Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Economistul-șef al BNR consideră puțin probabilă intrarea României în zona euro în următorii 10 ani

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Economistul-șef al Băncii Naționale a României (BNR), Valentin Lazea, apreciază că România are nevoie de cel puțin 9-10 ani pentru a ajunge la un nivel al PIB-ului /locuitor ajustat la paritatea puterii de cumpărare de 60% din media UE, fără de care este puțin probabil să fie primită în zona euro.

‘La sfârșitul anului trecut, PIB/ locuitor în România ajustat la paritatea puterii de cumpărare era de 50% din media UE.Țările cele mai sărace care au fost primite până în prezent în zona euro au fost Estonia, în 2011, cu un PIB-locuitor ajustat de 66% din media UE și Letonia în 2014, cu un PIB/ locuitor ajustat de 60% din media UE. Este puțin probabil ca zona euro să-și deschidă porțile unui stat-candidat având un PIB/locuitor mai mic decât nivelurile amintite, deoarece ar însemna să își creeze probleme și să creeze probleme și statului respectiv’, a afirmat Lazea, care a precizat că acestea sunt opiniile sale și nu angajează BNR.

Pentru a ajunge la 60% din media UE la PIB pe locuitor ajustat, a arătat Lazea, România ar trebui să crească timp de nouă-zece ani cu 2 puncte procentuale mai mult decât media europeană.

De exemplu, atunci când UE își va relua ritmul mediu de creștere de 1,5% pe an, România va trebui să crească sustenabil cu minim 3,5% pe an.

Problema, a adăugat Lazea, este aceea că PIB-ul potențial al României în condițiile actuale, așa cum este determinat de factorii obiectivi care îl compun (capital, forță de muncă, productivitatea totală a factorilor) este de circa 2% pe an.

PIB-ul efectiv poate varia cu +/—1% față de PIB potențial, în funcție de anul agricol mai bun sau mai slab. Politicile nominale (monetare, fiscală) pot stimula doar temporar o creștere a PIB peste potențial. Pentru o creștere sustenabilă, de durată, este nevoie de politici în sfera reală a economiei, care să potențeze cei trei factori de producție — capital, forță de muncă, productivitate, a explicat Lazea.

Înainte de criză, România avea un potențial de creștere a PIB de 5% pe an, care s-a redus la 2% după criză, din cauza reducerii semnificative a investițiilor străine directe, a scăderii numărului populației apte de muncă, precum și creșterii modeste a productivității.

Economia a trebuit să se ajusteze la intrări de investiții medii anuale cu 5 miliarde de euro mai mici în 2009-2013 față de 2004-2008. O modalitate de a compensa acest handicap ar fi fost atragerea în totalitate a fondurilor europene, dar de abia în 2013 intrările nete de fonduri europene au atins 4 miliarde euro. Forță de muncă s-a diminuat semnificativ în același interval, ca urmare a intrărilor mai mici ale tinerilor care au împlinit 18 ani (253.000 pe an față de 364.000 pe an), consecință a scăderii natalității după Revoluție.

Nici la productivitatea factorilor — energointensitate, plăti electronice, calitatea învățământului — România nu stă mai bine, a precizat Lazea.

În opinia lui Lazea, soluțiile ar fi creșterea absorbției fondurilor europene, stimularea rămânerii în cadrul forței de muncă a persoanelor din categoria de vârstă 65-74 de ani, care sunt capabile și dornice să muncească, și investițiile în învățământ.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns