Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Directia Sanitar Veterinara a depistat doi mistreti cu trichineloza

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

In ultima luna, la laboratorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Maramures au fost depistate doua cazuri in care carnea de porc mistret adusa spre analiza a fost depistata pozitiv. Ea a fost infestata cu trichineloza. Carnea porcilor recoltati de pe fondurile de vanatoare din Baia Mare si Fersig a fost distrusa.

“Cum nu mai este mult timp pana cand maramuresenii vor incepe sa-si cumpere carne sau sa sacrifice porcii conform traditiei sarbatorilor de iarna, ii avertizam asupra riscului mai mare de imbolnavire cu trichineloza si le recomandam sa achizitioneze carne numai din spatii autorizate sanitar”, a spus Vasile Pop, director executiv adjunct al DSVSA Maramures. Specialistii epidemiologi recomanda populatiei sa nu consume carne de porc neexaminata trichineloscopic si sa evite achizitionarea acesteia din alte locuri decat magazinele specializate. De asemenea, este necesara o atentie marita la consumul de carne de porc insuficient prelucrata termic, deoarece procedeele de sarare, afumare sau uscare a carnii nu distrug larvele.

Populatia care sacrifica porci este indrumata sa duca la analiza carnea

Trichineloza este o boala determinata de Trichinella spiralis (un parazit localizat intracelular, atat in stadiul larvar, cat si ca adult) care ajunge in organismul uman in urma consumului de carne infestata. Potrivit medicilor, majoritatea infectiilor sunt asimptomatice, insa exista si forme clinice de boala cu evolutie severa care pot cauza moartea prin complicatiile pe care le produc. Manifestarea clinica a bolii depinde de cantitatea de carne ingerata, de masivitatea infestarii ei si de rezistenta organismului. Semnele clinice de boala sunt< tulburari digestive (dureri abdominale, diaree, greturi varsaturi), care apar la 1-2 zile dupa consumul de carne infestata, febra, dureri musculare si adinamie (stare de slabiciune). Boala este prezenta si la animalele domestice, cu preponderenta la porci si la cai, dar datorita faptului ca cetatenii care sacrifica porci nu solicita examene de specialitate pentru diagnosticarea trichinelozei, aceasta carne sau preparatele din carne sunt consumate fara a sti daca sun infestate sau nu, pericolul contaminarii fiind astfel iminent.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns