Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Dosarul Florisal. Cum a triplat Iuliu Ilyes costul salubrității în 3 ani de criză economică crâncenă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    În timp ce Sătmarul a decăzut în ultimii 10 ani, majoritatea statisticilor naționale situându-ne, ca și nivel al sărăciei, pe poziții similare județului Vaslui, compania locală de salubritate Florisal S.A. a fost primul beneficiar al banilor din bugetul Primăriei Satu Mare.

În 29 decembrie 2005, când lumea era preocupată de trecerea în noul an, Iuliu Ilyes a semnat contractul nr. 426 privind delegarea gestiunii serviciului public de salubritate al Municipiului Satu Mare către S.C. Florisal S.A. Odată cu semnarea contractului, a fost predată Florisalului, cu titlu gratuit, toată baza materială a serviciului public de salubritate, care, până la acel moment, funcționa sub tutela Primăriei. Utilajele, tractoarele, serele de pe Strada Lunca Sighet, ulterior demolate de Florisal, terenurile, groapa de gunoi de pe Odoreului, date în administrare gratuită aceleiași societăți.

În următorii 6 ani Iuliu Ilyes a plătit Florisalului, din bugetul public al Municipiului Satu Mare, 650 de miliarde lei vechi pentru serviciile de salubritate, alți 100 de miliarde lei vechi fiind plătiți pentru spațiile verzi, către aceeași societate.

Tarifele convenite prin contractul inițial au fost triplate, în decurs de 3 ani, prin acte adiționale care încalcă atât contractul de concesiune inițial, cât și prevederile Legii 101/2006, nefiind supuse aprobării Consiliului Local al Municipiului Satu Mare.
Iuliu Ilyes a actualizat prețurile cu indici de inflație de 108,6% pentru anul 2008, 112,53% pentru anul 2009, 113,96% pentru anul 2010, 116,02% pentru anul 2011. În aceeași perioadă tarifele percepute sătmărenilor de către Florisal pentru ridicarea deșeurilor au fost dublate.

Primarul Sătmarului nu s-a oprit însă aici, în anul 2008 a promovat o hotărâre de consiliu local prin care toate firmele, înainte de a le fi eliberată autorizația de funcționare de către Primărie, au obligația să prezinte contractul încheiat cu Florisal, anual urmând să facă dovada plății serviciilor de ridicare a deșeurilor numai către această societate.

Printr-o altă hotărâre, promovată de Iuliu Ilyes, s-a stabilit obligația tuturor sătmărenilor de a prezenta chitanțele prin care au plătit serviciile Florisal înainte de a li se elibera de către Primărie certificatele fiscale necesare pentru vânzarea autoturismelor și a proprietăților.
Ca și cum nivelul de umilință la care erau expuși sătmărenii nu era suficient, de dragul unei societăți care a pus monopol pe banul public, în anul 2011 Iuliu Ilyes a înființat poliția Florisal, numită și Poliția Ecologică, formată exclusiv din angajați Florisal, care aplică amenzi sătmărenilor care nu au contract cu societatea de salubritate.

În anul 2008 Iuliu Ilyes a contractat un împrumut, în numele Municipiului Satu Mare, în valoare de 20 de milioane de euro de la Dexia Kommunalkredit Bank AG din Viena. Sumele colosale de bani oținute prin această finanțare au fost cheltuite în mod netransparent, sătmărenii rămânând buni de plată.
Toate aceste aspecte ne conduc spre o întrebare legitimă, ce păzesc autoritățile statului român, nu au ele obligația să asigure supremația legilor țării? Cât timp veți mai permite ca sătmărenii să fie călcați în picioare și umiliți?

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns