

De Crăciun, sătmărenii beau vin din Pericei, satul premierului Cioloş

Podgorean din Pericei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Podgorean din Pericei
Podgorean din Pericei

Podgorenii din satul sălăjean vând vin de casă în Piaţa Mare

Comuna Pericei din judeţul Sălaj a devenit cunoscută, chiar de notorietate, prin ceapa ceaclama, prin legumele rădăcinoase, iar mai nou fermierii se fac cunoscuţi prin ceea ce înseamnă vinuri hibride şi nobile. Iată că de o vreme, mai exact de aproape două luni, comuna Pericei este cunoscută mai bine şi prin faptul că în această unitate administrativă teritorială s-a născut premierul tehnocrat Dacian Cioloş, fost comisar european pe agricultură.

Din discuţiile cu o serie de sătmăreni am aflat că în săptămânile anterioare mai mulţi pogdoreni din Pericei au sosit în Satu Mare, în Piaţa nr. 1 de pe strada Martirilor Deportaţi, spre a-şi prezenta şi vinde vinurile de calitate obţinute pe terenurile calcaroase ale dealurilor sălăjene. Fără teama de a greşi, putem afirma că numeroşi sătmăreni vor consuma de Crăciun vinuri nobile şi hibride din comuna Pericei, achiziţionate deja. Ca fapt divers, vă informăm că înainte de Anul Nou, probabil în zilele de 30 şi 31 decembrie, podgorenii din Pericei vor reveni la Satu Mare cu vinuri.

Tradiţie în viticultură şi legumicultură

Comuna Pericei din judeţul Sălaj este o aşezare multietnică, ce are puţin peste 4.000 de locuitori. Populaţia majoritară – 56,5% – o reprezintă maghiarii, 34,87% sunt români, 6,37% romi ş.a. Se vorbeşte despre oameni gospodari, care s-au făcut cunoscuţi în ţară prin rezultatele deosebite obţinute în cultivarea cepei ceaclama. Cei care au consumat aşa ceva ştiu cu siguranţă despre ce vorbim. Nu este lipsit de importanţă nici faptul că în satele aparţinătoare comunei este evidentă preocuparea faţă de legumicultură, în special pentru rădăcinoase precum morcovii, pătrunjelul, guliile, sfecla roşie ş.a. Tradiţie este ;i în cultura viţei de vie.

Aşa cum se menţionează în anumite documente cu o anume vechime, solul calcaros al dealurilor din zonă, denumite Dealurile Şimleului, este deosebit de bun pentru cultura viţei de vie. De sute de ani oamenii din comuna Pericei au avut şi au plantaţii de vie, mai ales din categoria hibrizilor direct productivi. Aşa cum susţin cunoscătorii, cei care au trecut prin zonă sau chiar s-au născut în satele aparţinătoare comunei, localnicii au cultivat şi cultivă Delaware Alb, Delaware Roşu, Nova, Royal, Izabel, hibrizi care prin vinificarea concomitentă au dat şi dau vinuri cu aromă deosebită. Aşa cum probabil aţi dedus din enumerarea anterioară, majoritatea cantităţilor de vinuri de Pericei sunt albe, dar bine apreciate de consumatori. Se mai regăsesc plantaţii de Traminer, Furmit şi Oporto. În accepţiunea unora, hibrizii enumeraţi au fost şi sunt consideraţi în categoria soiuri nobile, chiar dacă nu sunt nobile. Calităţile gustative ale vinurilor, aşa cum menţionam, sunt bine apreciate de consumatorii deveniţi consacraţi.

Pe coastele dealurilor sălăjene dinspre Vârşolţ, cu ani şi ani în urmă, încă pe vremea existenţei cooperativelor agricole de producţie, CAP-urilor, au existat preocupări de a planta vie nobilă. Cele mai bune rezultate au dat strugurii din soiul Fetească Albă, care se pretează a fi cultivată pe terenurile calcaroase.

Potrivit unei informaţii demne de luat în seamă, cu câţiva ani în urmă vinul alb obţinut din strugurii recoltaţi de pe Măgura Şimleului a obţinut Medalie de Aur la concursul de profil de la Liubljana.

Unii specialişti susţin că zona la care facem referire are un potenţial de producţie viticol mai bun chiar decât unele existente la noi în judeţ.

Vin la 5 – 10 lei/litru

Aşa cum scriam în rândurile de mai sus, în această săptămână, spre deosebire de săptămânile anterioare, prea puţini podgoreni din Pericei au venit cu vin la Piaţa nr. 1 din Satu Mare. Totuşi l-am întâlnit pe Debre Attila, care ne-a spus că anul 2015 nu a fost cel mai bun pentru podgorenii sălăjeni, dar vinurile obţinute în cantităţi comparabile mai mici faţă de anii anteriori este de bună calitate, indiferent că este vorba despre vinuri din hibrizi şi/sau din soiuri nobile. El a menţionat faptul că deja în cursul săptămânilor anterioare numeroşi sătmăreni s-au arătat interesaţi a cumpăra vinuri din Pericei – Sălaj. Vinul obţinut din struguri hibrizi se vinde la 5 lei litru, în vreme ce vinul provenit din struguri nobili este la 10 lei litrul. Am mai aflat că o altă persoană care aduce la Satu Mare vin de Pericei se numeşte Erzsike – Elisabeta, dar miercuri, 23 decembrie, n-a venit la piaţa sătmăreană.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

6 comentarii

Lasă un răspuns