Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Două zile de distracţie şi manifestări culturale la Zilele oraşului Negreşti Oaş

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

A XIII-a ediţie a Zilelor Oraşului Negreşti Oaş care a avut  loc la sfârşitul săptămânii a fost o reuşită.
Câteva mii de localnici dar şi invitaţi au participat în cele două zile la manifestările organizate de Primărie şi Consiliul Local.
Organizatorii au încercat să alcătuiască un program diversificat pentru a satisface preferinţele a cât mai multe categorii de vârstă.      Numărul mare de localnicii care se întorc din străinătate în această perioadă, fac din zilele oraşului un punct de referinţă în calendarul oşenilor. Vremea a fost superbă aşa încât nimic nu a perturbat marea sărbătoare. Pe lângă oficialităţile judeţene şi locale au fost prezente două delegaţii din oraşele înfrăţite Csenger Ungaria şi Teacevo din Ucraina.

 

Manifestările au debutat sâmbătă, cu simpozionul internaţional “Educaţia şi Cultura-punţi de comunicare în vederea îmbunătăţirii colaborării în context transfrontalier România-Ucraina”. Găzduit de sala de festivităţi a Primăriei, simpozionul s-a bucurat de prezenţa preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef şi vicele Mircea Govor, senatorul Valer Marian, deputatul Gheorghe Ciocan, primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, consilierul judeţean Nicolae Bura, directoarea Casei de Cultură Negreşti Oaş, Natalia Lazăr, directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Liviu Marta, preşedintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia “Dacia”, Ion Mihai Botoş , primarul localităţii Biserica Albă, numeroşii invitaţii din ţară şi de peste hotare.

În cadrul simpozionului a fost prezentată situaţia cu care se confruntă membrii comunităţilor româneşti din regiunea Transcarpatia, Ucraina, în vederea identificării unor soluţii de stabilire, dezvoltare şi permanentizare a unor legături frăţeşti.

La final a fost prezentată şi o expoziţie foto jubiliară a interpretei Maria Tripon dar şi lansarea unui DVD la împlinirea a 25 de ani de activitate a interpretei.

De la ora 17, Muzeul Ţării Oaşului a găzduit o interesantă expoziţie de fotografie a lui Petruţ Călinescu intitulată “Mândrie şi beton”. Expoziţia-document surprinde transformările localităţilor oşeneşti şi implicit a locuitorilor săi, de la casele de pământ la vilele somptuoase construite cu sacrificiul muncii în străinătate. La vernisaj a fost prezent şi autorul proiectului, fotograful Petruţ Călinescu care, alături de directorul muzeului Remus Vârnav au explicat cum a luat naştere acest proiect ce urmăreşte câteva personaje atât în localităţile lor de baştină din Ţara Oaşului cât şi în oraşele europene unde ei lucrează.

După vernisajul expoziţiei a urmat lansarea celei de a doua ediţii a romanului “Oşenii” a lui Ştefan Pop Tarniţa, apărut pentru prima oară în anul 1983, reeditat acum de Casa Creaţiei, Satu Mare.

Sâmbătă, pe scenă s-au perindat nume îndrăgite ale muzicii populare autohtone dar şi invitaţi de marcă printre care Ansamblul Cununiţa, Mariana Deac şi Ciprian Pop. Invitatul serii a fost Connect-R care a adunat în faţa scenei mii de tineri care au dansat şi au cântat împreună cu el.

Duminică, deschiderea oficială

A doua zi, manifestările au început cu parada portului popular şi cu deschiderea oficială la care, pe lângă gazde au participat prefectul Eugeniu Avram, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Adrian Ştef, respectiv Mircea Govor, senatorul Valer Marian, deputatul Gheorghe Ciocan. Aceştia au luat rând pe rând cuvântul adresând urări de bun venit celor prezenţi dar şi promiţând că vor contribui la finalizarea proiectelor majore de investiţii demarate, menite să contribuie la dezvoltarea zonei şi la crearea de locuri de muncă pentru localnici.

Cu acest prilej, trei personalităţi au primit titlul onorific de cetăţean de onoare şi anume interpreta de folclor Maria Tripon şi profesorii Maria Bonea şi Mihai Big, pentru merite deosebite aduse comunităţii. Câţiva elevi au fost recompensaţi cu titluri de excelenţă pentru merite deosebite la învăţătură.

La scenă programul artistic a continuat cu recitalul Anasamblului folcloric Sânzienele, Maria Petca Poptean şi Ansamblul Măgura dar şi Aurel Tămaş.

 

[imagebrowser id=5463]

 

[vimeo clip_id=”47869127″ width=”580″]

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns