Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Doar 20% din deseurile de plastic au fost colectate selectiv

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sistemul nu este respectat de populatie, resturile fiind aruncate ca pe vremuri, la gramada

[slideshow id=3056]

Anul trecut, la nivelul judetului s-au colectat 8.000 de tone de deseuri de ambalaje. Din total, 1.600 de tone au fost deseuri de sticla, la care se adauga plasticele ce insumeaza o greutate de peste 1.300 de tone. Pe lista acestor categorii de deseuri figureaza si aproape 1.000 de tone de metale si 1.100 tone lemn. Insa cea mai mare cantitate colectata la acest capitol o reprezinta deseurile de hartie-carton, pe parcursul anului trecut fiind stranse peste 3.000 de tone, dupa cum ne-a declarat Victor Iancu, directorul coordonator al Agentiei de Protectie a Mediului (APM) Maramures.

Cat din aceste deseuri s-a colectat in sistemul selectiv pe care ar trebui, conform legii, sa-l aplice toate administratiile locale? Procentele sunt cuprinse intre 7 si 37%. “Conform informatiilor transmise de autoritatile publice locale privind monitorizarea sistemelor de colectare selectiva a deseurilor de ambalaje generate de populatie in anul 2009 s-au strans 600 de tone de deseuri de hartie-carton, aproape 500 tone de mase plastice, 286 tone sticla, 130 tone metale si 77 tone deseuri de lemn”, a subliniat Victor Iancu. Procentele mici indica faptul ca sistemul de colectare selectiva a deseurilor nu este respectat de populatie, ei aruncand resturile tot asa cum au fost obisnuiti pe vremuri, adica la gramada. Doar 18% din totalul deseurilor de sticla s-au regasit in containerele speciale si 20% din resturile de hartie carton de lemn. Procentul maxim s-a inregistrat la colectarea plasticelor, 37% din total acestor deseuri regasindu-se in containerele destinate PET-urilor.  Ar mai fi de precizat ca numarul locuitorilor arondati serviciului de colectare selectiva se ridica 255.121 de persoane.

200 de tone de DEEE-uri

Victor Iancu a mai subliniat ca anul trecut s-au colectat aproape 200 de tone de deseuri electrice, electronice si electrocasnice de catre agentii economici autorizati, administratorii punctelor de colectare atat de cele 10 companii nationale existente in judet (care au strans 30 de tone de DEEE), cat si de lanturile de supermarketuri.

In afara campaniilor, primariile din Sighetu Marmatiei, Borsa, Somcuta Mare, Viseu de Sus, Cavnic si Seini au colectat peste cinci tone de astfel de deseuri. De mentionat ca in Maramures exista un singur agent economic care, pe langa autorizatia de mediu pentru colectare, detine si autorizatie de mediu pentru dezmembrarea DEEE-urilor, avand o instalatie de tratare a acestora la punctul de lucru din orasul Baia Sprie.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns