Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Drumurile Romaniei – de la Apolodor la Berceanu

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Romanii

Au facut pod peste Dunare in 105 si au ocupat Dacia in 106. Au pornit spre nord facand drum imperial, drum de piatra. Intre 6 si 10 matri latime, patru straturi adancime, 90 cm, straturi de bolovani legati cu mortar, piatra sparta marunt, pietris sau nisip cu graunte mare, apoi pavimentul, lespezi slefuite. Pe margini, borduri solide, din loc in loc, brauri care sa tina drumul strans, rigole ca sa se scurga apa. Inginerii prospectau terenul in fata. Stiau morfogeodezia si respectau principiile. La numai doua zile de mers, in spatele lor venea drumul. In 108 au ajuns la Napoca, apoi la Porolissum, Zalau. 450 km. In doi ani. Apoi au facut drumurile secundare, drumuri pentru transport marfa sau vicinale. Dar si drumuri private. In total, in Dacia au facut peste 4.300 de kilometri de drumuri si 25 de poduri in primii ani de ocupatie… Eu au stat aici 160 de ani. Noua ne-au trebuit 1.600 de ani sa facem inca pe atata.

Nemtii

6.800 de kilometri s-au facut in timpul lui Carol I, in mai putin de 15 ani. In Transilvania toate masuratorile topo si hartile s-au facut in timpul ocupatiei habsburgice. Topograful Dorin Ursut le-a studiat si a predat topografia la universitate spunand tot timpul< de fiecare data, la fiecare verificare, cotele din hartile tocmite de austrieci au iesit la fix!

Romanii

Trei ani au lucrat la 5,6 km de prum care ocoleste Gherla.

In 14 august, Emil Boc, Radu Berceanu, directori locali si primarul Gherlei taiau panglica acestei centuri ocolitoare. La cinci zilei dupa, drumul s-a prabusit. A alunecat terenul. Si acum se lucreaza la el, iar firma care l-a facut se obiga sa plateasca refacerea lui. Primarul, premierul, ministrul, se obliga si ei sa-i mai taie o data panglica, pe 1 Decembrie. Pana atunci avem timp sa va spunem si povestea incredibila a acestui rateu tipic romanesc. Si inca ceva. Cam cat suntem de diletanti in comparatie cu romanii care ne-au facut drumurile cand au cucerit Dacia. Le-au facut atunci si au rezistat 2.000 de ani. Pana cand au venit buldozerele lui Berceanu.

Iosif Buble

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns