Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Discutii interminabile pe marginea iazurilor de decantare din judet

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Suprefectul Gyongyike Bondi a solicitat convocarea unei intalniri cu administratorii firmelor colectoare de materiale reciclabile

[slideshow id=4795]

Vineri a avut loc sedinta lunara a Comitetului pentru Situatii de Urgenta (CSU) Maramures in care a fost aprobat planul de activitati pentru anul viitor. Recentul accident ecologic din Ungaria a readus in actualitate situatia iazurilor de decantare din judet, subiect pe marginea caruia s-a discutat inca odata. Si se va mai discuta inca multa vreme de aici inainte pentru ca din toata povestea asta lipsesc fondurile financiare necesare punerii lor in siguranta.

Prezenti in sala, reprezentantii societatilor Vital si Eon Gaz au semnalat intensificarea in ultima vreme a fenomenelor de sustragere a capacelor metalice de la caminele de apa si gaz. Suprefectul Gyongyike Bondi a solicitat convocarea unei intalniri cu administratorii firmelor colectoare de materiale reciclabile. :i povestea asta am tot auzit-o de vreo 15 ani. Firmele sunt invitate sa coloaboreze cu organele abilitate in vederea depistarii persoanelor care fura si apoi duc capacele metalice la centrele de colectare. Daca nu vor proceda asa, a spus subprefectul (oare a cata oara?), se va merge pana la retragerea autorizatiei de functionare. Apa de ploaie. Daca nu ne inselam, exista si o lege in acest sens, numai ca la noi nu se respecta nimic, daramite legile. Asa ca pana ce nu vom vedea hoti de capace trimis la inchisoare si firme de colectare cu lacat la intrare, povestea asta o sa o mai auzim la astfel de intalniri. Membrii CSU au aprobat scoaterea temporara din stocul de rezerva a unor spitale a 175 de paturi si 150 de cearceafuri pentru personalul care participa la interventii de urgenta in cadrul ISU.

Din 17 iazuri existente, doar unul este ecologizat

Din cele 17 iazuri de decantare existente in judet, verificate recent in urma ordinului dat de prefectul Sandu Pocol, doar unul singur (Malini – Cavnic) a fost ecologizat in 2004. La alte 6 se lucreaza in prezent (Novat, D1, D3, Colbu 1, Colbu 2 si Bloaja-Baiut), in vreme ce  8 iazuri sunt in conservare. Pentru ultima categorie se fac demersuri in vederea obtinerii de fonduri pentru finantarea lucrarilor de ecologizare. Intr-o situatie delicata se afla iazurile Flotatia Centrala si Aurul Baia Mare. Cel de la Flotatia Centrala asteapta sa fie prelucrat de SC Romaltyn Mining, dar situatia agentului economic este incerta din mai multe puncte de vedere. Pe acest iaz a fost depusa cantitatea de 80.000 tone pirita aurifera de Suior, cu un continut ridicat de areseniu. Iazul Aurul se afla in proprietatea celor de la Romaltyn si are autorizatie de functionare in conditii de siguranta emisa de Comisia Nationala pentru Siguranta Barajelor. In cadrul sedintei s-a spus ca din cele 17 iazuri verificate doar in cazul celor din Borsa exista pericolul producerii unor accidente legate  de deversarea sterilului gazduit de acestea. Nu exista pericol de poluare cu substante chimice periculoase folosite in procesul de flotare si cianurare, deoarece acestea s-au autodistrus din anul 2006 cand a fost sistata activitatea in minerit.

Sistemele de monitorizare au fost abandonate

La un eventual accident la unul dintre iazurile de decantare, poate fi afectata calitatea cursurilor de apa a raurilor Cisla, Novat, Vaser, Viseu, Tisa, Lapus, Cavnic, Sasar si Somes. Cauzele care ar produce astfel de accidente sunt multiple. Nu s-au executat lucrarile de inchidere si ecologizare a tuturor perimetrelor miniere, nici un iaz de decantare nu mai are in functiune sistemele de monitorizare, nu se mai fac foraje de observatie, tuburile piezometrice si bornele topografice au devenit amintire, sistemele de colectare si evacuare a apelor pluviale de pe plaja iazurilor sunt invechite si deteriorate. Subprefectul Bondi a fost nemultumit de situatia prezentata, concluziile trase fiind pe masura faptelor consemate: “Ar trebui sa gasim si persoane responsabile, care sa faca verificari pertinente acestor iazuri. Sa gasim pentru fiecare oameni care sa primeasca responsabilitati. Altfel totul ramane pe o hartie si n-am facut nimic. Nu-i suficient ca un fost miner care asteapta pensia sa se plimbe cu telefonul mobil in mana prin preajma izurilor. Stim cu totii ca verificarile sunt facute de mantuiala si acest lucru reise din materialul prezentat”. Cei prezenti au intocmit si o lista cu cele mai importante masuri de prevenire, protectie si interventie in caz de accident la aceste iazuri. Vorba subprefectului, pe hartie totul arata excelent. ~n realitate insa, hartiile fara acoperire nu pot inlocui lipsa banilor necesari executarii locrarilor de conservare, ecologizare si punere in siguranta a acestor adevarate bombe ecologice.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns