Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Dorin Cojocaru (APRIL): Estimăm o scădere a vânzărilor de lactate cu 30%, în următoarele două-trei săptămâni

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Informaţiile publice referitoare la prezenţa aflatoxinei cancerigene în laptele de consum, promovarea agresivă prin mass media, precum şi începerea postului pascal, vor duce la o scădere a vânzărilor de produse lactate de circa 30%, în următoarele două-trei săptămâni, a declarat vineri, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru.

“În urma evenimentelor (depistarea de aflatoxină în laptele de consum – n.r.) şi a promovării în mass media foarte agresiv, s-a creat o psihoză, o paranoia, pot să spun aşa, care a dus la scăderea cumpărării. Volumele vândute prin lanţurile de hipermarketuri au fost cam cu 10-15% mai mici, faţă de perioada de dinaintea evenimentelor (începutul lunii martie – n.r.). Pe magazinele de proximitate, pe retail, scăderile au mers chiar până la 30% – pe produse proaspete, adică lapte de consum şi derivate. Pe telemea şi produse cu maturare mai îndelungată nu s-a simţit nicio scădere. Dar scăderile se suprapun acum cu începerea postului pascal şi atunci mai adăugăm un 15%. Estimăm, pentru următoarele două-trei săptămâni, o scădere medie de 30 % per total produse lactate’, a declarat Dorin Cojocaru.

 

În estimarea sa, cifra de afaceri pe industria laptelui în România, de 880 milioane euro pe an, ar putea fi afectată cu aproximativ 2-3%, dar va fi vorba despre ‘un impact pe termen scurt’.

 

‘Dacă se extinde starea de incertitudine pe o lună de zile, pe două luni de zile, atunci scăderea la nivelul industriei poate să ajungă şi la 20%, pe total, pe an’, a afirmat reprezentatul Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui.

 

Acesta a arătat că, în ultimii câţiva ani, volumele vândute s-a diminuat în mod continuu, datorită reducerii puterii de cumpărare a consumatorilor români.

 

‘Pot să spun că, în ultimii trei ani, piaţa produselor lactate s-a dus în jos cu 25% şi trendul se menţine, în primul rând din cauza scăderii de cumpărare a consumatorilor. Aceştia fie cumpără mai puţin, fie se orientează către produse ieftine, low-cost, dar cu o calitate îndoielnică, fie se îndreaptă către piaţa neagră pentru că acolo nu există TVA de 24% şi nici nu se plătesc impozite’, a mai spus Dorin Cojocaru.

 

Întrebat despre impactul importurilor asupra reducerii volumelor vândute de membrii APRIL, Dorin Cojocaru a estimat că ar fi vorba despre ‘cel mult 15%’, precizând că puterea de cumpărare a avut o influenţă majoră.

 

‘Prezentate sub ‘marcă proprie’, românii cred că sunt produse lactate autohtone, dar sunt din import. Românii ar trebui, atunci când cumpără un produs lactat, să se uite foarte bine la ambalaj şi să citească producătorul. Este un marcaj oval în care dacă scrie ‘L şi un număr’, atunci produsul este cu certitudine de provenienţă românească’, a mai spus oficialul APRIL. AGERPRES

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns