Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Delta Dunării, “adusă” în Capitală pe malul Dâmboviţei, cu filmul “Omnibusul Anonimul 10”

Delta văzută de sus
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Delta văzută de sus
Delta văzută de sus

Delta Dunării a fost “adusă”, miercuri seară, de Festivalul de Film Independent Anonimul pe malul râului Dâmboviţa din Capitală, cu filmul “Omnibusul Anonimul 10”, regizat de actorii Andi Vasluianu, Dorian Boguţă şi Emanuel Pârvu, la proiecţia căruia au participat câteva sute de bucureşteni.

Astfel, miercuri, în jurul orei 19.00, spectatorii s-au adunat pe malul Dâmboviţei pe pături, dar şi în câteva bărcuţe, pentru a vedea colecţia de scurtmetraje propusă de organizatorii Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, “Omnibusul Anonimul 10”.

“În seara asta, cu Miruna Berescu (directoarea Festivalului Anonimul, n.r.), ne-am gândit să vă aducem Sfântul Gheorghe aici”, a declarat Irina Margareta Nistor, selecţioner al evenimentului cinematografic.

În ciuda căldurii, segmentul de râu dintre Biblioteca Naţională şi Podul Unirea a devenit neîncăpătoare pentru bucureştenii care au venit să vadă cele trei scurtmetraje, regizate de Andi Vasluianu, Dorian Boguţă şi Emanuel Pârvu. Prezent la proiecţie, Ivan Patzaichin a precizat că Dâmboviţa “trebuie să devină un punct de atracţie mai prietenos”.

“Dacă îmi spunea cineva că filmul meu va fi proiectat pe Dâmboviţa, i-aş fi spus «lasă-te de băut»”, a spus Dorian Boguţă, cel care a regizat scurtmetrajul “Kazimir”, partea a filmului “Omnibusul Anonimul 10”.

De asemenea, Andi Vasluianu, cel care a regizat scurtmetrajul “Un Duet” le-a mulţumit celor care au venit la proiecţia de pe malul Dâmboviţei, precizând “că e o atmosferă frumoasă” şi la Bucureşti, dar că îi aşteaptă şi la Sfântu Gheorghe. “Ar putea să se numească Dâmboviţa Gheorghe. (…) Eu sper să puteţi vedea, că nu ştiu cât se va vedea, dar de auzit veţi auzi”, a spus Vasluianu.

Evenimentul s-a desfăşurat la Centrul de Ecoturism Rowmania, pe Dâmboviţa, fiind organizat alături de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23.

Omnibusul produs în 2013, cu ocazia sărbătoririi a 10 ani de existenţă a festivalului, a fost prezentat în programul “Actori în spatele camerei”.

Actorii Andi Vasluianu, Dorian Boguţă şi Emanuel Pârvu au scris scenariile şi au regizat poveştile ale căror acţiuni sunt legate de locul în care s-a desfăşurat festivalul timp de 10 ani, Delta Dunării. Filmările celor trei scurtmetraje au fost realizate la Sfântu Gheorghe.

“Un Duet”, filmul regizat de Andi Vasluianu, urmăreşte povestea unui scenarist şi a unui actor care vorbesc despre proiectele lor profesionale, dar ajung să-şi împărtaşească sentimente intime şi să-şi facă reproşuri. Cu “ajutorul” berii şi al vinului îşi regândesc şi derulează înapoi discuţia. Din distribuţia scurtmetrajului fac parte actorii Ionuţ Vişan şi Mihai Calotă.

“Kazimir”, de Dorian Boguţă, locuieşte într-un sat lipovenesc retras din Delta Dunării şi este un diacon care posedă puteri tămăduitoare. Forţele binelui şi răului îşi fac simţită prezenţa în preajma unor turişti care au venit într-un moment total nepotrivit. Filmul îi are în distribuţie pe Ion Rusu, Elias Ferkin, Alexandru Papadopol, Iulia Verdeş, Vitalie Todiraşcu, Ion Alici, Nicoleta Rusu şi Ion Paliu.

“Retur”, de Emanuel Pârvu, spune povestea oamenilor din Delta Dunării care sunt ghidaţi de credinţe arhaice, însă nici măcar pământul nu mai este în armonie cu obiceiurile lor învechite. Dezgroparea morţilor după 10 ani pentru a le spăla oasele se poate transforma într-o adevărată aventură. Deşi preotul le-a interzis sătenilor să mai sape mormintele din cimitir, membrii unei familii din Sfântu Gheorghe decid să-l ignore.

Centrul de Ecoturism Rowmania, de pe Dâmboviţa, este un proiect care îşi propune să atragă atenţia asupra unui concept care nu este încă deplin înţeles şi aplicat: ecoturismul.

Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, organizat de Fundaţia Anonimul, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), Institutului Cultural Român (ICR) şi Televiziunii Române – coproducător, are loc în perioada 12 – 17 august, în Bucureşti, la arena Verde Stop şi Cinema Studio.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Irinyi Janos

IFPLUSISTORIE LOCALĂ

Irinyi Janos, inventatorul chibritului cu fosfor, s-a născut acum 206 ani la Irina din județul Satu Mare

O personalitate oarecum uitată de români, onorată mai mult în Ungaria, a contribuit în mod decisiv la confortul casnic de care se bucură omenirea modernă, inventând un mod sigur de fabricare a chibriturilor. Irinyi Janos a fost reprezentantul unei familii ilustre din Ungaria veacului al XIX-lea.

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now