Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

DNA extinde numărul politicienilor vizați în Dosarul Microsoft

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cererea de încuviințare a începerii urmăririi penale în cazul celor nouă foști miniștri pare să fie doar începutul unui dosar care ar putea cutremura clasa politică românească. Potrivit unor surse 40 de demnitari și oameni de afaceri ar fi implicați în Dosarul Microsoft.

DNA ar pregăti cercetarea și trimiterea în judecată a unui nou lot de politicieni importanți, scrie dcnews.

Cum a dezvăluit și fostul șef SIE, Teodor Meleșcanu, ancheta în acest caz a pornit din Statele Unite ale Americii, unde a izbucnit prima oară scandalul licențelor Microsoft.

În ancheta derulată în România, procurorii ar putea recurge și la mărturii sau probe ale unor funcționari ai companiei americane, care ar fi fost implicați în tentativa de cumpărare a influenței a zeci de miniștri și demnitari europeni, inclusiv români.

Primii nouă politicieni de pe lista DNA sunt Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Șerban Mihăilescu, Dan Nica, Adriana Țicău, Gabriel Sandu, Daniel Funeriu, Mihai Tănăsescu și Alexandru Athanasiu.

 

Victor Ponta: Nu se opune nimeni procedurilor

Premierul Victor Ponta a declarat luni, în privinţa foştilor miniştri pentru care DNA ca cerut începerea urmăririi penale, că nu se va opune nimeni procedurilor parlamentare care ar duce la ridicarea imunităţii, însă liderul PSD a evitat să precizeze dacă va recomanda un vot pentru sau împotrivă.

Ponta a fost întrebat ce le va recomanda parlamentarilor PSD să voteze în ceea ce priveşte solicitările de începere a urmăririi penale pentru mai mulţi foşti miniştri, între care social-democraţii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu.

”Bineînţeles că se fac toate procedurile şi nimeni nu se va opune în niciun fel. În cadrul procedurilor, bineînţeles, fiecare om îşi va spune punctul de vedere, pentru că, strict personal, doamna Andronescu, domnul Athanasiu şi toţi ceilalţi – pentru că nu vreau să arunc anatema asupra cuiva – sunt oameni care au trăit o viaţă întreagă cu un prestigiu neştirbit şi cred că e dreptul lor să-şi spună punctul de vedere”, a afirmat Ponta, citat de Mediafax.

El a precizat că ceea ce ştie despre ilegalităţi ştie ”doar despre cele comise de către domnul Funeriu şi domnul Vreme” pentru că a văzut ”nota de control”.

”Pe celelalte lucruri… vor fi lămurite de către justiţie şi procedurile în Parlament se vor desfăşura absolut normal”, a mai declarat premierul.

Ponta a fost întrebat dacă în această situaţie va vota pentru ridicarea imunităţii lui Valerian Vreme. ”Dacă vă spun că votez pentru, o să spuneţi că mă răzbun politic pe domnul Vreme. Nu, eu v-am spus ce am văzut în nota de control”, a replicat prim-ministrul.

Totuşi, el a susţinut că nu reprezintă justiţia pentru a spune ”dacă cineva este vinovat sau nevinovat”.

 

Kelemen Hunor: Nu vom împiedica mersul justiției în niciun fel

Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) nu va împiedica în niciun fel mersul justiției cu privire la cererile procurorilor anticorupție de începere a urmăririi penale în cazul unor parlamentari în dosarul licențelor Microsoft, a declarat luni liderul UDMR, Kelemen Hunor.

“Așa cum am procedat de fiecare dată, colegii din Comisia juridică au posibilitatea de a ne recomanda ceva, dar nu vom împiedica mersul justiției în niciun fel. Adică nu vom împiedica justiția să-și facă treaba, indiferent de cine este vorba”, a precizat Kelemen Hunor la o dezbatere organizată de UDMR în contextul alegerilor prezidențiale.
Președintele UDMR a răspuns astfel unei întrebări privind modul cum va vota partidul său în cazul solicitărilor DNA în acest dosar.

 

Klaus Iohannis: ACL va vota pentru ridicarea imunităților

Președintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat luni că parlamentarii ACL vor vota pentru ridicarea imunității foștilor miniștri implicați în dosarul privind presupuse fapte de corupție în cazul mai multor contracte referitoare la licențe IT de sute de milioane de euro.

“Noi vom vota clar pentru încuviințarea începerii demersului de verificare din partea procurorilor. Am spus acest lucru încă de la început când am devenit președintele PNL și le-am spus colegilor noi — trebuie să avem această putere să spunem ‘da, dacă este o bănuială vă rugăm să verificați'”, a spus Iohannis, la Adevărul, citat de Agerpres.

El a amintit de inițierea de către ACL a proiectului de lege privind simplificarea procedurilor de încuviințare a verificării în astfel de situații.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns