Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Desi recensamantul bate la usa, 18 primarii din judet au registrele agricole in neregula

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Secretarii vor fi chemati la Prefectura sa dea socoteala

[slideshow id=4976]

Prefectura Maramures a gazduit o conferinta de presa avand ca tema pregatirea recensamantului general agricol. Au participat subprefectul Gyongyike Bondi, directorul Directiei Judetene de Statistica, Vasile Pop si directorul Directiei Agricole, Virgil |antas. Vasile Pop a subliniat faptul ca s-au efectuat controale la primariile din judet si s-a constatat ca multe nu au registrele agricole constatate.

“Doar la 10 primarii registrele agricole sunt complete, la alte 31 gradul de completare este peste 80%, la alte 17 primarii procentul este intre 50 si 80%. La 23% din totalul primariilor situatia registrelor agricole este total nesatisfacatoare. Este vorba de Baia Mare, Sighetu Marmatiei, Borsa, Salistea, Tautii Magheraus, Ulmeni, Botiza, Budesti, Barsana, Leordina, Miresu Mare, Recea, Vadu Izei, Rona de Sus, Rozavlea, Valea Chioarului”, a subliniat Pop. La aceste primarii, conducerea Prefecturii a decis ca secretarii sa fie chemati  pentru a da socoteala despre acest lucru. La Poienile Izei si Sarasau registrul agricol este completat doar cu numele titularilor dar date… ioc. S-a mai constatat ca in localitatile Vima Mica si Bogdan Voda nu este angajat niciun agent agricol, insa cu toate acestea acolo nu sunt probleme atat de mari ca in alta parte. “Le-am atras atentia secretarilor si primarilor inca de acum doua luni sa-si puna la punct aceste registre si ca vom face controale, dar unii nu s-au conformat. In plus, registrele agricole se conduc si in format electronic si este nevoie de achizitia unui soft specializat dar si aici sunt probleme. Sunt 17 primarii care nu au acest program. Alte 26 de primarii nu si-au actualizat programul pentru anul 2010. Am insistat foarte mult sa fie puse la punct registrele agricole pentru ca este sunt baza multor hartii eliberate de primarii”, a spus seful de la Statistica. Cum motiveaza secretarii aceasta stare de fapt? Prin lipsa de timp, prin faptul ca noile modele de registre au aparut tarziu si ca normele de completare a lor au fost publicate abia in luna august.

S-a finalizat sectorizarea judetului

Vasile Pop a spus ca saptamana viitoare vor fi distribuite formularele de recensamant la fiecare primarie din judet. El a mai mentionat ca s-a finalizat sectorizarea judetului, astfel ca un recenzor avea de preluat in medie date de la 177 de gospodarii. ~nsa, in localitatile compacte oamenii cu mapele vor trebui sa bata pe la mai multe usi< in Satulung la 249, in Vadu Iezi la 225 si in Campulung la Tisa vor avea de colindat la 198 de case. Sub medie sunt localitatile Tautii Magheraus (157 gospodarii la un recenzor), Ulmeni (166), Targu Lapus (171). De mentionat ca in Maramures vor fi instruiti 1.108 recenzori si se pregatesc in paralel 160 de rezerve pentru a se acoperi orice discordanta ce ar putea aparea pe parcurs. Subprefectul a subliniat ca este foarte important ca oamenii sa declare corect datele incluse in formularul de recensamant deoarece “ceea ce se va declara va fi luat in considerare de Uniunea Europeana in urmatorii 10 ani”.

Virgil Tantas a concluzionat in final ca succesul recensamantului general agricol consta in munca rceenzorilor, a persoanelor care vor prelua datele de la capii gospodariilor. Recensamantul general agricol se va desfasura in intervalul 2 decembrie 2010 – 31 ianuarie 2011.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns