Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Dezbatere în plenul PE privind MCV, la solicitarea delegaţiilor române din ALDE şi S&D

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Renate Weber, eurodeputat PNL
Renate Weber, eurodeputat PNL

Parlamentul European (PE) va dezbate miercuri, 13 martie, în sesiunea sa plenară de la Strasbourg, metodologia şi modul de aplicare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru România şi Bulgaria, în urma unei decizii a Conferinţei Preşedinţilor grupurilor politice din PE de joi, care a avut la bază o solicitare a delegaţiilor române din ALDE şi S&D.

 
Dezbaterea figurează pe agenda actualizată a plenarei miercuri, sub forma ‘Mecanismul de cooperare şi verificare: metodologie, aplicarea actuală şi viitorul său’, care va pleca de la o declaraţie a Comisiei Europene (CE).

Eurodeputata PNL Renate Weber, care a declarat că va solicita o astfel de dezbatere în plen chiar după publicarea raportului MCV din 30 ianuarie, a precizat că ‘forma este mai puţin relevantă’ pentru că existau doar două instrumente procedurale care se puteau utiliza în acest caz, respectiv întrebarea orală şi o declaraţie din partea CE. ‘Cred că cea mai importantă decizie a fost titlul unei asemenea declaraţii, respectiv ‘Mecanismul de Cooperare şi Verificare, metodologie, aplicare curentă şi viitoare’. Deci eu sunt convinsă că va fi vorba de o dezbatere în care să clarificăm câteva aspecte care ţin şi de metodologia prin care se realizează astăzi MCV-ul dar şi de felul în care se aplică, ca să nu mai vorbesc de faptul că nu ştim totuşi până când şi cum vom merge mai departe. Deci din punctul meu de vedere s-a mers exact pe linia a ceea ce am sugerat ca şi tematică de discuţie, aşa încât aşteptăm cu interes dezbaterea’, a declarat Renate Weber pentru Agerpres.

Ea a precizat că dezbaterea, programată miercuri de la 21.30 până la 22.00 ora României, a trebuit să fie concentrată pentru că agenda plenarei este foarte plină. ‘Probabil va fi o dezbatere în care vor vorbi mai puţini din partea fiecărui grup politic, dar cu siguranţă va fi o dezbatere’, a apreciat eurodeputata.

Renate Weber susţine că firesc ar fi ca din partea CE să participe la dezbatere comisarul european pentru justiţie şi drepturi fundamentale, Viviane Reding. ‘Mai mult decât atât probabil că nu se putea obţine în acest moment’, a mai spus eurodeputata PNL, precizând că este foarte interesată de răspunsul Comisiei în faţa plenului privind metodologia MCV.

Un raport al CE către PE privind progresele înregistrate de România în cadrul MCV a fost scos la 20 februarie de pe agenda Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE), tocmai la solicitarea Renatei Weber, care a insistat asupra necesităţii unei dezbateri în plen asupra subiectului, în prezenţa vicepreşedintelui CE Viviane Reding.

Eurodeputatul PDL Cristian Preda a precizat la rândul său că salută includerea dezbaterii privind MCV pe agenda plenarei PE, adăugând însă că speră ca aceasta să nu se transforme într-o lamentaţie a eurodeputaţilor USL. ‘E foarte bine, e de salutat orice dezbatere pe marginea acestui instrument care e un instrument foarte special, legat de doar două dintre ţările membre şi un instrument care a fost foarte controversat în ultimii ani. Salut această discuţie şi sper ca ea să producă şi rezultate, să nu fie doar lamentaţie. Ar fi păcat să pierdem ocazia de a dezbate în mod serios acest mecanism şi aş regreta dacă dezbaterea s-ar transforma într-o lamentaţie sau într-o critică a Comisiei, pentru că există cel puţin în tabăra USL tentaţia de a înlocui dezbaterea despre MCV cu o critică radicală uneori a CE’, a declarat Preda pentru Agerpres.

El a adăugat că faptul că dezbaterea va fi una limitată la o jumătate de oră ar trebui să ducă la concentrarea discuţiilor la chestiunile esenţiale. ‘Temerea mea e că pentru a acoperi eşecul de acasă deputaţii USL vor fi tentaţi să închidă subiectul, concentrând tirul asupra Comisiei, cu atât mai mult cu cât este posibil să asiste dna /Viviane/ Reding, care a fost transformată într-un duşman personal al puterii de la Bucureşti. Dar, cine ştie, poate că mintea românului cea de pe urmă va schimba această dispoziţie, această tentaţie, şi vom avea cu adevărat o dezbatere’, a adăugat eurodeputatul PDL.

Dezbaterea din PE privind metodologia, modul de aplicare şi viitorul MCV nu va fi urmată de adoptarea unei moţiuni.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns