Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

“Dragostea ca un război de uzură”, cel de al patrulea roman al lui Dan Marius Cosma

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Nicoleta Campian, Aurel Pop, Voicu D. Rusu si Ion Bala au prezentat cartea
Nicoleta Campian, Aurel Pop, Voicu D. Rusu si Ion Bala au prezentat cartea

    Joi, 14 noiembrie, la Biblioteca Judeţeană Satu Mare, artistul plastic şi scriitorul Dan Marius Cosma din comuna Crucişor şi-a lansat cel de al treilea roman. Este vorba despre tomul “Dragostea ca un război de uzură”.

După cuvintele frumoase rostite de Angela Câmpian, directorul interimar al instituţiei gazdă au rostit alocuţiuni o serie de oameni de cultură sătmăreni. Prezentarea cărţii a fost făcută de profesoara Nicoleta Câmpian, cea care semnează şi postfaţa lucrării, omul de cultură şi realizatorul de televiziune Voicu D. Rusu, poeţii Ion Bala şi Aurel Pop, cel care este şi editorul cărţii adusă în spaţiul public.

Printre cele spuse de vorbitori s-au făcut remarcate o serie de aspecte privind autorul şi cărţile sale publicate până acum. Dan Marius Cosma este un autor prolific, dedicat artei scrisului. Scrierile senzaţionale din scrierile precedente îi ia locul introspecţia psihologică a vieţii de familie şi de cuplu, cu problemele mărunte ale existenţei cotidiene, cu micile neînţelegeri şi orgolii ce se transformă totul într-un război de uzură.

Rolul cel mai pregnant în ponderea romanului îl are Geta Zamfir, soţie, mamă şi bibliotecară de profesie. Autorul conturează portretul psihologic al femeii de aproape 40 de ani insistând pe latura emoţională care îşi pune amprenta pe relaţia cu partenerul de viaţă.

Cartea este rodul muncii şi al harului unui scriitor autentic. Războiul de uzură nu are câştigători, dar combatanţii pierd indiferent de situaţie. Conflictul eşuează în banalitate. Personajele se închid în universul propriu cu răceală. Căsnicia devine cenuşie, obositoare. Fiecare personaj îşi caută propria salvare. Este demnă de remarcat tendinţa spre autoficţiune.

Prin acest al patrulea roman, Dan Marius Cosma şi-a câştigat un loc bine meritat în panoplia scriitorilor sătmăreni. Experienţa de viaţă se resimte în cuprinsul romanului. Pe alocuri sunt perceptibile o serie de personaje din viaţa spirituală a comunei Crucişor, inclusiv autorul bibliotecar în prezent.

Autorul a mulţumit vorbitorilor pentru cuvintele frumoase spuse cu referire la roman. A ţinut să precizeze faptul că această carte s-ar fi dorit o monografie romanţată a comunie Crucişor, dar scriitura a luat-o în altă parte şi aşa s-a născut romanul “Dragostea ca un război de uzură”.

Alături de cei menţionaţi mai sus, printre participanţii la această întâlnire cu literatura îi menţionăm pe: Gheorghe Gheorghiade, Cornelia Bălan Pop, Maria Rusu, Ovidiu Pop, Dorin Dărăban, Ioan Marian Chiorean, Ioan Nistor, Alexandru Zotta, Viorel Câmpeanu, Maria Ţiproc ş.a.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns