Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Din cauza absenţelor nemotivate, o mie de elevi din judeţ şi-au lăsat familiile fără alocaţii sociale

Inspector superior Mihaela Murg – purtător de cuvânt al Agenției Județene pentru Plăți și Inspectție Socială Satu Mare - și Cristian Sălăjan – inspector social în cadrul aceleiași instituții
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Inspector superior Mihaela Murg – purtător de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspectţie Socială Satu Mare - şi Cristian Sălăjan – inspector social în cadrul aceleiaşi instituţii
Inspector superior Mihaela Murg – purtător de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspectţie Socială Satu Mare – şi Cristian Sălăjan – inspector social în cadrul aceleiaşi instituţii

Alocaţia pentru susţinerea familiei este condiţionată de frecventarea şcolii

Începând cu luna iulie, beneficiarii de ajutor social şi cei de alocaţie pentru susţinerea familiei primesc lună de lună mai mulţi bani conform Ordonanţei Guvernului nr. 42 din 15 mai 2013. Câţi beneficiari ai acestor tipuri de prestaţii sociale sunt în momentul de faţă în judeţ şi mai ales cum îi afectează pe părinţii care primesc alocaţia pentru susţinerea familiei absenţele copiilor de la şcoală, am aflat în cadrul unei emisiuni realizate în Studioul Informaţia TV.

 

Invitaţii noştri, inspector superior Mihaela Murg – purtător de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspectţie Socială Satu Mare – şi Cristian Sălăjan – inspector social în cadrul aceleiaşi instituţii, ne-au oferit detalii legat de aceste două forme de ajutor şi noutăţile sezonului rece noiembrie 2013 – martie 2014.

 

La stabilirea ajutorului social nu se mai ia în calcul alocaţia pentru susţinerea familiei

 

Potrivit Mihaelei Murg, “în contextul liberalizării preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, s-a pus problema instituirii unor măsuri de protecţie socială acordate clienţilor vulnerabili. S-a trecut în acest sens prin ordonanţa din luna mai la majorarea cuantumurilor ajutorului social şi a alocaţiei pentru susţinerea familiei, respectiv la creşterea nivelului net pe membru de familie în cazul acestei alocaţii’’, ne spune interlocutoarea. Venitul minim garantat a fost majorat în iulie cu 8,5%, iar în luna ianuarie 2014 se mai majorează cu 4,5%. La 1 iulie anul în curs, alocaţia pentru susţinerea familiei s-a majorat cu 30%. A crescut nu doar cuantumul alocaţiei, ci şi nivelul venitului de la care se poate obţine aceasta, de la 370 de lei pe persoană la 530 de lei pe persoană. De regulă, spun specialiştii în timpul emisiunii la Informaţia TV, în perioada sezonului rece creşte atât numărul beneficiarilor de ajutor social, cât şi al celor de alocaţii pentru susţinerea familiei.

În ceea ce priveşte numărul beneficiarilor de ajutor social, în august 2012 erau în judeţ 3.600 de beneficiari, pe când la finele lunii august a anului în curs numărul lor era de 3.946. Este vorba de dosare plătite de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi nu de primării. Tot în august 2013 au fost în judeţ 4.863 de beneficiari ai alocaţiei pentru susţinerea familiei. Potrivit inspectorului social Cristian Sălăjan, ‘’la un moment dat, la stabilirea şi acordarea ajutorului social se lua în calcul şi alocaţia pentru susţinerea familiei. Atunci multe familii au renunţat la alocaţie în favoarea venitului minim garantat pentru că acela garanta şi asigurarea medicală. Din acest an s-a revenit şi la stabilirea ajutorului social nu se mai ia în calcul alocaţia pentru susţinerea familiei’’.

 

Pentru 20 de absenţe nemotivate alocaţia scade cu 50%

 

Alocaţia pentru susţinerea familiei este condiţionată de frecventarea şcolii. Prin Legea nr. 277 care o reglementează, în cazul absenţelor înregistrate de copiii din familiile beneficiare se poate ajunge chiar la suspendarea ei. Astfel, dacă unul dintre copiii din familia beneficiară înregistrează la şcoală între 1 şi 19 absenţe pe semestru alocaţia se diminuează cu 20%. Pentru 20 de absenţe alocaţia scade cu 50%, iar la peste 20 de absenţe nemotivate alocaţia pentru susţinerea familiei se suspendă. Purtătoarea de cuvânt Mihaela Murg ne-a prezentat şi statistica la nivel de judeţ. Astfel, la finele semestrului doi al anului şcolar 2011/2012, 481 de elevi aveau între 10 şi 19 absenţe nemotivate, 30 de elevi aveau 20, iar 673 peste 20 de absenţe nemotivate, deci totalul elevilor cu absenţe nemotivate se ridica la 2.708. În semestrul întâi al anului şcolar 2012/2013, 289 de elevi aveau între 10 şi 19 absenţe nemotivate, 21 de elevi aveau 20 de absenţe nemotivate, iar 332 peste 20 de absenţe. În total, în primul semestru al anului trecut, 1.981 de elevi înregistrau absenţe ce nu se puteau motiva. În semestrul al doilea al anului şcolar 2012/2013, 656 de elevi au avut peste 20 de absenţe nemotivate.

 

 

Sistemul de acordare a ajutoarelor de încălzire

 

Din această iarnă, primesc ajutor la încălzirea locuinţei nu doar cei ce se încălzesc cu gaz sau cu lemne, ci şi cei ce folosesc curentul electric în acest sens. Astfel, în cazul unui venit net pe membru de familie de la 0 la 155 de lei se acordă un ajutor financiar de 262 de lei, la venitul cuprins între 155,1 lei – 210 lei lei se acordă–190 lei, la tranşa 210,1 lei – 260 lei– 150 de lei, la un venit cuprins între 260,1 – 310 lei se acordă 120 lei, la venitul ce se încadrează între 310,1 lei şi 355 lei – 90 lei, 355,1 lei – 425 lei< 70 lei, 425,1 – 480 lei< 45 lei ajutor de încălzire, 480,1 – 540 lei< 35 lei şi la ultima tranşă de venit cuprins între 540,1 lei şi 615 lei se acordă 20 lei.

Puteţi urmări emisiunea accesând www.informatiatv.ro/emisiune/info-studio.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

  1. Toata lumea politica sustine ca invatamantul romanesc ar trebui sa nu mai scoata “einstein”-i ci bucatari,chelneri,etc. Cum la scoala nu se predau materii corespunzatoare meseriilor cautate elevii se instruiesc singuri prin baruri,restaurante,etc. Atunci,de ce sa-i sanctionezi pe elevi?

Lasă un răspuns