Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

DSP Satu Mare a intensificat acţiunea de vaccinare împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului

Sigla Informatia Zilei
Peste 100 de copii din judeţ sunt restanţieri la acest tip de vaccinare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Peste 100 de copii din judeţ sunt restanţieri la acest tip de vaccinare
Peste 100 de copii din judeţ sunt restanţieri la acest tip de vaccinare

Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare a intensificat în această perioadă acţiunile de vaccinare şi de recuperare a copiilor nevacinaţi împotriva rubeolei, rujeolei şi oreionului, ca urmare a dispoziţiilor date de Ministerul Sănătăţii în contextul apariţiei unui focar de rujeolă în judeţele Bistriţa şi Cluj, cu 79 de cazuri confirmate. În acest context, Ministerul Sănătăţii a cerut tuturor direcţiilor de sănătate publică mobilizarea în regim de urgenţă, iar părinţilor le solicită să nu refuze vaccinare şi să se prezinte cu copiii la vaccinare.

“Ministerul Sănătăţii face apel la personalul medical din teritoriu implicat în procesul de vaccinare al copiilor şi la mediatorii sanitari de a intensifica acţiunile de vaccinare şi de recuperare a copiilor nevaccinaţi” anunţă MS într-un comunicat postat pe site-ul propriu www.ms.ro

Potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare, peste 100 de copii din judeţ, din mediul rural, dar şi urban  sunt restanţieri la vaccinarea ce trebuia făcută la vârsta de 12 luni, dar şi la 5 ani, rapel. Medicul epidemiolog al DSP Satu Mare, dr. Lidia Tămaş a precizatcă s-a luat legătura cu medicii şcolari pentru a identifica copiii care nu au făcut acest vaccin ţinând cont şi de faptul că în urmă cu câţiva ani vaccinarea ROR se făcea şi la elevii din clasa I. Totodată au fost redactaţi fluturaşi informativi despre acest tip de vaccinare pentru a fi puşi în temă şi părinţii. Analiza DSP evidenţiază câteva grupuri vulnerabile din zona Stâna -Socond, dar şi în zonele urbane  unde părinţii fie au refuzat vaccinarea, fie au neglijat programarea la medic.  Datele statistice ale Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare arată că în 2015 nu s-a înregistrat niciun caz de rujeolă şi rubeolă. Potrivit instituţiei citate, lunar se efectuează între 200 şi 300 de vaccinări ROR, la copiii cu vârsta de 12 luni.

Specialiştii reamintesc pe această cale că,  vaccinarea reprezintă cea mai eficientă metodă de prevenire  a cazurilor de îmbolnăvire şi recomandă tuturor părinţilor să solicite medicilor de familie vaccinarea copiilor pentru a asigura păstrarea stării de sănătate a acestora.

Rujeola este o boală infecţioasă extrem de contagioasă caracterizată prin febră mare, tuse, secreţii nazale şi oculare şi erupţie cutanată. Solicităm ca la primele simptome, părinţii să se prezinte de urgenţă la medic cu copilul pentru izolarea acestuia şi prescrierea tratamentului adecvat bolii şi prevenirea complicaţiilor acesteia, printre care diareea (gravă mai ales în cazul sugarilor), otita medie, penumonia, encefalita şi decesul.

Oreionul (parotidita epidemică) este o boală infecţioasă acută, contagioasă, produsă de un virus care determină inflamarea glandelor salivare, cea mai frecventă localizare este la nivelul parotidelor. Simptomele includ durerea în gât sau urechi, pierderea poftei de mâncare, febră moderată, tumefierea glandelor parotide. Una din complicaţiile majore ale oreionului este afectarea glandelor sexuale ale băieţilor, complicaţii ale pancreasului şi ale sistemului nervos (meningita).

Rubeola este o boală infecţioasă acută eruptivă, în general benignă când este contractată după naştere. Dacă boala survine în primul trimestru de sarcină, infecţia fetală determină malformaţii congenitale ale fătului sau avort spontan.

Singura modalitate de prevenire a celor trei boli, rujeola, oreionul şi rubeola este vaccinarea cu vaccinul ROR.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns