Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

După Congres, UDMR ar putea avea vicepreşedinte politic

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Statutul UDMR, care se va vota în cadrul Congresului din luna februarie, ar putea aduce modificări la nivelul structurilor de conducere ale Uniunii – funcţia de preşedinte executiv s-ar putea desfiinţa, atribuţiile ei fiind putând fi preluate de un vicepreşedinte politic şi de un secretar general.

Funcţia de preşedinte onorific nu va fi reînfiinţată aşa cum se vehicula în presă, ca variantă pentru ca Marko Bela să rămână în continuare aproape de conducerea Uniunii. Potrivit unor surse, liderul actual al UDMR nu doreşte să ocupe nicio funcţie după ce se va retrage, astfel că, cel mai probabil, statutul va fi modificat astfel încât să se prevadă că fostul ei preşedinte devine membru de drept al forului central de conducere, Consiliul Permanent.

“UDMR nu va avea funcţia de preşedinte onorific”, a întărit şi Tacaks Csaba, preşedintele executiv desemnat al UDMR, într-o declaraţie pentru NewsIn. El a adăugat că se va căuta o “soluţie statutară” pentru o formulă ca Marko Bela să rămână în forul de conducere la vârf al Uniunii.

“Atât domnul preşedinte Marko, cât şi eu, ca preşedinte executiv vom face câţiva paşi în spate, iar noul statut va fi creionat ca să facă faţă exigenţelor care au apărut în ultimii ani în viaţa politică din România, în cadrul comunităţii maghiare”, a subliniat liderul UDMR.

Takacs a explicat că funcţia de preşedinte executiv va fi desfiinţată, iar atribuţiile sale politice vor fi preluate cel mai probabil de un vicepreşedinte politic, în timp ce atribuţiile administrative, organizatorice vor fi preluate, cel mai probabil, de un secretar general sau un vicepreşedinte executiv. “Se deconcetrează funcţiile executive pe două paliere: una va fi foarte importantă în activitatea politică, iar cealaltă în cea socială şi de reprezentare a societăţii civile: fundaţii, asociaţii, ONG-uri culturale, economice, ştiinţifice”, a susţinut liderul Uniunii.

Prezidiul executiv, care se va transforma, probabil, într-un secretariat general condus de un secretar general sau de un vicepreşedinte executiv, va avea mai multe valenţe în domeniul organizatoric şi al construcţiei sociale a comunităţii pe diferite domenii, de exemplu învăţământ ori cultură.

Se va păstra autonomia organizaţiilor locale, autonomia decizională a diferitelor structuri din cadrul Uniunii precum platformele organizate pe criterii ideologice sau instituţiile consultative care au cenzură asupra anumitor decizii, cum este Consiliul Consultativ al Organizaţiilor Teritoriale.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns