Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Directorii-spectatori la concursul din şcoli rămân fără fotolii. Cârma va fi preluată de persoane desemnate în consiliul profesoral

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

isj-sm-2La concursul pentru ocuparea funcţiilor de director şi de director adjunct din unităţile de învăţământ de stat din judeţul Satu Mare s-au s-au înscris 162 candidaţi care au îndeplinit condiţiile de participare la proba scrisă.

La finalul tuturor probelor, care au cernut aspiranţii la funcţii de manageri, au fost declaraţi admişi doar 124 de candidaţi. Pentru unele unităţi nu s-a înscris niciun candidat, iar pentru altele, unii au candidat, dar fără succes.

Valuri succesive de victime

Proba scrisă a făcut primele victime: 24 de candidaţi au fost respinşi deoarece nu au reuşit să obţină minimul de 35 de puncte din 50 posibile. Mai exact, un candidat nu s-a prezentat, 24 au fost respinşi, iar 137 au fost admişi.
Probele de evaluare, respectiv cea de evaluare a curriculumului vitae şi interviul, au îngroşat rândurile victimelor cu alţi 12 aspiranţi. Din cei 137 de candidaţi care au îndeplinit condiţiile de participare la probele de evaluare CV şi de interviu, un candidat nu s-a prezentat, 12 candidaţi au fost respinşi la proba de evaluare CV, iar 124 de candidaţi au fost admişi.

Posturi neocupate

Având în vedere faptul că unii candidaţi au fost admişi pentru mai multe funcţii de director şi director adjunct, vor rămâne neocupate prin concurs 44 de funcţii de director, respectiv 25 de funcţii de director adjunct, la unităţi de învăţământ din judeţul Satu Mare.
După toate probabilităţile, garnitura de şefi de şcoli va face rocada în vacanţa intersemestrială. Atunci, directorii aflaţi în funcţie care au promovat concursul îşi vor păstra fotoliul, însă cei care au picat probele şi cei care nu s-au prezentat la concurs vor fi înlocuiţi. În situaţii de acest fel, în care toate cadrele didactice au adoptat postura de spectatori în tribune, se găsesc 44 de şcoli.

Două cazuri particulare: comunele Pomi şi Pişcolt

Candidatul la funcţia de director la şcolile din comunele Bârsău, Poiana Codrului şi Pomi constituie un caz aparte. La Şcoala Gimnazială Pomi, profesorii au început să numere adepţii şi opozanţii candidatului Daniel Sanislai. Membrii comisiei nu au priceput că nu e vorba de scrutin electoral, ci de concurs pentru ocuparea postului. A fost nevoie de şase convocări şi o intervenţie de trei ore a şefului ISJ pentru ca membrii comisiei să dea verdictul, după ce şi-au dat seama că bătălia e pierdută. Nu înainte de a face ei înşişi următorul bilanţ: “imaginea şi reputaţia cadrelor didactice şi implicit a Şcolii Gimnaziale Pomi a fost pătată”, scriau dascălii într-o replică adresată ziarului nostru.
Un alt caz aparte s-a petrecut în comuna Pişcolt. Acolo, comisia a abuzat de rolul său depunctând candidata situată pe primul loc în favoarea alteia cu pile. Dacă ar fi citit fie şi în grabă metodologia, ar fi constatat că la soluţionarea contestaţiei, reprezentanţii primăriei nu vor avea niciun cuvânt. Aşadar, au atacat cu şansa zero de reuşită. Rezultatul este similar cazului din Pomi: pătarea imaginii şi reputaţiei Primăriei Pişcolt.

Nicio şansă pentru directorii-spectatori sau pentru cei picaţi

Potrivit prevederilor Metodologiei privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar, cârma în respectivele instituţii va fi preluată de persoane desemnate în consiliul profesoral. Pentru a dobândi patalamaua de şef, trebuie să primească acordul Consiliului de administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean. Mai mult decât atât, viitorii directori trebuie să facă parte din Corpul Naţional de Experţi în Management Educaţional, să fie profesori titulari şi să aibă cel puţin gradul didactic II.
Aceeaşi Metodologie stabileşte că directorii în funcţie care nu au participat la concurs nu au nicio şansă de a-şi păstra funcţiile. De asemenea, nu pot fi propuşi pentru şefia unităţilor de învăţământ nici cei care au picat la vreuna din probe.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns