Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Descoperiri de ultima ora confirma un text biblic

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

In premiera absoluta, o echipa de arheologi israelieni a descoperit si analizat trei altare a caror existenţa o precede cu 3-4 decenii pe cea a legendarului Templu al lui Solomon.

Profesorii Yosef Garfinkel si Yigal Yadin, experţi in cadrul Institutului de Arheologie din cadrul Universitaţii Ebraica, au condus lucrarile de excavare din santierul arheologic de la Khirbet Qeiyafa, un stravechi oras fortificat din Iudeea – arata descopera.ro.

Descoperirile au inclus vase din lut, unelte de piatra si metal, precum si multe obiecte artistice si de cult. Deoarece altarul dateaza dinaintea construirii Templului lui Solomon din Ierusalim, acesta ofera prima dovada clara a practicarii religiei iudaice in timpul regelui David.

Implicaţiile sunt deosebit de importante atat pentru arheologi, cat si pentru autoritaţile religioase si cercetatorii Bibliei.

Situat la aproximativ 29 kilometri sud-vest de Ierusalim, Khirbet Qeiyafa era, in vremurile biblice, un oras de graniţa din Regatului Iuda, in apropierea orasului filistin Gath.

Orasul, a carui vechime a fost datata prin 10 masuratori radiometrice facute la Universitatea din Oxford, a existat pentru o scurta perioada de timp, cuprinsa intre anii 1020-980 i.d.Ch., dupa care a fost distrus cu violenţa.

Tradiţiile biblice prezinta poporul lui Israel drept o comunitate care practica un cult religios total diferit de al popoarelor inconjuratoare, fiind monoteist si anti-idolatru.
Absenţa din cele trei altare a imaginilor si obiectelor de cult care sa reprezinte oameni sau animale ofera dovezi cu privire la faptul ca stravechii locuitori practicau un cult diferit de al canaaniţilor si filistenilor (filistinilor).

Descoperirile fac legatura dintre anumite elemente istorice reale consemnate in Biblie si descrierile arhitecturale ale Palatului si Templului lui Solomon.

“Este pentru prima oara cand arheologii au descoperit ruinele unui oras fortificat care dateaza din vremea regelui David. Nici macar in Ierusalim nu avem o asezare fortificata din acea perioada. Cei care negau tradiţiile biblice si sugerau ca regele David era un personaj mitologic, sau doar conducatorul unui trib mic, acum vor fi nevoiţi sa-si reconsidere opiniile.

De-a lungul anilor, am descoperit mii de oase de animale, incluzand oi, capre si vite, dar nu am gasit niciun os de porc. Acum am descoperit trei altare, dar niciun idol uman sau animal. Asta sugereaza ca populaţia orasului fortificat urma doua precepte biblice, anume nu consumau carne de porc si nu venereau statui sau imagini zugravite”, susţine profesorul Garfinkel.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns