Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

SONDAJ

Doi din zece șoferi recunosc că au condus sub influența alcoolului. 60% susțin că „nu erau beți”

Doi din zece șoferi recunosc că au condus sub influența alcoolului. 60% susțin că „nu erau beți”
În ceea ce privește legislația rutieră, 42,33% dintre respondenți consideră că aceasta este suficient de dură, dar nu este aplicată corect,
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

Conform unui sondaj recent, 17,62% dintre șoferii români au admis că s-au urcat la volan după ce au consumat alcool, însă doar 16% dintre participanți consideră că șoferii băuți reprezintă cel mai mare risc pentru siguranța rutieră. Peste 60% dintre respondenți au afirmat că au cunoscuți care au condus după ce au consumat alcool.

 

 

Întrebați despre motivele care i-au determinat să se urce la volan după ce au băut, șase din zece persoane au declarat că „nu erau beți, ci doar consumaseră puțin alcool”. Aproximativ o treime (33,77%) au explicat că au făcut acest lucru pentru că aveau de parcurs un drum scurt și familiar, iar 5% au menționat presiunea anturajului ca fiind motivul principal.

 

 

În calitate de pasageri, peste 81% dintre respondenți au ales să coboare din mașină atunci când șoferul era sub influența alcoolului, în timp ce 10% au ignorat situația, iar 8% au raportat incidentul la poliție.

 

 

Printre cei care cunosc persoane care au condus sub influența alcoolului, puțin peste jumătate (56%) au avertizat aceste persoane asupra riscurilor, iar 30% au intervenit pentru a le împiedica să plece la drum. Doar 13% au ales să nu intervină.

 

 

În ceea ce privește legislația rutieră, 42,33% dintre respondenți consideră că aceasta este suficient de dură, dar nu este aplicată corect, în timp ce 41,96% cred că nu este suficient de restrictivă pentru a preveni incidentele rutiere. Cei mai mulți participanți (33,51%) au indicat lipsa de respect a șoferilor față de reguli ca fiind principalul pericol pe șosele, în timp ce 15,89% au menționat șoferii care conduc sub influența alcoolului.

 

 

 

Aproximativ 63% dintre respondenți au auzit despre Legea Anastasia, care prevede închisoare obligatorie pentru cei care comit accidente mortale sub influența alcoolului, și consideră că aceasta ar putea reduce accidentele rutiere dacă este aplicată strict.

 

 

Sondajul a fost realizat online la cererea Asociației Spirits România, în cadrul campaniei „Not alCool la volan #ConsumaResponsabil”, desfășurată între mai și decembrie 2024, în parteneriat cu Brigada Rutieră București și cu sprijinul Corpului Național al Polițiștilor.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns