Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

OPINIA PROFESORILOR

Director de liceu: Cei care fac subiectele sunt rupți de realitate

Director de liceu: Cei care fac subiectele sunt rupți de realitate
Ion Ionici, directorul Liceului Jean Louis Calderon din Timișoara, a declarat pentru Edupedu.ro că „cine face subiectele (pentru examenele naționale – n.red) nu cred că mai lucrează în sistem, ...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

…. adică nu mai este la catedră”. ”Și ce e cu miștoul aceasta? Adică dau subiecte grele acum, ca să le dau ușoare în vară? Ce este asta?”, a spus profesorul.

 

 

„CNPEE-ul (Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație – n.red) își bate joc de copiii din țara asta. Și nu mă refer doar la Evaluarea Națională, ci și la BAC. Cine face subiectele nu cred că mai lucrează în sistem, adică nu mai este la catedră. (…) Și ce e cu miștoul aceasta? Adică dau subiecte grele acum, ca să le dau ușoare în vară? Ce este asta?

 

 

Deci, cei care fac subiectele sunt rupți de realitate. Pur și simplu, sunt rupți de realitatea în care copiii noștri învață, în care copiii noștri se dezvoltă. (…) Nu știu care ar fi rezultatul dacă cineva ar interzice de mâine să nu se mai facă meditații, să vedem ceea ce fac profesorii la clasă, care ar fi rezultatul”, a spus cadrul didactic.

 

 

Directorul liceului este consilier școlar, predă psihologie și educație socială. Este și părinte al cărui copil este în clasa a VIII-a.

Conform datelor de mai sus, în perioada 2021-2014 se poate observa că procentul notelor egale sau mai mare ca 5 este mai mic la simulare decât la examenul din vară. Spre exemplu, în 2023, la simularea de la matematică, 59.2% din elevii participanți au luat note egale sau mai mari ca 5, iar la examenul din vară procentul lor a crescut până la 75.4.

 

 

Cine face subiectele pentru examene și de ce nu știe nimeni ce pică la Bac sau Evaluarea Națională până în dimineața probei?

 

 

Amintim că instituția care face subiectele pentru Bacalaureat și pentru toate celelalte examene din sistemul de învățământ preuniversitar este Centrul Naţional de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE). Această instituție concepe subiectele tuturor examenelor și concursurilor naționale organizate de Ministerul Educației.

 

 

Pentru Bacalaureat, subiectele sunt elaborate în mai multe variante, iar acestea sunt ținute în condiții de securitate la Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), scrie Edupedu.ro într-un articol explicativ. Extragerea variantei pe care elevii o vor avea de rezolvat are loc în dimineața examenului și se extrage împreună cu o variantă de rezervă. Apoi acestea se trimit printr-un sistem securizat, online, către toate inspectoratele școlare, care le distribuie în centrele de evaluare.

 

 

Potrivit unei analize făcute în 2017 de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, CNEE are doar “23 de specialişti în testare şi nu posedă capacitatea tehnică necesară redactării şi analizării testelor moderne”. Instituţia are, în schimb, foarte multe atribuţii: proiectează şi gestionează testările şi evaluările naţionale ale elevilor, proiectează examenele de definitivare în învăţământ şi de titularizare a cadrelor didactice şi organizează procesul de evaluare a manualelor şcolare.

 

CITEȘTE ȘI:

 

BACALAUREAT ÎN SATU MARE: 316 elevi s-au înscris pentru proba de limba română

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Mureșan Luca Valentin de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Satu Mare a câștigat două medalii la competiții internaționale, inclusiv la EJOI 2024.

Mureșan Luca Valentin de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Satu Mare a câștigat două medalii la competiții internaționale, inclusiv la EJOI 2024.

La Olimpiada Europeană de Informatică pentru Juniori (EJOI) 2024, desfășurată între 16 și 22 august la Chișinău, Republica Moldova, Luca a câștigat medalia de argint. De asemenea, pe baza rezultatelor din cadrul EJOI, el a fost recompensat și cu medalia de aur la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Juniori 2024 (BOI).