Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Efectivele din școlile sătmărene au scăzut cu 745 de elevi în ultimul an

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Șeful inspectoratului le-a recomandat directorilor să-i aducă la școală pe elevii cu intenții de abandon

Pentru a afla detalii despre problemele mai spinoase din domeniul învățământului sătmărean, zilele trecute am stat de vorbă cu inspectorul școlar general Călin Durla.

Subiectele abordate au fost: evoluția (sau mai degrabă involuția) efectivelor de copii preșcolari și școlari din județ, pe parcursul unui an; presiuni din partea părinților pentru înscrierea elevilor la cele mai bune școli gimnaziale din orașul reședință de județ; deficiențe în orientarea școlară și profesională; problema autorizării școlilor. Vom scrie astăzi despre primele două.

Continuă scăderea efectivelor de elevi

Atât la nivel național, cât și în județ, există o tendință accentuată de scădere a efectivelor de elevi. Astfel, pe țară, numărul total al elevilor şi studenţilor în anul şcolar şi universitar 2017 – 2018 a fost în scădere cu 18.700 comparativ cu anul precedent, relevă date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). În același interval de timp, populația școlară a județului a scăzut cu 745 de elevi (cifra fiind încă provizorie), după cum ne-a spus Călin Durla. Trebuie să menționăm însă că, în medie, scăderea anuală este de peste o mie de elevi, anul școlar precedent înregistrând o cifră record – o scădere cu 2.262 faţă de anul anterior. Datelor sunt consemnate în Raportul privind starea învăţământului preuniversitar în judeţul Satu Mare 2016, elaborat de Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Potrivit sursei menționate, această stare de fapt constituie un efect direct al evoluţiilor demografice negative din județ, prin faptul că rata brută a natalităţii a scăzut în ultimii ani. O altă cauză, nu mai puțin însemnată, este emigrarea. Astfel, agențiile de presă au menționat că, în acest an, nu mai puțin de 160.000 de copii români au început școala în Italia.

Unul dintre efectele scăderii numărului de copii este restructurarea rețelei școlare, atât în municipiul Satu Mare, cât mai ales la sate. An de an au loc comasări de unități de învățământ, transformarea în structuri a unor unități cu personalitate juridică, copiii, de la grădiniță până la liceu, fiind nevoiți să facă naveta.

Presiuni pentru înscrieri la cele mai bune școli gimnaziale

La început de an școlar, din partea părinților, se fac presiuni pentru înscrieri în clasele pregătitoare la cele mai bune școli gimnaziale din municipiul Satu Mare, respectiv Grigore Moisil, Constantin Brâncoveanu și Lucian Blaga. Presiuni de acest gen au loc și la Liceul Teoretic German Johann Ettinger Satu Mare, unde sunt circa șapte cereri de înscriere neonorate (capacitatea instituției fiind dimensionată după ponderea populației de etnie germană).

După cum ne-a relatat șeful inspectoratului, la evidența populației, la fiecare început de an școlar crește brusc numărul de solicitări de domiciliu flotant, după care scade la fel de brusc în lunile următoare. Este vorba despre documentele obligatorii pentru înscrierea elevilor, între acestea figurând și domiciliul părinților. Cauza acestei anomalii constă în faptul că ”nu există o reglementare pentru suprafața minimă de spațiu locativ pe persoană”, precizează interlocutorul. Directorii cedează presiunilor din partea părinților, iar consecințele sunt clase supraaglomerate (o învățătoare ne-a spus că are 35 de copii în clasă), sau programul în două schimburi. Pe de altă parte, directorii înșiși sunt interesați să aibă cât mai mulți copii, suplimentând în acest fel sumele cu care este finanțată școala (fondurile fiind alocate în funcție de numărul de elevi).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

3 comentarii

  1. O clasa ar trebui sa aiba 20-25 de elevi. Dar care ministru are in cap eficientizarea invatamantului? Este usor sa platesti 1-2 dascali in loc de 4-5, este usor sa infiintezi o clasa zisă ZERO in care parintii sunt OBLIGATI sa plateasca cca 2o lei pe zi invatatoarea si un pic de mancare/zi. La copii nu s-a gandit nimeni ca stau 9 ore drum+ scoala/zi? Statul ar trebui sa plateasca taxa aceea de invatatoare dupa ore sau cel ce a inventat asemenea prostie. De părinti care lucrează nu s-a auzit? De copil obosit nimeni nu crede ca exista? Dar ce ne pasa? De performante si bacalaureat nu este nevoie, nu avem nevoie de copii școliți ca lumea! Ne miram ca oamenii pleaca in strainatate sau poate asta si vrem? Acest lucru devine obligatoriu daca vrem un viitor bun pentru copiii nostri.

Lasă un răspuns