Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Dupa ce a confectionat patuturi pentru firma unui francez, Ilie Chis din Ardusat a facut o pasiune pentru cresterea caprelor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

[slideshow id=6434]

Cresterea caprelor este avantajoasa pentru crescatorii de animale, astfel ca in judetul nostru au inceput sa creasca numarul crescatorilor de caprine. Unul dintre acestia este Ilie Chis, din Ardusat, care are 150 de capete. In urma cu cinci ani a achizitionat de la targurile de animale din Somcuta Mare si Baia Mare 96 de capre, pe care le-a crescut si inmultit. An de an a valorificat masculii si o parte dintre femele, iar pe cele mai frumoase le-a tinut pentru ferma sa, care se afla la marginea comunei, sub padure ,intr-un loc ferit de lume, dar deosebit de pitoresc.

Ilie Chis spune ca a pus pe picioare, dupa Revolutie, o fabrica de patuturi a unui investitor francez. Atunci a primit o instalatie de debitat lemne (gater) si pentru ca avea nevoie de mijloc de transport a achizitionat un tractor (care avea toate componentele necesare pentru a fi utilizat si in agricultura). A muncit cu drag la firma francezului. In paralel si-a achizitionat sase hectare de teren, iar 28 hectare a luat in arenda. A inceput sa lucreze terenul impreuna cu fiul sau, Horea. Produsele obtinute de-a lungul timpului nu le mai putea valorifica, astfel ca s-a hotarat sa creasca animale.

“Horea a vrut sa creasca vitei, dar eu l-am convins ca este mai bine sa ne ocupam de capre, pentru ca atunci nu existau intr-un numar asa de mare in gospodariile oamenilor. La inceput nu a fost usor, dar odata ce am capatat experienta treaba a mers ca pe roate. Avem greutati in privinta desfacerii, dar ne descurcam” spune Ilie.

Mulgerea se face automatizat

Dupa ce au achizitionat caprele, au cumparat materiale de constructie si au ridicat un saivan, cu geamuri, spatiu adecvat etc. (dupa reglementarile europene). “Am achizitionat un grup de muls, cu care intr-o ora mulg toate caprele. Am cumparat un tanc de racit si o casuta in care procesam laptele. In medie mulg 90 de litri de lapte de la 60 de capre (restul sunt tineret) si facem cas, telemea, urda, iar zerul rezultat il dam la porci”, spune Ilie.

Cas, telemea si urda preparate la stana

Ilie Chis spune ca este importanta tehnica prin care se obtin produsele din laptele de capra. “Dupa ce mulgem animalele, lasam laptele putin peste o jumatate de de ora sa stea cu pastile de inchegat (se pune una la 50 litri de lapte). Dupa ce se incheaga se sfarma (se bate cu batatorul) si se lasa o ora pana cand se asaza casul la fundul vasului. Apoi se aduna intr-un strecurator (tifon) si se pune la uscat. Zerul rezultat se incalzeste, amestecandu-se incontinuu pana se strange la suprafata si se pune intr-un tifon. Produsul rezultat este urda dulce si gustoasa. Cine vrea sa obtina telemea, pune casul proaspat la presat o zi, iar apoi se pune in saramura perioada de 20 de zile. Apoi sa vezi ce gust au produsele de capra”, spune cu drag Ilie.

Pufi si Tobi au grija de animale

De-a lungul timpului, pe la stana lui Ilie s-au perindat circa 30 de ciobani, insa foarte greu sunt de gasit cei seriosi si cu dragoste de animale. Acum, Ilie doarme la stana si munceste impreuna cu fratele sau, Silviu, si din cand in cand cu Vasile Rata. Acestia au grija de caprele care pasuneaza pe o suprafata de 17 hectare, suficienta pentru efectivul existent. Ciobanii au noroc cu Pufi, un caine harnic, care intoarce animalele la comanda stapanului, si cu Tobi, celalalt patruped care are grija ca nimeni strain sa nu se apropie de stana.

Citeste carti si se informeaza mereu

Ilie Chis este un om citit, in biblioteca sa de acasa avand peste 500 de carti. Cu toate ca mai tot timpul sta la stana, este un om informat, drept urmare vorbeste cu suparare despre politica si situatia economica in care a ajuns tara. In tineret, a dat examen la facultatea de Stiinte Agricole din Cluj, dar a fost respins de doua ori. Nu-i pare rau, pentru ca i-a placut mereu munca. A fost sticlar, mecanic auto, gestionar, carciumar, meserii de care isi aduce aminte cu mult drag. Acum, la 56 de ani, isi doreste sa fie sanatos, statul sa-i subventioneze si laptele de capra, la fel cum face cu cel de vaca, si sa aiba parte de subventii cat mai multe, pentru a avea o viata mai usoara.

Activitate profitabila

In aceasta perioada, cand aproape nimic nu merge, cresterea caprelor este o activitate destul de profitabila. O capra produce de 10-20 ori mai mult lapte decat propria ei greutate, ajungand la o maxima de 1.800-2.000 de litri in decursul a 270 de zile. Daca sunt ingrijite corespunzator, la o singura fatare se pot obtine 2-3 iezi. Capra continua lactatia si in anul urmator, chiar daca nu a fost fecundata in anul respectiv. La varsta de 11-12 luni aceasta poate atinge greutatea optima pentru reproductie (30-35 kg).

Pieile de capra au insusiri deosebite, fiind utilizate in confectionarea imbracamintei, incaltamintei si produselor de marochinarie. Blana este foarte cautata in fabricarea tesaturilor fine, plusului si covoarelor de kasmir. Laptele si branza de capra sunt din ce in ce mai cerute de consumatori. Din aceste motive este o ocupatie profitabila ce poate deveni chiar placuta. In plus, este o afacere de viitor.

Laptele de capra, comparabil cu cel matern

Laptele de capra, numita de Hipocrate “lichid miraculos si esenta vindecatoare”, are nenumarate beneficii si o compozitie asemanatoare laptelui matern. De la capra poti valorifica totul, incepand cu laptele, blana si pana la carne.

Este un animal dragastos si adora sa iti manance din palma. Nu este pretentioasa la mancare si se creste usor. Daca ai treaba, in timpul zilei poti pleca, dar dimineata si seara este musai sa fii acolo pentru a o mulge. Daca ai un mic teren si iti plac caprele, afla ca investitia nu este deloc mare. De altfel, poti incepe cu cateva capete si, avand in vedere prolificitatea acestora, in doi ani te poti lauda cu o mica ferma.

Produce de trei ori mai mult ca oaia

O capra produce, in medie, de trei ori mai mult lapte decat o oaie, consumand de fapt aceeasi cantitate de hrana. Caprele au o buna capacitate de adaptare si suporta cu usurinta temperaturile ridicate. Fiind animale poligastrice, rumegatoare, consuma furajele grosiere, valorificand eficient din punct de vedere economic acest tip de nutreturi pe care alte animale nu le consuma. Capra are potential pronuntat de combinatie prin incrucisare cu alte rase perfectionate pentru obtinerea de productii bune de lapte sau carne.

Leac stravechi

Cura cu lapte de capra are efecte imediate. Reda vioiciunea si optimismul, sanatatea generala, capacitatea de a lupta cu bolile, inclusiv cu cancerul. Laptele de capra este mai sanatos decat cel de vaca. Inca din vechime a fost cunoscut acest leac cu actiune lenta, dar sigura pentru multe suferinte. Este intaritor si hranitor. Prin compozitia lui, mai bogata in substante benefice decat cel de vaca, laptele de capra are si rolul de a preveni multe boli grave. Pe deasupra, opreste evolutia cancerului. Se gaseste greu, e adevarat, dar daca aveti ocazia sa va aprovizionati cu acest lapte, nu ezitati. In numai cateva zile, o sa-i simtiti efectele terapeutice. Veti fi mai cu pofta de viata. Intocmai ca locuitorii de pe inaltimile Caucazului, cei mai longevivi oameni de pe planeta.

Cel mai sanatos lapte

Chiar daca sunt mai putin agreate de crescatorii de animale, pentru ca sunt neastamparate si stricatoare, caprele sunt cele care dau cel mai sanatos lapte. Acesta fortifica organismul si intareste imunitatea naturala in TBC (in special cu localizare pulmonara), anemia, dezechilibrele hormonale cu pierdere in greutate, cancerul in forme incipiente, convalescenta, afectiunile paratiroidiene, care genereaza spasmofilii rebele la tratamente clasice, atrofia musculara, astenia de primavara. Specialistii spun ca laptele de capra previne, prin aportul de minerale, anemia si demineralizarea osoasa. Actioneaza ca un medicament, inlaturand slabiciunea, redand vigoarea si optimismul si ajutand organismul sa lupte cu boala.

Administrarea preventiva ii face pe cei bolnaviciosi din fire sa devina mai rezistenti la virozele de sezon sau sa suporte mai usor eventualele imbolnaviri contagioase, ii fereste pe adolescenti de epuizarea fizica si ii ajuta pe copiii distrofici sa se dezvolte normal.

Bolnavii au nevoie de recomandare de la medic

Pentru ca are un continut ridicat de grasimi, laptele de capra nu se administreaza fara avizul medicului persoanelor carora alimentele grase le dauneaza (obezi, hipertensivi, persoane cu probleme hepatice). Persoanele cu afectiuni pulmonare sau cei care au renuntat la fumat, daca nu au astfel de restrictii, pot consuma un litru zilnic, nediluat, timp de minim 14 zile. In scop curativ si preventiv, cura cu lapte de capra fiert dureaza intre 14 si 90 zile, cate 2-3 cani zilnic. Pentru copii, laptele de capra se dilueaza cu lapte de vaca, iar pentru adultii predispusi la diaree sau cu ficat sensibil, in prima saptamana din cura se administreaza amestecat in parti egale cu lapte de vaca. Gustul specific, care nu este pe placul oricui, poate fi imbunatatit cu miere de albine. Dupa primele 14 zile, rezultatele sunt vizibile.

Model de eficienta

Spania, Italia si Grecia sunt cele mai mari producatoare de carne de capra datorita aptitudinilor de macelarie. In Italia si Spania sunt laptarii specializate, iar Marea Britanie este cea care proceseaza laptele de capra in iaurt si lapte pasteurizat. Tot mai multi specialisti sustin ca acest animal este un model de eficienta, deoarece mananca putin, dar produce o cantitate consistenta de lapte. Produsele din lapte de capra sunt foarte apreciate in Uniunea Europeana, in special in Franta.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns