Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Echipa StarTech de la CN “Ioan Slavici” a ajuns în etapa națională a celei mai mari competiții din țară a roboților

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

FIRST® Tech Challenge este un program dedicat elevilor care își propune să le ofere o experiență unică și stimulantă. În fiecare an, echipele participă la un game în care proiectează, construiesc, testează și programează roboți autonomi și controlați care trebuie să îndeplinească o serie de sarcini.

Elevii care participă la programul FIRST Tech Challenge dezvoltă abilități în știință, tehnologie, inginerie și matematica (STEM), precum și abilități de muncă în echipă, comunicare eficientă și colaborare.

Echipa StarTech

Echipa StarTech este alcătuită din 15 adolescenți cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani, pasionați de robotică, îndrumați de prof. Timea Kabai (mentor non-tehnic) și Zsolt Kabai (mentor tehnic). În fiecare an, echipa realizează designul 3D, asamblarea și programarea unui robot, în funcție de tema propusă de competiția FIRST. Alături de abilitățile tehnice, cele de marketing și business sunt foarte importante pentru a găsi soluții de finanțare (fundraising, sponsorizări) și pentru alcătuirea unui plan de afacere. Fiind o competiție nefinanțată, fiecare echipă trebuie să aibă un buget propriu destinat achiziționării pieselor necesare construcției robotului, costurilor de transport, masă și cazare la competițiile regionale și naționale. Astfel, elevii dobândesc cunoștințe și își formează deprinderi antreprenoriale.

Activitățile echipei StarTech

Construcția robotului, programarea și modificarea unor funcții ale acestuia, au fost primele probe ale echipei. Totodată rolul echipei StarTech este de a promova studiul STEM și robotica în comunitatea din care face parte. Astfel, au organizat întâlniri cu elevii de gimnaziu și liceu ai Colegiului Național „Ioan Slavici”, pentru a-i implica activ în diverse activități STEM. În acest sens, în cadrul unei ore cu clasa a V-a i-au familiarizat cu grafica 3D a unui obiect, îmbinând arta cu știința. Cu ocazia mărțișorului, au realizat felicitări ingenioase, proiectând apoi tipărind flori la imprimanta 3D a CNIS. Toate aceste activități au avut un impact major asupra colegilor mai mici, care și-au exprimat dorința să se alăture echipei chiar și pentru o zi.

În 2 februarie, cu ocazia Zilei Internaționale a Cititului Împreună, echipa a mobilizat clase atât din incinta liceului cât și din alte școli pentru a celebra această zi, citind împreună. Activitatea colegilor a fost recompensată prin diplome și semne de carte realizate de echipa StarTech.

De asemenea, echipa a încercat să se implice în cât mai multe activități de voluntariat. În cadrul Campaniei „Inimi Darnice” din cadrul colegiului, au donat Asociației Eliezer produse alimentare și sanitare. Au participat la conferința „Mintea independentă” organizată de aceeași asociație pentru adolescenții care au părăsit sau urmează să părăsească programul de asistență socială, în cadrul căreia și-au prezentat activitățile, încurajându-i să nu abandoneze școala și învățura, iar la final le-au dat posibilitatea să dirijeze robotul, aceștia fiind foarte încântați. O altă activitate de voluntariat a echipei a fost la Vama Urziceni, unde au dus alimente refugiaților ucraineni și s-au implicat în mod direct în distribuirea acestora.

Au găzduit Open Days și meciuri demonstrative în timpul și la sfârșitul sezonului FTC cu elevii din școlile județului Satu Mare și din țară pentru a-i încuraja pe aceștia să se autodepășească, să aibă încredere în forțele proprii și pentru a le oferi un real ajutor în orientarea lor profesională. Scopul echipei StarTech este de a îmbrățișa diversitatea, de a lucra într-o atmosferă de stare de bine și de a sărbători împreună realizările obținute, totodată explorând, descoperind și inițiind noi abilități și idei pentru dezvoltarea personală/ profesională a membrilor echipei și a celor din jur, aplicând ceea ce au învățat, în sprijinul comunității și pentru a îmbunătăți lumea în care trăim.

Competițiile FTC

În urma competiției de la etapa regională, au fost anunțate echipele calificate la faza națională, în funcție de diverse criterii. StarTech a obținut locul 2 la secțiunea CONNECT AWARD, fiind astfel recunoscută drept una dintre echipele cele mai conectate cu știința, tehnologia, ingineria și matematica (STEM) și răspândirea acestora în comunitate.
Urmează o perioadă de pregătire intensă a echipei pentru etapa națională, care va avea loc în perioada 2-3 aprilie la București. Marea dorință a fiecărui membru este să dovedească că această echipă are potențial, că este foarte bine pregătită și că va reprezenta județul cu onoare, situându-se la final pe podiumul învingătorilor.

Membrii echipei StarTech oferă în încheiere un mesaj< „Mulțumim tuturor celor care cred în visul nostru și ne susțin: mentorilor, părinților, echipei CNIS și nu în ultimul rând, celor fără de care ar fi fost aproape imposibilă dezvoltarea și funcționarea echipei noastre și anume sponsorilor noștri, ale căror nume se regăsesc pe obiectele noastre de promovare a echipei, pe roll-up-uri și afișe. Nu putem decât să ne bucurăm că în orașul nostru există astfel de firme și sperăm că ni se alătură și alții care sprijină performanța elevilor cu potențial creativ, pe care ar trebui să-i convingem să rămână în țară, să-i încurajăm si să-i stimulăm.”

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns