Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Dezbatere pe tema apărării europene organizată la PE europarlamentari români

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Ioan Mircea Pascu: Avem oameni pregătiți să opereze la nivelul din Bruxelles
Ioan Mircea Pascu: Avem oameni pregătiți să opereze la nivelul din Bruxelles

Șansa pe care o are România în domeniul cercetării dacă își va restructura industria de apărare și importanța cooperării statelor membre pentru realizarea de proiecte comune eficiente în domeniul apărării, sunt câteva dintre ideile care au reieșit din dezbaterea cu tema ‘Noi soluții pentru apărare’, organizată miercuri, la Parlamentul European, de eurodeputații Norica Nicolai, vicepreședintă a Subcomisiei pentru securitate și apărare (SEDE), și Ioan Mircea Pașcu, vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe (AFET).

‘România trebuie să-și restructureze în regim de urgență industria de apărare. Eu am spus în seminar că marea noastră problemă este trecerea de la un stil de armament, de la un anumit tip de capabilități, care încă ne mai creează probleme, pentru că puțină lume știe că utilizând armament conceput în perioada sovietică suntem acuzați mereu de nerespectarea drepturilor de proprietate intelectuală, inclusiv pentru armele Kalașnikov. Ca atare, cred că România are o șansă foarte mare în ceea ce privește cercetarea. Este relevantă în domeniul spațial și mai sunt câteva domenii în care putem avea un cuvânt de spus. Dar pentru asta trebuie să ne restructurăm, trebuie să găsim o altă soluție de a pune capacitățile împreună și trebuie să renunțăm la nostalgiile pe care mulți dintre noi le avem. Întotdeauna spunem ce am fost înainte de 1989. Nimeni nu mai e la fel, nici chiar America, care era altfel înainte de 1989’, a declarat eurodeputata PNL după dezbatere.

Ea a precizat că pentru Europa, politica de securitate este și o chestiune primordial simbolică. ‘Este un continent măcinat de conflicte care a avut ambiții de securitate națională, dar care în momentul de față, rămânând al treilea jucător global, ar trebui să înțeleagă că doar împreună această politică națională se poate transforma într-una național-europeană’, a afirmat Norica Nicolai, citată de Agerpres.

În ceea ce privește rezultatele concrete ale summitului UE din decembrie dedicat apărării, eurodeputata PNL a afirmat că nu se așteaptă la o decizie care ‘să-i entuziasmeze pe cei preocupați de acest domeniu’.

‘După părerea mea, Înaltul Reprezentant /al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Catherine Ashton/ nu a reușit în acest mandat să dinamizeze lucrurile. Dar dacă șefii de stat și de guvern vor înțelege foarte clar că niște bugete mici de apărare, cu care toate statele membre se confruntă, pot fi eficiente dacă sunt puse în proiecte comune și în proiecte viabile și dacă vor lăsa puțin orgoliile lor naționale la o parte am putea avea decizii. Sunt însă destul de sceptică în ceea ce privește rezultatul’, a spus Norica Nicolai.

Eurodeputatul PSD Ioan Mircea Pașcu a declarat că dezbaterea a fost o oportunitate foarte bună pentru cei care activează în domeniu în România de a-și prezenta planurile, intențiile și de a-și face o idee despre cum sunt evaluate acestea de cei care operează zilnic cu astfel de lucruri la Bruxelles.

‘Deci a fost din punctul acesta de vedere un exercițiu reușit. După părerea mea, cei care au venit din interes pentru România au putut să-și dea seama cam care este nivelul pe care îl avem noi în momentul de față, și discuțiile, dar și faptul că avem oameni pregătiți, capabili să opereze la nivelul din Bruxelles’, a spus Pașcu după dezbatere.

În ceea ce privește viitorul Consiliu European, eurodeputatul PSD afirmă că se potrivește expresia ‘la pomul lăudat să nu te duci cu sacul’.

‘În orice caz, ceea ce dorim noi este să existe un proces relativ robust de continuare al discuțiilor în acest domeniu, să se ia decizii, să se urmărească implementarea lor, pentru că am rămas foarte mult în urmă, din 2008 nu s-a mai discutat nimic’, a declarat Ioan Mircea Pașcu.

El a precizat că România va trebui să aibă în viitor ‘o interfață deschisă pentru colaborare și cooperare cu ceilalți’, dar trebuie să facă acest lucru inteligent.

‘De ce să nu o facem în zona cercetării dezvoltării-dezvoltării, de ce să nu o facem pe chestiunile care sunt realmente unicat, ca să ne putem să ne stabilim o poziție foarte bună?’, întreabă retoric vicepreședintele Comisiei AFET.

Fostul ministru al apărării, Corneliu Dobrițoiu, prezent și el la dezbatere, a declarat că interesul său principal a fost să afle care sunt ‘preocupările de culise’ în marja summitului UE.

‘Am exprimat și eu unele incertitudini care țin de voința politică a statelor membre ale UE pentru a aloca resurse bugetelor apărării. Pentru că în absența resurselor, chiar dacă am face o listă de doleanțe de înzestrare, nu le putem materializa niciodată. Pe de altă parte, am dorit să exprim unele incertitudini personale vizavi de dezvoltare unor capacități din cauza unor sensibilități regionale. Asta nu înseamnă că nu se poate, dar este nevoie un management mult mai aplicat’, a spus fostul ministru al apărării.

El a apreciat că în contextul în care capacitățile industriale din domeniu sunt ‘depreciate’, României nu îi mai rămâne altă șansă decât să-și modernizeze echipamentele din inventarul propriu, ‘urmând ca prin efortul IMM-urilor să ajungem la masa bogaților’. ‘Însă nevoile sunt mari ale armatei noastre, posibilitățile foarte mici’, a mai spus Dobrițoiu.

Importanța aplicării conceptului ‘pooling & sharing’ a fost subliniată și de directorul executiv adjunct al Agenției Europene de Apărare (EDA), Rini Goos.

‘Știm cu toții că bugetele apărării au scăzut în ultimii ani, așa că va trebui să ne descurcăm cu ce avem. Dar trebuie să ne cheltuim banii mai bine și să facem asta prin ‘pooling and sharing’. Asta este din punctul de vedere al cererii. Dar și din punctul de vedere al industriei trebuie să lucrăm mai eficient. Și dacă în zilele de demult aveam conglomerate de producători de echipament original care aveau propriul lor lanț de furnizare la nivel național trebuie acum să căutăm mai mult un lanț de furnizare internațional, european, în care fiecare să aibă o șansă de participare. Iar asta înseamnă că IMM-urile care sunt inovative, competitive, ar trebui să aibă loc la masă’, a spus Goos.

În ceea ce privește viitorul summit european, oficialul EDA a precizat că se așteaptă la două lucruri: progrese concrete într-un număr de proiecte și organizarea regulată de reuniuni la cel mai înalt nivel pe această temă.

‘În primul rând mă aștept la progrese concrete în patru proiecte — RPAS (Remotely Piloted Air Systems/Sisteme aeriene pilotate prin telecomandă), apărare cibernetică, realimentare aeriană și sateliți de comunicații militare. În al doilea rând, sper că șefii de stat și de guvern vor face din asta o întâlnire regulată și că în termen doi ani vor reveni pentru a vedea ce rezultate s-au obținut și să pregătească scena pentru ce se va întâmpla în viitor’, a mai afirmat Rini Goos.

Sorin Encuțescu, consilier pe probleme de apărare al primului ministru, a afirmat că la nivel european există câțiva factori care fac diferența între industriile de apărare din țările europene dezvoltate și cele din partea de est a continentului.

‘Deși țările din est se confruntă cu amenințări și riscuri destul de importante, industriile existente în aceste țări nu și-au finalizat procesul de reorganizare, restructurare, și în același timp de consolidare și concentrare economică. De aceea am susținut necesitatea unei abordări diferențiate, care în ultimă instanță să permită acordarea unui timp în care aceste industrii existente în partea estică a continentului european să-și încheie procesul de modernizare. Abia după aceea putem vorbi de o piață concurențială egală și în același timp de condiții de competitivitate egale. Eu cred că în acest moment România are o strategie unitară, inster-instituțională, care îi va permite ca într-un timp scurt — mă gândesc la 5-7, maxim 10 ani — să finalizeze acest proces și în acest context să reușim să redăm industriei de apărare rolul strategic’, a afirmat Sorin Encuțescu.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns