Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Directia Silvica Maramures se confrunta cu disponibilizari la cerere

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

De la inceputul anului 40 de persoane au parasit sistemul

Directia Silvica Maramures trece prin momente destul de grele in aceasta perioada. Retrocedarile de terenuri acoperite cu vegetatie forestiera, restructurarile de personal din ultimii anii, reducerile salariale si multe altele fac aproape imposibila functionarea acestei institutii. S-a ajuns ca un singur padurar sa aiba in paza aproape 5.000 ha de padure.

Situatia este aproape aceeasi la nivel national, unde s-au redus in acest an 2.400 de posturi, din care 44 de la Directia Silvica Maramures. O data cu retrocedarea padurilor, angajatii acestei institutii au parasit rand pe rand sistemul. In ultimii 4-5 ani au plecat peste 200 de salariati, acum existand in institutie putin peste 500. Datorita acestui fapt, munca padurarului devine tot mai grea si aproape imposibila de realizat in conditiile prevazute de legislatia silvica. Acum sunt situatii in care un padurar are in subordine doua sau trei cantoane, suprafata medie a unui astfel de canton fiind de 1.500-1.600 hectare. Cum exploatarea masei lemnoase este in continuare o importanta sursa de venit, e greu pentru un padurar sa aiba grija de padure. Si mai exista o problema< contravaloarea masei lemnoase disparuta pe care nu o poate justifica padurarul trebuie suportata din salariul sau.

11 ocoale silvice functioneaza cu personal foarte redus

Salariile din ce in ce mai mici si responsabilitatile mari au facut ca angajatii Directiei Silvice Maramures sa paraseasca sistemul fara a fi constransi in acest sens de conducere. Dupa cum a spus directorul institutiei, Mihai Sajerli, de la inceputul anului si pana in prezent au parasit sistemul 40 de persoane, care si-au dat demisia. In Maramures sunt 14 ocoale silvice care apartin directiei si numai trei dintre ele au schema completa de personal, celelalte functionand cu efectiv redus. Din pacate, padurile judetului sunt din ce in ce mai slab pazite, iar cei care dau buzna si taie ilegal lemne sunt tot mai multi. Padurile private sunt foarte slab administrate din lipsa de fonduri a proprietarilor, care ar trebui sa-si asigure paza cu personal de stat sau privat. Daca reducerile in sectorul silvic vor continua cu siguranta dezastrul ecologic in judet va lua o amploare si mai mare prin taierile necontrolate de arbori.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns