Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

E.ON Gaz obstrucţionează proiectele Primăriei Satu Mare

Primarul municipiului Satu Mare si directorul Apaserv
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Lucrari strazi SM

Zeci de sătmăreni care locuiesc în zona Botizului, pe strada I.L. Caragiale şi pe străzile din zonă, Crivăţului, Văii, Orientului şi Plevnei, stau pe o bombă cu ceas. În orice moment, conducta de gaz de pe strada Caragiale, care în unele zone nu e introdusă la mai mult de 20 de centimetri adâncime de suprafaţa străzii, poate fi distrusă de o maşină de mare tonaj, poate fi fisurată şi poate exploda.

Autorităţile publice locale au demarat în urmă cu mai bine de două săptămâni lucrările de asfaltare la străzile de pământ din zona I.L. Caragiale, însă din momentul în care a început treaba la drumuri s-a şi oprit.

Din vina reprezentanţilor firmei EON Gaz care au fost rugaţi să ia măsuri astfel încât conducta lor, ţeava de oţel, să fie introdusă mai adânc.

 

O lege nerespectată

 

Legea spune foarte clar că toate conductele de gaz trebuie să fie la o adâncime cuprinsă între 90 centimetri şi 1,2 metri de nivelul drumului. Primarul municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica, le-a cerut reprezentanţilor Eon Gaz zi de zi în ultimele două săptămâni să trimită un specialist care să îi asiste pe angajaţii firmelor constructoare la aceste lucrări de introducere mai în adâncime a conductei de gaz. Însă fără niciun rezultat. Marţi, primarul Dorel Coica, city managerul Dan Băbuţ Domuţa, specialişti din cadrul primăriei şi reprezentanţi ai firmelor executante s-au aflat la faţa locului pentru a le explica locuitorilor din zonă de ce lucrările nu pot continua. Porivit primarului Dorel Coica, în unele zone de pe strada Caragiale conducta de gaz nu e la o mai mare adâncime de 20 de centimetri. City managerul Dan Băbuţ a declarat că pe străzile din zonă, cum e şi cazul străzii Orientului, în momentul în care s-a săpat s-a dat peste conducta de gaz care era la 40 de centimetri. Astfel, nu se poate face drumul. În zonă, după cum ne spun locuitorii, este gaz de circa 20 de ani. Oamenii spun că au plătit ca să fie racordaţi la gaz şi sunt revoltaţi că există riscul să se producă oricând şi la orice oră o nenorocire. Aflăm de la specialiştii prezenţi la faţa locului că au mai fost astfel de situaţii în municipiu, străzi pe care Eon Gaz a făct lucrări de mântuială cu conducte puse la mică adâncime de suprafaţa drumului.

 

Dorel Coica: “Facem presiuni toată ziua la Eon Gaz, dar ne confruntăm cu o instituţie care nu vrea să colaboreze”

 

Primarul Dorel Coica a spus că a discutat cu directorul Eon pe Satu Mare, Vasile Andreica, şi i-a cerut acestuia dor să trimită un specialist care să-i asiste pe muncitori la operaţiunea de introducere a conductei mai adânc, dar EON Gaz blochează activitatea pe stradă< “Cetăţenii din această zonă aşteaptă ca străzile lor să fie asfaltate. Noi vrem să finalizăm lucrările şi nu putem deoarece vinovată că blochează activitate, nu îşi face treaba, este firma Eon Gaz. Am încheiat din acest moment să mai facem compromisuri, cine nu respectă legea în relaţia cu Primăria va fi tratat ca atare. Eon Gaz va sta la uşă când va avea nevoie de autorizaţii. Blochează activitatea executantului care spune foarte clar că dacă în acest moment conducta de gaz e pusă cum trebuie, la adâncimea corespunzătoare, până la iarnă se poate circula bine pe aceste străzi, dar dacă nu efectiv stăm pentru că nu putem să continuăm lucrările. Facem presiuni toată ziua la Eon Gaz, dar ne confruntăm cu o instituţie care nu vrea să colaboreze”, spune edilul Sătmarului. Primarul Dorel Coica speră ca discuţia cu reprezentantul Eon Gaz din Cluj, trimis de a Târgu Mureş, să fie una constructivă şi Eon să îşi facă treaba astfel încât Primăria Satu Mare să continue să asfalteze străzile.

 

Lucrarea din acest lot vizează 2.100 de metri de drum

 

Bogdan Marin – reprezentantul Samcif, una din firmele care lucrează la asfaltarea străzii, a specificat că deşi au la dispoziţie 24 de luni să finalizeze acest proiect amplu, şi-ar dori ca până la finele anului să se reglementeze situaţia în zonă, în sensul în care să nu rămână oamenii în noroi< “Am pune stratul de balast stabilizat, cel de suport, iar trotuarele le-am face în primăvară. Lucrarea din acest lot vizează 2.100 de metri de drum, axa lucrării fiind strada I.L. Caragiale. Toate străzile se racordează la strada axă. Vrem ca oamenii să aibă acces la proprietăţile lor cât mai rapid, să scape de noroiul din zonă, să se poată deplasa în condiţii normale pe un drum asfaltat”, spunea marţi la faţa locului Bogdan Marin.

 

Un proiect de 4,2 milioane lei plus TVA

 

În municipiul Satu Mare erau în jur de 70 de străzi de pământ, Primăria Satu Mare asfaltând în acest an 17. “Îmbunătăţirea calităţii mediului şi a serviciilor urbane în zona periferică strada I.L. Caragiale a municipiului Satu Mare – zone de locuinţe şi platforme industriale – prin reabilitarea şi dezvoltarea infrastructurii urbane” este un proiect aflat în derulare la Primăria municipiului Satu Mare, proiect în valoare de 4,2 milioane lei plus TVA.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

4 comentarii

  1. Sa fim optimisti si sa speram ca in timp toate se rezolva in timp favorabil.
    Vreau sa rog Primaria Satu Mare sa se verifice proprietarii de terenuri intravilane si fara constructii din municipiu cum isi intretin terenurile. Sunt multe terenuri neingrijite intercalate intre case. De ex. colt strada Krudy Gyula cu Kafkka Margit.Si in zona mai sunt multe.Dar nu doar acolo.
    Pe cand introducerea canalizarii pe strazile Krudy si Kafkka ?
    O zi buna.

Lasă un răspuns