Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Declaraţie politică a deputatului Octavian Petric: Biserica Ortodoxă Română – Biserica Neamului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Deputatul PSD de Satu Mare, Octavian Petric
Deputatul PSD de Satu Mare, Octavian Petric

Deputatul PSD de Satu Mare, Octavian Petric a susţinut miercuri, 8 mai, în plenul Camerei deputaţilor, o Declaraţie politică pe tema  locului şi rolului Bisericii Ortodoxe Române pe care o redăm în continuare.

“Stimaţi colegi, declaraţia mea politică se referă la câteva considerente asupra locului şi rolului Bisericii Ortodoxe Române în societatea românească.
Am ţinut neapărat să susţin această declaraţie politică din două motive. Primul este că abia am petrecut cu toţii, noi, creştinii ortodocsi, Sfintele Paşti, sărbătoare de maximă importanţă în viaţa credincioşilor. Clopotele bisericilor au chemat la rugăciune şi lăcaşele de cult s-au umplut de mulţimea de credincioşi, tineri şi bătrâni, veniţi să fie părtaşi şi martori la Învierea Domnului. A fost un moment în care am fost cu toţii împreună, în care s-au lăsat de-o parte ambiţiile personale şi rivalităţile, duşmăniile şi interesele meschine. Si aici vine al doilea motiv pentru care susţin această declaraţie. Asistăm de o vreme la un atac susţinut şi deşănţat la adresa Bisericii. Ba că are prea mulţi bani, ba că are prea multe lăcaşuri de cult, ba că nu se implică în viaţa obştei, ba că preotul nu ştiu care sau episcopul cutare nu duce o viaţă cucernică şi aşa mai departe. Mai iîtâi trebuie să spun că mă delimitez de o asemenea atitudine. Este adevărat că nu există pădure fără uscături dar haideţi, mai întâi, să vedem ce rol are biserica în societatea noastră şi ce face ea pentru oameni.
Întâi de toate trebuie să amintesc că Biserica Ortodoxă Română nu este nici o firmă privată, nici o întreprindere, nimic de acest fel. Biserica Ortodoxă Română este organizată ca Patriarhie, cu titulatura “Patriarhia Română”. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române este Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, ales la data de 12 septembrie 2007 şi întronizat ca cel de al VI-a Patriarh al României la data de 30 septembrie 2007. 
    Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române este Arhiepiscopul Bucureştilor si Mitropolitul Munteniei şi Dobrogei. Titulatura sa este: “Preafericirea Sa, Preafericitul Părinte Daniel, Arhiepiscopul Bucureştilor, Mitropolitul Munteniei şi Dobrogei, Locţiitor al tronului Cezareei Capadociei şi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române sau Patriarhul României”. Patriarhia Română cuprinde eparhii (arhiepiscopii şi episcopii) grupate în mitropolii, precum şi alte unităţi în interiorul sau în afara graniţelor României.
Biserica Ortodoxa Română nu are proprietăţi! Nu deţine aşa ceva! Proprietăţile pe care le putem vedea cu toţii aparţin consililor eparhiale, nu preoţilor, nu episcopilor, nu Bisericii, ci enoriaşilor din respectivele eparhii. Membrii acestor consilii sunt aleşi din rândul credincioşilor creştin ortodocşi chiar de către aceştia, nefiind numiţi de cineva. Preoţii, episcopii şi aşa mai departe sunt doar cei care administrează aceste bunuri ale comunităţii şi realizează opera social-filantropică şi cultural-misionară a Bisericii Ortodoxe Române.
Vorbim aici despre ajutorarea familiilor nevoiaşe, a bătrânilor, bolnavilor, persoanelor în dificultate. Vorbim despre cantine sociale filantropice organizate de biserică, servicii tip „masa la domiciliu” pentru cei netransportabili, organizarea de colecte de îmbrăcăminte, produse de strictă necesitate şi bani care sunt apoi distribuite celor în nevoie, funcţionarea de centre medico-sociale şi farmacii sociale bisericeşti. Biserica organizează centre de învăţământ pentru copii orfani sau pentru cei proveniţi din familii dezorganizate sau care nu au posibilităţi financiare care să le permită să urmeze o şcoală. De asemenea Biserica organizează evenimente cultural-artistice care au atât caracter educativ cât şi caritabil, fondurile obţinute fiind folosite pentru misiune social-filantropică a bisericii.
S-a vorbit despre finanţarea Bisericii de la bugetul de stat şi că ea trebuie să nu mai primească bani publici. În primul rând nu vorbim despre sume astronomice ci despre sume mici care nici pe departe nu acoperă buna funcţionare a Bisericii în misiunile sale. Marea majoritate a surselor de finanţare a Bisericii provine din donaţii private şi din administrarea bunurilor ce aparţin consiilor eparhiale deci credincioşilor. Spre exemplu câţi dintre noi cunosc că munca de ani şi ani a măicuţelor dintr-o mănăstire, de exemplu, ce constă în realizarea diverselor obiecte de cult, icoane pe sticlă de pildă, care sunt valorificate apoi, susţine o şcoală deschisă în mănăstire? Nu ştiu dacă foarte mulţi dintre noi.
Ar mai fi de spus foarte multe lucruri în legătură cu acest subiect, însă timpul este limitat şi voi relua tema într-o declaraţie politică viitoare. Ţin însă să subliniez încă o dată, că susţin, atât cu argumente cât mai ales cu inima, Biserica Ortodoxă Română, Sfânta Biserică a Neamului, şi că voi susţine în Parlament orice acţiune care este menită să sprijine eforturile acesteia în misiunea ei”.

     Deputat PSD
                                Octavian Petric

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns