Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Dosarul electronic discutat la prima conferinta regionala “Asistenta Primara in Sistemele de Sanatate Europene”

dr. Vasile Blaga, presedintele Patronatului Medicilor de Familie Satu Mare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
dr. Calin Bumbulut, presedintele Colegiului Medicilor Satu Mare si vicepresedinte CMR
dr. Calin Bumbulut, presedintele Colegiului Medicilor Satu Mare si vicepresedinte CMR

În perioada 19 – 21 septembrie a avut loc la Braşov prima conferinţă regională “Asistenţa Primară în Sistemele de Sănătate Europene”, organizată de Societatea Naţională de Medicina Familiei.

Medicii de familie sătmăreni au fost reprezentaţi de dr. Călin Bumbuluţ, preşedintele Colegiului Medicilor Satu Mare, preşedintele AMF Satu Mare şi vicepreşedinte al Colegiului Medicilor din România şi dr. Vasile Blaga, preşedinte al Patronatului Medicilor de Familie Satu Mare

Întâlnirea a dat posibilitatea celor prezenţi să facă un schimb de experienţă privind sistemele de sănătate din diverse ţări. S-a discutat pe larg despre sistemul de sănătate în ansamblu, despre dosarul electronic de sănătate, dar şi despre imunizări.

Conferinţa a reunit o serie de profesionişti din ţară şi străinătate. Au vorbit despre sistemele de sănătate din ţara lor medici din: Olanda, Marea Britanie, Turcia, Grecia, Statele Unite ale Americii.

Referitor la importanţa dosarului electronic a fost acceptată ideea că folosirea lui aşa cum trebuie aduce beneficii şi reduce mult cheltuielile.

Din datele prezentate s-a constatat că în nicio ţară nu există vreun dosar electronic ci numai evidenţe locale de fişă electronică (la nivel de spital sau de clinică). De pildă, în Statele Unite ale Americii, conform celor relatate de invitaţi, există peste 600 de astfel de sisteme de evidenţă electronică a datelor medicale. Un studiu comparat al caselor de asigurări a scos la iveală cheltuieli inutile, care ar putea fi evitate dacă ar exista o bază de date la care să aibă acces fiecare furnizor de servicii. S-au găsit bolnavi care au beneficiat de aceleaşi investigaţii în 2-3 spitale, pentru că rezultatele nu l-au însoţit pe pacient. După cum ne-a relatat dr. Vasile Blaga, colegii americani vorbind despre sistemul lor, estimează o reducere a cheltuielilor cu o treime dacă pacientul beneficiază de investigaţii şi consultaţii într-un spital/clinică, iar apoi este tranferat într-o altă unitate să nu i se mai repete ceea ce i s-a făcut anterior.

dr. Vasile Blaga, presedintele Patronatului Medicilor de Familie Satu Mare
dr. Vasile Blaga, presedintele Patronatului Medicilor de Familie Satu Mare

Toţi prezentatorii au subliniat importanţa acestui dosar electronic, chiar cu conexiuni între state (fiind şi o dorinţă a Uniunii Europene). Însă s-a admis faptul că trebuie avut în vedere şi aspectul etic. Din punctul de vedere al caselor de asigurări, dosarul electronic ar reduce foarte mult cheltuielile. Însă dosarul conţine informaţii cu caracter personal. Astfel, se pune întrebarea cine are acces la ele, unde se folosesc, cum se folosesc.

Puteti citi continuarea in editia tiparita disponibila la chioscurile de ziare sau in editia electronica (abonament pdf)

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns